Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 25 Wrz, 2013
Dobra rada w cenie-lepszy obiektyw do Canon 450D
Autor Wiadomość
scala81 
Nowy
scala81

Wysłany: Sro 25 Wrz, 2013   Dobra rada w cenie-lepszy obiektyw do Canon 450D

Podejrzewam, iz tematy podobne walkowane byly setki razy, ale jestem w kropce I im wiecej czytam tym mniej wiem :wink: Chyba to typowe...

W skrocie: amator, ktory cos tam potrafi (aczkolwiek dalej uzywa 450D) chce kupic lepsze szklo w budzecie 3500zl-5000zl (w przyszlosci oczywiscie wymiana body). Obiektyw raczej uniwersalny, ale glownie krajobrazy, architektura I reportaz.
Oczywiscie wiadomo, iz dobrego szkla do wszystkiego kupic sie nie da, aczkolwiek uniwersalizm jest dla mnie wazny (duzo podrozuje, w roznych warunkach I zmiana szkla to troche problem), aczkolwiek jak ktos zarzuci logiczny zestaw to sie zastanowie, upartym oslem raczej nie jestem I na rady otwarty raczej :grin:

Rozgladam sie raczej w stajni Canona bo Tamrony czy Sigmy w opiniach mnie troche ostudzily. Aczkolwiej raz jeszcze powtorze: logicznych argumentow wysluchac potrafie.

Najsmiejszniejsze, ze co zblizam sie do decyzji, to zaraz cos mi nie pasuje, a to ze za ciemny, a to ze wykonianie kipskie I kurz zasysa.
Blagam zatem-pomozecie rodacy!

Reklama

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sro 25 Wrz, 2013   

EF-S 17-55 i nie martw sie kurzem :mrgreen: i dozbieraj na jakis 70-200
U mnie ta para byla standardowym zestawem podroznym i sprawdzala sie bardzo dobrze.

scala81 
Nowy
scala81

Usjwo

Ale pewnie ten masz na mysli:

http://www.optyczne.pl/29...2.8_IS_USM.html

W sumie byl faworyt, ale na roznych forach ludzie psioczyli, ze delikatny taki :wink:

Usjwo 
Optyczny

Tak, ten. Czy delikatny? Ja ze sprzetem nie obchdze sie jak z jakiem, a jakos nic mu sie nie stalo, a ciezkie warunki przeszedl.
Na APS-C nie ma szerokich "L", Sa 16-35 i 17-40, ale pierwszy troche krótki, a drugi i krotki i ciemniejszy. Cos za cos.

scala81 
Nowy
scala81

Tak jak napisales, ten pierwszy troche szeroki I juz z jakims pseudo portretem trzeba sie bedzie napocic z kadrem. Do krajobrazu jak najbardziej. Drugi ciemny jak fiks, a to stalo sie dla mnie dosc wazne po tym jak u znajomego sprobowalem stalki 2.8.

komor 
Moderator

scala81, jak masz taki budżet to też polecam EF-S 17-55/2.8 IS. Zawsze będzie jakieś „ale”.

scala81 
Nowy
scala81

No kurcze, chyba sie zdecyduje I nawet ta "przyszlosciowa" 70-200 pozniej moze dac mi fajny zestaw, w milym przejsciem na lepsze pudlo. Tylko, ze bedzie dziura do portretow, no ale zawsze jakies... No wlasnie.

Dla mnie totalna perfekcja byloby rozwiercenie tak pod 85. No, ale to tylko marzenia :wink:

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

scala81 napisał/a:
aczkolwiek dalej uzywa 450D

Sigma 18-35 1.8 i pozamiatane.
scala81 napisał/a:
Rozgladam sie raczej w stajni Canona bo Tamrony czy Sigmy w opiniach mnie troche ostudzily.

Kupujesz kalibrator Sigmy do tego i jedziesz.

Czy wiesz co to za szkło? Zoom ze stałym światłem 1.8?

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 26 Wrz, 2013   

Usjwo napisał/a:
Na APS-C nie ma szerokich "L", Sa 16-35 i 17-40, ale pierwszy troche krótki, a drugi i krotki i ciemniejszy.

Canon "z zasady" nie produkuje obiektywów klasy eL dedykowanych specjalnie do aparatów z matrycami APS-C. Najwyraźniej wychodzą z założenia, że dla mniej zaawansowanych amatorów, którzy nie są skłonni wyłożyć co najmniej 6,5tys. zł za body nie warto ich produkować. :wink:

scala81 napisał/a:
chyba sie zdecyduje I nawet ta "przyszlosciowa" 70-200 pozniej moze dac mi fajny zestaw, w milym przejsciem na lepsze pudlo. Tylko, ze bedzie dziura do portretow, no ale zawsze jakies...

IMO jeśli zostajesz przy obecnej puszce, to kupuj obiektyw do niej. I tu jak napisał komor nic lepszego od EF-S 17-55/2.8 IS nie ma-wiem bo posiadam. Jeśli jednak zmiana body wchodzi w rachubę-kupuj najpierw 6D-podpięte do niego nawet zoomy z f/4 IMO w większości przypadków nie będą za ciemne, szczególnie dla dotychczasowego użytkownika 450D :smile: .

jaco88 
Bywalec

Wysłany: Czw 26 Wrz, 2013   

ciężki wybór, też przed takim stałem. Wziąłem 17-40 ale w sumie tylko dlatego że dostałem bardzo dobrą cenę i w cash back-u wyszło mnie ono 2250 :)

Odpowiedz do tematu