Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 17 Sie, 2013 Opinia o jakości zdjęć CANONA IXUSA 500 HS ( 510 HS)
Witam,
Temat podobny do wielokrotnie powtarzanych problemów. Nawet odnośnie CANONA 500 HS. Czytałem szczegółowe opisy i testy z tego Forum. Super sprawa. Szczegółowe opisy i ranking kilku aparatów (między innymi i Canoana) . Moja sytuacja jest jednak nieco inna. Po podobnych testach i opiniach kupiłęm SONY DSC- W 630. zakup ten okazał się totalną porażką. Aparat nie radzi sobie kompletnie z ostrością na obszarze całego kadru. Około 20 % boku (po zakupie był to bok prawy, po kilku naprawach w serwisie bok lewy) jest nieostre. Testowałem aparat w różnych warunkach i zawsze to samo. Serwis stwierdził, że aparat jest OK i robi bardzo łądne zdjęcia. Nie wiem kto tam pracuje, żeby wydać taką opinię, szczególnie po stierdzeniu usterki i dwóch naprawach (wymiany obiektywów).
Chcę go dać synowi kuzyna (8 lat) może on będzie z niego zadowolony. Mój problem polega na tym, że chcę kupić CANONA IXUS 500 HS (510 HS). Boję się jednak zaufać testo. Dlatego zwracam się do posiadaczy tego modelu z prośbą. Bardzo proszę o opinię na tema t właśnie ostrości zdjęć na brzegach kadru. szczególnie przy fotografowaniu krajobrazu. Oczywiście myślę, o opini o zdjęciach oglądanych w powiększeniu. Ja na przykład korzystam z TV 46".
Bardzo prosze o Wasze opinie.
Pozdrawiam
Marian
Witam i współczuję,
zdjęcia faktycznie podobne do moich a nawet trochę gorsze, ponieważ u mnie brak ostrości występował zawsze na jednym z boków kadru. U Ciebie rozmyte są boki po obu stronach. I co teraz zrobić ?! Można dostać cholery. Ja cały czas walczę z moim SONY. Obecnie jest po trzech naprawach w serwisie w Poznaniu, gdzie nie zauważono już żadnych problemów. Serwis po prostu "olał" m nie. Kilkanaście dni temu wysłałem aparat do serwisu w Warszawie. Tam są chyba lepsi fachowcy, ponieważ zauważyli problem i próbowali go naprawić. Obecnie zgłosili aparat do wymiany na nowy.
Chociaż coś ale nie liczę na zbyt wiele. Chyba te wszystkie nowe w tym przedziale cenowym są do d..... .
Jak ten nowy też okaże się takim super wynalazkiem to będę domagał się zwrotu pieniędzy. I chyba nie kupię już nic. Mam cały czas CANONA A 570 IS. Niby gorsze parametry, też składany w Chinach ale robi takie zdjęcia jak lustrzanka.
I to na tyle. Życzę powodzenia w walce o naprawę sprzętu.
Pozdrawiam
Może trochę i dowcip ale kierując się tymi samymi kryteriami i porównując te nowsze wynalazki w przedziale kompaktów, to ten CANON na prawdę bije je na głowę. Jadąc na wakacje ja wziąłem mojego nowego SONY (nie miałem czasu go sprawdzić) a żona tego CANONa. I dzięki Bogu, że go wzięła. Jakość zdjęć robionych tymi dwoma aparatami nawet nie da się porównać. SONY, ogólny brak ostrości, brak odwzorowania szczegółów, kiepski kontrast, no i oczywiście ten brak ostrości na bokach kadru. Tragedia !!
Po tej przygodzie aż boję się kupić cokolwiek (przykład Kolegi, który podpialię pod temat). Myślałem o CANONIE IXUS 510 HS. Niby bardzo dobry ale się boję, żeby znowu nie "wdepnąć".
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za odpowiedź i link. Przeglądnąłem sobie te przykładowe fotki CANONA i musze powiedzieć, że jestem zaskoczony. W powiększeniu boki kadru oraz rogi są na niektórych zdjęciach też nieostre. O co chodzi ? Stale zadaję sobie to pytanie dlaczego taki stary CANON A 570 IS o znacznie gorszych parametrach robi lepsze zdjęcia. Są ostre w obrębie całego kadru. Nie ma różnic między środkiem z bokami. O co chodzi. Kupując aparat kierowałem się tym aby był mały, poręczny i robił dobra zdjęcia. Czy to znaczy, że nie robi się już takich aparatów ? Gdyby mój stary Canon był trochę mniejszy (mieścił się w kieszeni), gdyby nie był taki energożerny to chyba używałbym go jeszcze długo. No cóż znowu nie wiem co robić.
Pozdrawiam
Gdyby matryca była wycinkiem kuli, nie byłoby problemu "ostrości na brzegach" kadru. Niestety matryce są płaskie, więc problem dotyczy wszystkich aparatów dostępnych na rynku. Przeczytaj sobie test dowolnego obiektywu i zobaczysz, że w każdym przypadku robi się osobny pomiar dla centrum i osobny dla brzegów kadru.
Już sam postaraj się sobie odpowiedzieć na pytanie, dlaczego wklęsła matryca uwalnia aparaty od problemu ostrości na brzegach?
Masz 100% racji. Wystarczy przypomnieć sobie zasady optyki ze szkoły i to jak wygląda obraz po przejściu przez soczewki (obiektyw). Tylko dlaczego (wracam do tego z uporem maniaka) mój stary CANON robi ostre zdjęcia na obszarze całego kadru ? Może nie wykorzystuje powierzchni całej matrycy ? Może mieli jakiś inny sposób żeby fotki wychodziły dobre. Fakt jest jednak faktem. A więc nie kupię aparatu, który zadowoliłby mnie . Pozostaje mi podjęcie decyzji czy kupić i pogodzić się z tymi zniekształceniami.
czy dać sobie spokój.
Jeszcze raz bardzo dziękuję za wyjaśnienie wszelkich zasad, problemów .
Pozdrawiam
bumar1, CANON A 570 IS ma mniejszą matrycę i większą ogniskową - tym samym mniejsze problemy z dystorsją. A może obiektyw lepiej ją koryguje (bo w tamtych czasach procesorki nie były tak wydaje i opłaciło się dobrze projektować optykę a nie naciągać obrazek śjakimiś tam algorytmami) ?
Panowie, sądzę, że popadamy w paranoję. Chce się mieć piękne i czyste zdjęcie - kupuje się lustrzankę. Sam to sobie mówię do mojego nikona l320. Ps. w innych warunkach brzegi moich zdjęć są o niebo czystsze. Przygotuję album na serwerze i wrzucę go tutaj niebawem. Pozdrawiam
Jak Pan widzi na wykresie w artykule dotyczącem MTF linie wykresu rozdzielczości opadają tym bardzij im dalej od osi optycznej obiektywu stąd na brzegach zdjęcia obraz może być mniej wyraźny (rozmazany).
2. Zdjęcia wykonano przy ogniskowej 4mm co jest odpowiednikiem obiektywu o ogniskowej 22,5 mm dla formaty FX a obiektywy o ogniskowej poniże 50 mm uważane są za obiektywy szerokokątne. Obiektywy szerokokątne mają tendencję do zniekształceń na brzegach kadru (dystorsja beczkowa).
Jeśli nałożą się oba zjawiska, czyli spadek rozdzielczości w zależności od odległości od osi optycznej obiektywu i dystoraja obiektwów szerokokątnych to jakość brzegów zdjęć będzie gorsza od centrum kadru co można zauważyć na nadesłanych zdjęciach.
Moim zdaniem spadek jakości na brzegach nie jest zbyt duży i nadesłana zdjęcia wyglądają podobnie do zdjęć wykonanych naszym aparatem testowym Coolpix L320. Obiektywny test i pomiary może wykonać serwis Nikona w ramach gwarancji.
3. Jeśli zależy Panu na lepszej jakości zdjęcia na brzegach to proponuję lekko wysunąć obiektyw tak by uzyskać ogniskową odpowiadającą zakresowi 50-120mm dla formatu FX czyli 10-25 mm dla Coolpixa L320 i trochę oddalić się od fotografowanego obiektu (2-3 m) wtedy powinien Pan uniknąć zbytniej dystorsji. Ważne by aparat był ustawiony zgodnie z horyzontem i płaszczyzna aparatu powinna być równoległa do płaszczyzny fotografowanego obiektu tak by zniekształcenia perspektywy niepotęgowały spadku jakości zdjęcia na brzegach.
Można zdjęcia poprawić w darmowym programie Nikona który można pobrać z linku poniżej:
Przy edytowaniu zdjęcia w zakładce: [Adjustments] można zwiększyć suwaczkiem ostrość [Sharpness] oraz lekko zwiększyć kontrast [Contrast] co poprawi jakość zdjęcia.
W skrajnych przypadkach może Pan wyciąć środkową część zdjęcia używając ocji [Crop] podczas edycji zdjęcia w programie ViewNX 2 odrzucając brzegi o słabszej jakości i zapisać kopię zdjęcia już bez rozmytych brzegów.
W aparacie może Pan ustawić bardziej żywe (nasycone) kolory:
Reasumując:
- aparat Coolpix L320 ma duży zakres zoomu 4.0-104.0 mm (22.5-585 mm dla FX) i w niektórych zarkesach zoomu może wstępować dystorsja na brzegach zdjęć.
- spadek jakości obrazu na brzegach zdjęcia jest naturalne dal wszystkich obiektywów.
- aparat ma wiele ustawień programów tematycznych które poprawiają jakość zdjęć w zależności od tematu zdjęć i warunków oświetlenia. Proponuję wypróbować różne programy tematyczne i sprawdzić który z programów daje najlepsze odwzorowanie na zdjęciach ponieważ odbiór jakości zdjęć jest bardzo indywidualną oceną.
- obiektywne testy może wykonać serwis Nikona w ramach bezpłatnej gwarancji choć moim zdaniem zdjęcia są poprawnej jakości i nie ma potrzeby aby wysłać aparat do naprawy.
W razie dodatkowych pytań bardzo proszę o ponowny kontakt ze wsparciem technicznym.
Klient 02-10-2013 | 13:27
Witam. Kilka dni temu nabyłem aparat nikon coolpix model l320. Zauważyłem, że po zrobieniu zdjęcia w skali 1:1 są na bokach fotografii leciutko rozmyte brzegi. Czy to zjawisko jest normalne? Załącza przykładowe pliki. Czy też może aparat kwalifikuje się pod serwis? Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9