Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 26 Wrz, 2013 Nikon d7000 czy Pentaks k30?
Witajcie,
Mam ogromny dylemat między wyborem aparatów Nikon d7000 czy Pentaks k30?Mam niewiele czasu na podjęcie decyzji.Może ktoś ma jakieś doświadczenia w użytkowaniu w,w lustrzanek?
Przeglądałam testy aparatów i mam wrażenie, że Pentaks słabiej "radzi sobie" z kontrastem.Jest też droższy od Nikona i podobno ma bardziej niestabilna ekspozycję (czasem niedoświetla lub przeswietla zdjęcia).
Nikon z kolei podobno "lubi" wyciągać czerwony kolor i niestety opcja którą mam do wyboru to kupno aparatu tylko z kitowym obiektywem 18-105 a wolałabym do 140mm-niestety cena jest powalająca
Będe wdzieczna za podpowiedzi
A
Być może w pełnym automacie są jakieś różnice, ale kto korzysta z automatu kupując całkiem porządne aparaty. Dlatego te spostrzeżenia o niższym kontraście należy włożyć między bajki. Polecam mimo wszystko Nikona D7000, jako, że prezentuje bardziej rozbudowany system, to tak z myślą o przyszłości.
Ammelia, chodzi o to ze wybierajac aparat trzeba sie tez jakos wykazac samodzielnoscia a ty piszesz, ze korpus o jakies 400zl tanszy jest drozszy, tak wiec juz nie docinaj o poziomie intelektualnym bo to zadna filozofia wrzucic oba modele do wyszukiwarki skapiec.pl czy ktorejkolwiek z podobnych
jesli zamierzasz obrabiac zdjecia (mowie o wywolywaniu RAWa) to zapomnij o tym, ktory aparat ci sie wydaje ze oferuje lepszy kontrast, czy jak tam wyglada kolor czerwony, to nie ma najmniejszego znaczenia. tym, ze obiektyw jest do 105mm a nie do 140 rowniez sie nie przejmuj, przytniesz troche i bedzie to samo
Mam ogromny dylemat między wyborem aparatów Nikon d7000 czy Pentaks k30?
D7000- lepszy ergonomicznie
Ammelia napisał/a:
Przeglądałam testy aparatów i mam wrażenie, że Pentaks słabiej "radzi sobie" z kontrastem.
BeZeDura- RAW i wszystko jasne!
Ammelia napisał/a:
Jest też droższy od Nikona
Eee chyba nie.
Ammelia napisał/a:
i podobno ma bardziej niestabilna ekspozycję (czasem niedoświetla lub przeswietla zdjęcia).
Na automacie tak każdy aparat ma.
Ammelia napisał/a:
Nikon z kolei podobno "lubi" wyciągać czerwony kolor
Lepiej się dowiedz co to RAW a też z takich "mądrości" będziesz się śmiała.
Ammelia napisał/a:
niestety opcja którą mam do wyboru to kupno aparatu tylko z kitowym obiektywem
A jaki budżet, jeśli można wiedzieć?
Ammelia napisał/a:
18-105 a wolałabym do 140mm
Zapamiętaj jedno- im mniejsza krotność zooma, tym lepszy obiektyw. Najlepsze są te z zoomem 0x czyli "stałki". Może powiedz co chciałabyś focić lub co jest twoim tematem nr.1
Co do obiektów które chciałabym focić to głównie postaci, zwierzęta. Co do postaci to bardzo lubię wykonywac zdjęcia na imprezach okolicznościowych.Fotografia krajobrazów też jest ok ale tę rozważam w 3cim rzucie.
Budżet?Planuje zakup lampy dlatego za body z w miare sensownym obiektywem chciałam zapłacić ok.3.000
Hmm, polemizowałbym.
W kwestii uchwytu i obsługi kółek, w k30 nie jest tak źle, żeby nie rzec, że przednie kółko łatwiej daje się kręcić jak w d7000.
k-30 jest świetny, obsługa naprawdę super i w łapie leży mi idealnie (wiem bo mam ) ale z D7000 jest podobnie, do tego ma dodatkowy wyświetlacz i trochę solidniej się go czuje. W tym starciu to Nikon jest górą.
[ Dodano: Pią 27 Wrz, 2013 08:31 ]
Ammelia napisał/a:
lCo do obiektów które chciałabym focić to głównie postaci, zwierzęta. Co do postaci to bardzo lubię wykonywac zdjęcia na imprezach okolicznościowych.Fotografia krajobrazów też jest ok ale tę rozważam w 3cim rzucie.
Postaci na imprezach to przede wszystkim szeroki kąt do standardu (18-40mm), zwierzęta (dzika przyroda?) to już musisz celować w coś długiego >200mm. No chyba, że psy i koty to podobnie jak do portretów (35-100mm). To co podaję to typowe ogniskowe i nie oznacza to, że innych użyć się nie da (a czasami jest nawet wskazane).
Ammelia napisał/a:
Budżet?Planuje zakup lampy dlatego za body z w miare sensownym obiektywem chciałam zapłacić ok.3.000
Obiektywy jakich szukasz to coś w przedziale tzw. "kitów" 18-135mm. Jak znajdziesz D7000 z 18-105 w tym budżecie no to wybór jest jeden. Pentaxa mogłabyś mieć z uszczelnionym 18-55 (też uniwersalny). Lampa to tylko nowy manualny Yongnuo (460II) albo jakaś używka SB do Nikona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11