Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 18 Cze, 2008
450d czy 40d?
Autor Wiadomość
pablo225 
Nowy

Wysłany: Wto 17 Cze, 2008   450d czy 40d?

Mam dylemat, pomóżcie mi wybrać. Co kupić?

Canon 450d plus Sigma 17-70, czy
Canon 40d plus Canon 17-85 IS USM?

Puszka wiem, że lepsza, a na temat obiektywów rózne opinie.....

Reklama

rafalg 
Rozmowny

Wysłany: Wto 17 Cze, 2008   

Zależy jakie masz wymagania i plany na rozbudowę optyki. Oczywiście 40D będzie lepszy ale stanowczo odradzam zakup tego obiektywu.
Jeśli potrzebujesz coś od 17mm to np. Tamron 17-50 mm f/2.8 SP Di II XR LD ASL IF.
Ostatnio zmieniony przez rafalg Wto 17 Cze, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Wto 17 Cze, 2008   

Kiedyś miałem 20D z tym 17-85 IS USM. Nie wiem jaki typ zdjęć preferujesz. Canon 17-85 IS USM nie jest zły na początek i nie jest taki straszny jak go opisują. Sigmy 17-70 jakoś nie lubię.
Ja bym zakupił inny zestaw. Mój kolega odkupił mojego 20D i dodał do niego Tamrona 17-50/2.8. Rewelacyjny zestaw i taki proponuję Ci kupić. Oczywiście w miejsce 20D masz 40D.

tkosiada 
Rozmowny

Wysłany: Sro 18 Cze, 2008   

miałem oba szkła i obu się pozbyłem na rzecz tamrona 17-50
z tych dwóch zestawów ja wybrałbym 40D+17-85 na poczatek
tylko pytanie czy masz zamiar dokupic parę szkiełek, tak rozwojowo, czy pozostac przy 1 który kupisz. jeśli nie zamierzasz miec lepszych objektywów, to weź 450, ponieważ nie wykorzystasz potencjał który jest w 40D
pozdro

igorax 
Rozmowny
vast

Z tego zestawu to 40D + 17-85IS USM ; a i przypinam się do kolegów, że najlepszym wyborem w umiarkowanej cenie będzie dobranie tego Tamrona 17-50, mam 40D w takim zestawie i działa to bardzo sprawnie (mimo iż to szkło bywa powolne i głośne, jakość optyczną oceniam na wysoką); jak coś innego (pod ASP-C) to tylko Canon 17-55 IS USM ale jest ponad 2x droższy od tego Tamrona - choć wtedy można kierować się kategorią - lepsze szkło, słabsze body co jest poprawnym myśleniem. ;-)

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Stanowczo 40D bo jest po prostu wygodniejszy i o wiele bardziej bliski pro level. Cena po cashbacku prawie ta sama. Fakt, 450D ma nowszą matrycę 12 Mpix i lepszy ??? LV, ale przynajmniej to ostatnie w ogóle mnie nie przekonuje, bo chyba tylko A350 ma obecnie użyteczne, nie wymagające podniesienia lustra, LV

tkosiada 
Rozmowny

12mpix nie jest aż tak duzym atutem 450
atutem jest to, że 40D ma nadal 10mpix, a skupili sie na innych szczegółach aparatu :cool:

StreetMyHome 
Nowy

40D zdecydowanie i rozwijać dalej szklarnie :) Do canona tylko Tamron, przynajmniej tak sądzę.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Pią 20 Cze, 2008   

Czy ja wiem czy tylko Tamron, jest wiele dobry Canonowskich obiektywów.

Nie sięgamy daleko i mamy nowy "kit" 18-55 IS, który oferuje bardzo dobrą ostrość zdjęć za niewielkie pieniądze. Fakt - słabe światło i plastikowy bagnet DYSKWALIFIKUJĄ go (niektórzy posiadający obiektywy za 4000 i więcej zł tak twierdzą), ale ja myślę, że gdy traktować go jako obiektyw bazowy to styknie (rzadkie zmiany nie wpłyną na zużycie bagnetu). Tamron oczywiście też jest dobrym wyborem, tylko trzeba poszukać dobrego egzemplarza, bo raczej wolałbym nie bawić się w kalibrację fokusa Tamrona (Canona jeszcze jeszcze). Oczywiście można też zainwestować na początek w fajną (ale nie tak jak w Nikonie) stałkę 50 1.8 - mamy i światło i ostrość.

Później można się pobawić w nieco droższe obiektywy - mamy tu spory wybór w dość rozsądnych cenach (w porównaniu do Nikona)

i tak właśnie - 10-22, 17-55 2.8 IS, 24-105 4 IS, 70-200L 4 IS.

StreetMyHome 
Nowy

Mówię o Tamronie jako zamienniku dla szkieł Canona, które są podstawą system to system. A szkła bardziej opłaca się kupować w usa, sam zacząłem ściągać, co prawda przez znajomego który wpierwej szkiełko zlustruje :D Cena za 50mm, 1.4 usm 320$ jednak przekonuje.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Widzę, że pojawił się nawet głos polecający Canona 17-55. To na pewno bardzo dobry obiektyw, jednak strasznie drogi.
Pomyśl o sprowadzeniu z USA Canona 17-40. Da się kupić już za 600-650$ (po 2,2 zł za $) wyjdzie ok. 1400 zł. Jak nie masz znajomego to są sklepy, które ładnie Ci go do Polski wyślą. Razem z kosztem przesyłki i opłatami celnymi powinieneś się zmieścić w 1700 zł za obiektyw. Na polskim allegro za tyle mniej więcej (1800) była używka. Jest to pancerny obiektyw i o ile nie ma porysowanych soczewek, to można brać używany.

Sam sprowadziłem sobie 40D i 17-40 właśnie ze stanów i jestem b. zadowolony. Ten zestaw na prawdę potrafi pokazać na co stać Canona.

MaciekR 
Nowy

Wysłany: Wto 08 Lip, 2008   Co wybrać...?

Witam, od pewnego czasu mam dylemat, noszę się z zakupem lustrzanki, zdecydowałem sie na Canona. Sprzęt bedzie używany do focenia w plenerze, krajobrazy, góry, trochę sportu(starty i lądowania paralotni) oraz od czasu do czasu imprezy. Długo myślałem o zakupie 450D i do tego jakiegoś Tamrona 17-50 2.8. Ale jak już go wziałem do reki to wydał sie troszkę mały choć jest do przyjęcia. Znajomi jednak namawiają mnie na C40D. I teraz pytanie czy pakować sie w 40D, specjalnie aspiracji foto nie ma ale focić lubie. Jest większy i cięzszy więc jak dla mnie to nie zaleta choć lepiej leży mi w dłoni. Po jego zakupie napewno musiałbym sie ograniczyć na chwile tylko do tego Tamrona 17-50 2.8 z czasem powiekszyć kolekcję szkieł. Co mi radzicie? wziąść 450tke wtedy raczej od razu mógłym się pokusić o zestaw szkiełek czy 40D i powoli, powoli dokupywać resztę i czy aby 40D nie bedzie dla mnie zbyt trudny w obsłudze i czy w pełni wykorzystam jego funkcję...?!

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Wto 08 Lip, 2008   

W obsłudze to nie powinno być różnicy bo to podobne aparaty. Jeżeli idzie o łatwość obsługi to Canon jest przyjazny użytkownikowi.

koraf 
Optyczny
Koraf

Wysłany: Wto 08 Lip, 2008   Re: Co wybrać...?

MaciekR napisał/a:
Witam, od pewnego czasu mam dylemat, noszę się z zakupem lustrzanki, zdecydowałem sie na Canona. Sprzęt bedzie używany do focenia w plenerze, krajobrazy, góry, trochę sportu(starty i lądowania paralotni) oraz od czasu do czasu imprezy. Długo myślałem o zakupie 450D i do tego jakiegoś Tamrona 17-50 2.8. Ale jak już go wziałem do reki to wydał sie troszkę mały choć jest do przyjęcia. Znajomi jednak namawiają mnie na C40D. I teraz pytanie czy pakować sie w 40D, specjalnie aspiracji foto nie ma ale focić lubie. Jest większy i cięzszy więc jak dla mnie to nie zaleta choć lepiej leży mi w dłoni. Po jego zakupie napewno musiałbym sie ograniczyć na chwile tylko do tego Tamrona 17-50 2.8 z czasem powiekszyć kolekcję szkieł. Co mi radzicie? wziąść 450tke wtedy raczej od razu mógłym się pokusić o zestaw szkiełek czy 40D i powoli, powoli dokupywać resztę i czy aby 40D nie bedzie dla mnie zbyt trudny w obsłudze i czy w pełni wykorzystam jego funkcję...?!

Zdecydowanie dojrzalszym wyborem będzie 40d , zalety tej puszki w testach i opisach przedmowców , obiektyw też bardzo dobry i co ważne jasny.
Nie martw sie o obsługe dasz radę ( instrukcja na noc ... i już :wink: ) jestem również tego zdania co Pstrykacz choć pstrykam 1dmkII i 5d. A 40d miałem okazję testować więc nie ma obaw.

Odpowiedz do tematu