Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 24 Wrz, 2013 Canon sx50 lub podobny do 2000zł
Witam prosiłbym o poradę dotyczącą wyboru aparatu.
Mam rewelacyjny widok z okna od wieży w Malborku przez cała zatokę, kawałek Rosji po hel. W związku z powyższym wskazany jest ultrazoom. Myślę, że zoom 40x to minimum. Obecnie posiadam starego już Olympusa 565uz, który przestał mi wystarczać a poza tym czas na zmiany. Do wydania mam 2000zl. Jako, że mam taki widok Przydała by się opcja panoramy. Lepiej chyba w aparacie, ale może tez być do łączenia w kompie (nie wiem jaka jest lepsza ale chyba aż tak wielkiego znaczenia to nie ma). Fotografuję wszelkiego rodzaju statki, jachty pływające po zatoce, w tym te największe, które wpływają do polski. Również fotografuję dużo chmur, wschody słońca nad zatoką i samoloty, które przelatują mi nad blokiem. Zostając jeszcze przy widoku mam rewelacyjny pogląd na fajerwerki w sylwestra i w każdą jedną imprezę w mieście. W związku z tym aparat powinien robić dobre nocne zdjęcia fajerwerków, wschodu łysego, samego łysego i gwiazd. To tyle jeśli chodzi o zdjęcia w domu.
Aparat powinien robić również dobre zdjęcia w pomieszczeniach np. imprezy rodzinne, wesela itp. Kolejna rzecz to zwiedzanie miast w związku z czym aparat powinien robić dobre zdjęcia na mieście np. kogoś na tle zabytków, lub samych zabytków zarówno w dzień jak i w nocy. Powinien robić również dobre zdjęcia przyrody. Czasami w weekendy mam wypady do lasu na działkę, czyli zdjęcia dzikiej przyrody, zwierzyna, jezioro, łaki, las itp. Czasami zdarza mi się też chodzić na imprezy sportowe (siatka, kosz, piłka nożna, hokej, żużel) w związku z czym przydały by się dobre zdjęcia sportowe.
Wiem, że to co wymieniłem zapewne w 1 aparacie a zwłaszcza w ultrazoomie jest raczej nie osiągalne ale coś najbardziej zbliżonego do tych wymagań było by ok. Oczywiście wszystko to w sensie amatorskich fotek. Zdjęcia nie muszą mieć megamilionow pixeli. Wystarczy aby dobrze wyglądały na kompie w full hd i odbitkach standardowych 10x15 ewentualnie w a4 jakiś mini plakat z krajobrazem.
Trochę już popatrzałem i myślałem o Canonie sx50 lub nowym Panasonic dmc fz72. Sx50 zdecydowanie robi lepsze zdjęcia przynajmniej z tych co są na chwile obecną do porównania z fz70, ale robi chyba słabe zdjęcia w pomieszczeniach i w słabym świetle chociaż fz70 chyba robi jeszcze gorsze. Czekam na opinie czy Sx50 spełni moje wymagania, a jak nie to co kupić? Z góry dzięki i pozdrawiam.
Posiadam ten model od pół roku i jestem bardzo zadowolony z fotek. Z ręki możesz śmiało robić foty do 50x zoom. W pomieszczeniach też robi przyzwoite fotki. Tu napewno zaraz fachowcy będą cię pytać: po co ci taki zoom? Ze lepiej jaśniejszy obiektyw itp. ale robiąc zdjęcia tym aparatem, co i potwierdza test na optycznych, nic nie stracisz na jakości zdjęć,przynajmniej jak na amatorskie oko. Smiało możesz go brać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10