Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do krecenia filmow
Autor Wiadomość
digidy
[Usunięty]

Wysłany: Nie 29 Wrz, 2013   Aparat do krecenia filmow

Witam wszystkich, to moj pierwszy post tutaj wiec prosze bardzo nie krzyczec;-).
Jestem nawet nie amatorem w fotografii i ostatnio malo czasu poswiecam aparatom i tematow z tym zwiazanym dlatego nie jestem w ogole na biezaco od wielu lat i prosze o pomoc. Potrzebuje krecic krotkie, kilku - kilkudziesieciominutowe filmy w dobrej jakosci 720p albo moze 1080p. Kiedys dawno robilem takie rzeczy moim starym kompaktem Panasonic Lumix DMC-FX12 (byla tam opcja VGA 30kl oraz 10kl/sek). Mam dostep takze do lustrzanki NIKON D5000, ktora nie jest w ogole uzywana, jednak takze chyba nie nadaje sie do moich obecnych potrzeb. Mam pytanie do posiadaczy obecnych nowoczesnych aparatow/kamer: jaki sprzet kupic w rozsadnej cenie ktora umozliwialby krecenie ww. filmikow? Dodam, ze zalezy mi aby taki film jak najmniej zajmowal. Moj FX-12 na minute filmu VGA 30kl pobieral az 60-70MB!!! Krecenie co jakis czas pol godziny filmu wymagala duzo miejca na dysku i potem problem tylko z archizowaniem, a jakosc a obecne czasy bardzo kiepska. Zastanawialem sie nad taka mala kamerka kieszonkowa typu TOSHIBA CAMILEO S40 czy Philips CAM295BL, ale ostatnio pytalem w pewnym sklepie i znaczaco gosc od kamer/aparatow mi odradzal. Przetworniki bardzo male (racja - przewaznie 1/3,2 czy 1/2,7 cala, stabilizacja tylko cyfrowa) wiec zdaje sobie sprawe ze jakosc marna, przy ciemnych dniach w pomieszczeniach badz pod wieczor pewnie bardzo slabo widac.... Przekonywal bardzo do takich rzeczy jak hybrydy typu PANASONIC DMC-G5KEG-K czy PANASONIC DMC-G6K, ale czy to nie przesada??? Przetworniki owszem bardzo ladne bo 4/3cala to juz pewnie bajka, nawet nie wyobrazam sobie jaka to jakosc, ale przy cenie powyzej 2 tys zl to nie bedzie lepszym wyjsciem kupic kamery??? Wg niego zadna kamera do 2 tys nie bedzie tak ladnie krecila jak np G6, czy moze ktos to potwierdzic? Tylko z drugiej strony skoro nie bede wykorzystywal tego aparatu do takich rzeczy jak Wy tutaj to czy warto kupowac taki dobry sprzet? Moze spokojnie wystarczylby jakis nowszy kompakcik z przetwornikiem 4/3 i tez bedzie ok? Panasonica jakos lubie, moze byscie cos polecili. Nie ukrywam, ze wolalbym krecic filmy czyms malym jak te kamerki kieszonkowe albo czyms jak aparat niz juz takimi kamerami....
Wiem, ze to zalezy pewnie od marki a glownie od bitrate krecenia filmu (tylko od tego???) ale czy ogolnie to jest tak, ze mimo iz aparat bedzie krecil w mpeg4/h.264 to kamera krecaca z podobna jakoscia bedzie zawsze mniej miejca potrzebowala na minute filmu bo tam jakos jeszcze kompresja/kodek dostosowywany jest typowo do krecenia filmow?
Dziekuje bardzo za pomoc.

Reklama

paul80 
Maniak
Optyczny

Wysłany: Nie 29 Wrz, 2013   

A po polskiemu umiesz pisać?

digidy
[Usunięty]

Myślę, że umiem, nie wiem za bardzo o co dokładnie chodzi, może zdania trochę zawiłe bo pisałem późno w nocy, a chciałbym na dniach podjąć decyzję o kupnie sprzętu. Czepiasz się pierwszego zdania, które celowo zostało tak napisane czy nie rozumiesz całości???

Ten post mogłem jeszcze edytować i poprawiłem, pierwszego niestety już nie bo minęło ponad 60min, a chyba bez sensu marnować miejsce żeby wklejać go jeszcze raz. Teraz proszę o pomoc;-D
Ostatnio zmieniony przez digidy Nie 29 Wrz, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

paul80 
Maniak
Optyczny

ś,ć,ę,ą,ó,ł,ż :wink:

[ Dodano: Nie 29 Wrz, 2013 12:59 ]
digidy

Canon HF M506
http://www.youtube.com/watch?v=rUWq5yGPYXk

W lustrzanki się nie baw, bo to niewygodne i zrobi się bardziej kosztowne.

digidy
[Usunięty]

Dziękuję za odpowiedź, czytałem trochę o tej kamerce. Powiedz mi czy posiadasz taką czy to po przejrzeniu testów sprzętu? Czemu te kamery mają takie małe przetworniki, ta ktorą podałes ma 1/3, przez te słowa tych ekspertów juz nie chcę jakoś mniejszego niż 1cal, a cena pewnie z kosmosu będzie za taką kamerę. Reasumując: myślisz, że taka kamera będzie kręciła lepsze filmy niz G6?

Jedno mnie bardzo zastanawia:
http://www.canon-europe.c...LEGRIA_HF_M506/

w dziale RECORDING MODE:
LP mode 5 AVCHD recording quality modes.¹
MXP: 1920x1080, 24Mbps;²
FXP: 1920x1080, 17Mbps;²
XP+: 1440x1080, 12Mbps;
SP: 1440x1080, 7Mbps;
LP: 1440x1080, 5Mbps
2 MP4 quality recording modes
1280 x 720, 9Mbps;
1280 x 720, 4Mbps,

oraz w dziale VIDEO SYSTEM
Recording Formats AVCHD/MP4
Recording Medium SDXC/SDHC/SD memory card
Max Recording Time* Variable total, depending on memory card size¹
64GB SDXC card (not supplied): AVCHD mode, 24hrs 30mins²
MP4 Mode, 33hrs 55mins³

i do tego odnośniki:
Max Recording Time* ¹ Class 4 or higher SDHC card required for 1920x1080 recording, Class 2 or higher SDHC card recommended for other recording modes, Memory card not supplied
² Recording for more than 12 hours continuously is not possible
³ Max recording time for MP4 is 30 mins and the max file size is 4GB, when either of these conditions are met recording will stop automatically

Czyli i tak taką kamerą będę mógł kręcić max. 30 min i potem albo sam ponownie włączę nagrywanie (a ja chcę często położyć sobie kamerę i ma nagrywać niecałą godzinę) albo koniec bo przetwornik pewnie będzię się przegrzewał czy coś i takie ma ograniczenia ta kamera, prawda? Jednak w polskiej instrukcji do tej kamery już tej informacji nie ma:-). Jeśli chodzi o rozmiar filmu to bardzo mi odpowiada, szczególnie mp4, a więc:
1280 x 720, 9Mbps; [9Mbps/8 * 60 sek = ok 67,5 MB/min filmu]
1280 x 720, 4Mbps, [4Mbps/8 * 60 sek = 30MB/min filmu]
Tylko napisz jeśli ją masz czy ona rzeczywiście wyłącza nagrywanie po tych 30 min;-).
Patrzę jeszcze dalej te mini kamery kieszonkowe oraz aparaty bo cały czas ciągnie mnie żeby to było coś małego nawet kosztem jakości, ale żeby kompresja była podobna jak w kamerze... Jeśli macie coś do polecenia z tych kamer kieszonkowych to dajcie znać!

paul80 
Maniak
Optyczny

Nie mam żadnej kamery prócz lustrzanki 60D o Canon HF M506 przeczytałem na jednym forum http://www.filmowiec.pl/f...425e96dec314755

zobaczyłem jakość obrazu i jest naprawdę dobra, co potwierdzają ludzie którzy się tym zajmują, może wypatrzysz tam inną opcję, albo sam tam zapytaj, czy to dobry wybór :wink:

ps. zobacz link na youtubie z jaką kamerą HF M506 porównują :wink:

komor 
Moderator

digidy napisał/a:
kilkudziesieciominutowe filmy w dobrej jakosci 720p albo moze 1080p.

digidy napisał/a:
Dodam, ze zalezy mi aby taki film jak najmniej zajmowal.

Te dwa wymagania są sprzeczne. Im większa kompresja (mniej miejsca film zajmuje) tym gorsza jakość. Pytanie jeszcze, czy będziesz te filmy potem w jakikolwiek sposób montował, bo jeśli nic nie będzie robione (poza ewentualnym przycięciem początku i końca). Bo formaty lepiej nadające się do postprodukcji to są takie, które są mniej skompresowane, czyli zajmują więcej miejsca.

digidy
[Usunięty]

komor napisał/a:
digidy napisał/a:
kilkudziesieciominutowe filmy w dobrej jakosci 720p albo moze 1080p.

digidy napisał/a:
Dodam, ze zalezy mi aby taki film jak najmniej zajmowal.

Te dwa wymagania są sprzeczne. Im większa kompresja (mniej miejsca film zajmuje) tym gorsza jakość. Pytanie jeszcze, czy będziesz te filmy potem w jakikolwiek sposób montował, bo jeśli nic nie będzie robione (poza ewentualnym przycięciem początku i końca). Bo formaty lepiej nadające się do postprodukcji to są takie, które są mniej skompresowane, czyli zajmują więcej miejsca.

Wiem mniej więcej jaki bitrate jest w kamerze hd przy kręceniu takich filmów, po prostu chcę aby aparat miał podobny i stosował dobrą kompresję i zamiast powiedzmy HD 1080p dla kamery 24Mbps (co daje: 24Mbps/8 * 60 sek = 180MB dla każdej minuty filmu) nie robił mi 300 albo 400MB dla każdej minuty filmu. Tak miałem kiedyś w aparacie, ale on wykorzystywał Motion JPEG więc to pewnie inna bajka, teraz aparaty tak samo kompresują jak kamery. Zdaję sobie sprawę, że jest pewna granica.
Nie bede juz tego w wiekszosci przypadkow obrabial, start i stop i archiwizacja, na tym koniec.

[ Dodano: Wto 01 Paź, 2013 14:32 ]
Kompletnie przeszło mi już z kieszonkowymi kamerami HD, to jednak bedziewie wg mnie. Wczoraj całą noc siedziałem i doszedłem do wniosku, że albo dobry aparat kompaktowy (niestety przetworniki słabe) albo w ostatecznosci aparat hybrydowy. Powaznie zastanawiam sie nad PANASONIC DMC-GF5KEG-K, czy ktos moze na jego temat sie wypowiedziec? Tutaj link do saturiona, aparat ogolnie mozna kupic za niecale 1400zl. Do czerwca byl na G5 i G6cashback i zwracali 200 lub 300zl za zakup tych apratow, ale niestety ta promocja sie skonczyla, chyba, ze jest inaczej to prosze sprostowac:-).
http://www.saturn.pl/apar...keg-k,id-291727

Przetwornik 4/3, przysłona od 3,5(czy to troche nie za dużo, spodziewałem się ok 2,8) do 5,6; f od 14 do 42, co Wy na to? Możecie doradzić coś dobrego? Jakoś mam sentymen do Panasoncia, być może przez mojego starego poczciwego Lumixa DMC FX-12;-). Jeśli chodzi o cenę do wspomniane 1400zł to już naprawdę górna granica cenowa, oczywiście warunek zasadniczy jest, aby kręcił filmy HD przynajmniej 720p.

[ Dodano: Wto 01 Paź, 2013 14:34 ]
Kompletnie przeszło mi już z kieszonkowymi kamerami HD, to jednak bedziewie wg mnie. Wczoraj całą noc siedziałem i doszedłem do wniosku, że albo dobry aparat kompaktowy (niestety przetworniki słabe) albo w ostatecznosci aparat hybrydowy. Powaznie zastanawiam sie nad PANASONIC DMC-GF5KEG-K, czy ktos moze na jego temat sie wypowiedziec? Tutaj link do saturiona, aparat ogolnie mozna kupic za niecale 1400zl. Do czerwca byl na G5 i G6cashback i zwracali 200 lub 300zl za zakup tych apratow, ale niestety ta promocja sie skonczyla, chyba, ze jest inaczej to prosze sprostowac:-).
http://www.saturn.pl/apar...keg-k,id-291727

Przetwornik 4/3, przysłona od 3,5(czy 3,5 to troche nie za dużo???, spodziewałem się ok 2,8) do 5,6; f od 14 do 42, co Wy na to? Możecie doradzić coś dobrego? Jakoś mam sentymen do Panasoncia, być może przez mojego starego poczciwego Lumixa DMC FX-12;-). Jeśli chodzi o cenę do wspomniane 1400zł to już naprawdę górna granica cenowa, oczywiście warunek zasadniczy jest, aby kręcił filmy HD przynajmniej 720p.

Odpowiedz do tematu