Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pią 27 Wrz, 2013
50d czy d300?
Autor Wiadomość
e4r5t 
Nowy

Wysłany: Sob 28 Wrz, 2013   

d7000 można już wyrwać spokojnie za 2000zł czasami nawet mniej:) Tyle samo kosztuje d300, a 50d za lekko ponad 1500;) a ja na body mogę wydać do 2000;) co do lampy to myślałem nad sb-900 chyba, że jest jakaś tańsza, a tak samo dobra?

Reklama

komor 
Moderator

e4r5t napisał/a:
co do lampy to myślałem nad sb-900 chyba, że jest jakaś tańsza, a tak samo dobra?

Może i są tańsze tak samo dobre, ale ja uważam, że do reporterki za pieniądze warto mieć jedną topową lampę systemową od producenta aparatu. Wtedy nie ma żadnych „ale”. Następne lampy to już mogą być eksperymenty.

kozidron
[Usunięty]

Cytat:
Następne lampy to już mogą być eksperymenty.

nie trzeba eksperymentować, wystarczy kupić metza, przedni palnik przydaje się przy reporterce, no i wytrzymuje to więcej i nie wali fochów jak lampy produkcji nikona.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

kozidron napisał/a:
wystarczy kupić metza

Polać!
kozidron napisał/a:
i nie wali fochów

Dolewkę!

siosio 
Maniak

W sumie skoro masz już D5100, to może dokup sobie dobry obiektyw pod śluby. Świetna wydaje się być sigma 18-35 ze stałym światłem f/1.8! - Używki raczej nie kupisz, bo to nowość.

Nie rozumiem po co Ci D300, czy Canon 50D. Od tych aparatów lepszą matrycę ma D5100, którego już masz....!

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Moze mu niepotrzeba a potrzebuje innych bajerow?

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Nie 29 Wrz, 2013   

kozidron napisał/a:
ponad połowa ludzi których znam pracujacych w tym temacie przechodziła przez taki zestaw, ponad połowa ludzi z tego foruma zajmująca się foto ślubna też przechodziła przez ten zestaw

Może jeszcze z puszką klasy xxxD? ;)
No dobra, wiem że ludzie tego używają, ale czego to ma dowodzić?
Sądzę, że prawie wszyscy z tych, o których mówisz jednak zrezygnowali z tego zestawu.
Miałem i 28-75 i 17-50 i obu nie można było zaufać w tej materii.
Jedyna zaleta tych szkieł to to, że są jasne i na początku użytkowania dość ostre.

paul80 
Maniak
Optyczny

e4r5t napisał/a:
Z gory bardzo dziekuje za powazne podejscie do tematu. Na innych forach, tylko spotkalem sie z krytyka, albo odl typu "bierz canona, bo canon to canon" itp. Narzyczona posiada dzialanosc, wiec dopiszemy do niej fotografie, czuje sie w niej dobrze, zdjecia robia od kilku lat i praktycznie wszystkiego co sie da. Ogladajac zdjecia z wesel moich znajomych to az plakac sie chce jak mozna cos takiego klientowi wcisnac! Ja jako gosc robie duzo lepsze ujecia,zdjecia i to d5100 z 18-105 bez lampy, wiec majac juz jasne szklo, lepsze body oraz lampe powinno juz byc calkiem dobrze;-) Oczywiscie nie mowie, ze chce sie tylko na tym opierac, bo nie wiem jak to sie potoczy, fotografia ma byc moim dodatkowym zarobkiem, a wesela nie glownym priorytetem. Zamierzam wykonywac tez sesje dla dzieci,par, kobiet,mezczyn itd. Na poczatek nie chcialbym kupowac nie wiadomo jakiego drogiego body, oraz szkiel. Z czasem, kiedy beda zlecenia rozbuduje swoj sprzet. Co do aparatu zastepczego oczywiscie takowy sie znajdzie pozyczajac od znajomego. Rozumiem, ze sprzet krory planuje kupic nie jest pierwszej mlodosci, ale biora cos z przebiegiem 30-40tys raczej nie powinno nic pasc, skoro producent zapewnia migawke do 150tys klapniec. Z reszta ostatnio bedac na weselach "zawodowcy" uzywaja c30,40d, n d80 i jakies sony entry level;-) co prawda na ostatnim weselu jak bylem, fotogral uzywac 2x d800 i stalke wielkosci glowy;-) a w drugim fish eye. Ale zdjec jeszcze nie ma, wiec efektu koncowego nie widzialem.

Przede wszystkim naucz się pisać poprawnie, bo tego się czytać nie da.
Widać kpisz z "zawodowców" używających starszy sprzęt a to już arogancja.

Małe dygresja, rozumiem że monitor do fotografii już masz?

kozidron
[Usunięty]

mozer napisał/a:
No dobra, wiem że ludzie tego używają, ale czego to ma dowodzić?

to nie dowodzi :wink: niczemu ponad to, że z cienkim budżetem trzeba jakoś zacząć

mozer napisał/a:
Sądzę, że prawie wszyscy z tych, o których mówisz jednak zrezygnowali z tego zestawu.

oczywiście, jednak od czegoś trzeba zacząć.

paul80 napisał/a:
Widać kpisz z "zawodowców" używających starszy sprzęt a to już arogancja.

paul80 czy ty jesteś poważny :shock: , starego sprzętu uzywa się zazwyczaj wtedy kiedy nie ma sie kasy na nowy albo uznaje się, że to "mi" wystarczy.

paul80 napisał/a:
Małe dygresja, rozumiem że monitor do fotografii już masz?

a ty masz ? Wiesz o tym, że ponad połowa klientów jak nie wiecej ogląda swoje ślubne zdjęcia na zaniebieszczonym monitorze w lapku w przeglądarce windowsowej :razz:

paul80 
Maniak
Optyczny

kozidron napisał/a:
a ty masz ? Wiesz o tym, że ponad połowa klientów jak nie wiecej ogląda swoje ślubne zdjęcia na zaniebieszczonym monitorze w lapku w przeglądarce windowsowej :razz:

Ja mam a co mnie obchodzą klienci? i ja pisałem do e4r5t.
kozidron napisał/a:
paul80 czy ty jesteś poważny :shock: , starego sprzętu uzywa się zazwyczaj wtedy kiedy nie ma sie kasy na nowy albo uznaje się, że to "mi" wystarczy.

Oczywistości mi nie musisz tłumaczyć, chodzi o podejście do tematu e4r5t.

kozidron
[Usunięty]

paul80 napisał/a:
Ja mam a co mnie obchodzą klienci? i ja pisałem do e4r5t.

nie kumasz, ja cie nie namawiam do przygotowania pod zaniebieszczonego lapka, ja ci tylko przypominam dla kogo się pracuje :P

paul80 napisał/a:
Oczywistości mi nie musisz tłumaczyć, chodzi o podejście do tematu e4r5t.

używanie starszego sprzętu to nie jest arogancja, szczególnie w tym przypadku i nie jest to kpienie z zawodowców, zresztą w tym wątku wypowiedział się jakiś zawodowiec :razz: ?

paul80 
Maniak
Optyczny

kozidron napisał/a:
nie kumasz, ja cie nie namawiam do przygotowania pod zaniebieszczonego lapka, ja ci tylko przypominam dla kogo się pracuje :P

Kozi, mnie nie interesuje co kto i dla kogo a czy kolega e4r5t ma już monitor klasy co najmniej Canona 50D :wink: , bo aparat to nie wszystko.

Rozumiem, że zawodowiec to ten który posiada nowszy lepszy aparat :mrgreen: , to mamy dużo zawodowców w tej chwili, uprzedzę ja nim nie jestem, chodź posiadam 60D. Najpierw należałoby się zastanowić, co znaczy słowo zawodowiec.
Ostatnio zmieniony przez paul80 Nie 29 Wrz, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

kozidron
[Usunięty]

paul80 napisał/a:
ma już monitor klasy co najmniej Canona 50D, bo aparat to nie wszystko.

masz na myśli lepszy monitor z tesco :P ?

paul80 
Maniak
Optyczny

kozidron napisał/a:
masz na myśli lepszy monitor z tesco :P ?

Wybacz, ale ja tam swojego nie kupowałem i tak się nie orientuję w asortymencie Tesco jak TY :mrgreen:

kozidron
[Usunięty]

paul80 napisał/a:
Wybacz, ale ja tam swojego nie kupowałem i się tak nie orientuję w asortymencie Tesco jak TY :mrgreen:

ale ja kupowałem swoje 50D w sklepie z lodówkami i pralkami zaraz koło tesco to siłą rzeczy na asortymencie tesco się znam :P

paul80, nie edytuj napisanych postów, to już ci nie pomoże w kontekście tego, że ktos obraża zawodowców posiadając "stary sprzęt" lub tym jaki monitor jest "klasy co najmniej Canona 50D", bo ciężko stwierdzić czy to monitor asusa za 600 ziko czy foris za 1200 :P

Odpowiedz do tematu