Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 05 Paź, 2013 Canon EF 50/1.8 a FD 50/1.8
Hej. Chciałym się zapytać o coś.
Mam Canona APS-C EF. Takie 550D.
Mianowicie, muszę kupić obiektyw 50mm 1,8. Chodzi on w cenie 400 złotych średnio (nawet taki miałem ale sprzedałem z pewnego względu).
I teraz się waham. Zastanawiam się czy nie lepiej kupić 50mm 1,8 ale FD.
I plusami jest cena takich obiektywów oraz wykonanie. Plastikowa 50mm EF się do niego nie umywa. W dodatku starszy obiektyw ma dobry pierścień ostrości a nowy jest po prostu fatalny. Stary nie ma zapewne też automatycznego ostrzenia ale to nie problem.
I teraz mam dwa pytania.
1) Czy jak kupię adapter FD > EF to taki obiektyw podejdzie do mojej lustrzanki? Będzie to działać?
2) Nie wiem jaka będzie jakość. Lepsza, gorsza niż w przypadku zakupu tego nowszego?
Proszę o rady. Jeśli zdecyduje się na stary to z plusów dostanę:
1) solidną jakość wykonania każdego elementu na obiektywie
2) aż dwukrotnie niższą cenę za taki zestaw
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 05 Paź, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Hijax, a mówiąc: " (konieczną by móc ostrzyć na nieskończoność to tak, ale nie będziesz miał potwierdzenia ostrości." to masz na myśli to, że nie będzie automatyki? Czyli że nie będzie silnik działał do ostrzenia? To to akurat wiem.
W sieci są adaptery, nie wiem czy mają soczewkę o jakiej piszesz, no ale skoro są no to zapewne mają.
e1359994@rmqkr., niektore adaptery nie maja soczewki gdyz nie jest ona potrzebna jesli obiektyw ten mialby byc uzyty do makrofotografii. jesli adapter odsuwa obiektyw od matrycy to przestaje byc mozliwe ostrzyc na nieskonczonosc bez soczewki korygujacej
jak chcesz sie bawic w manuale to mozliwe jest uzycie przejsciowki pod M42 albo F (mocowanie Nikona), ktore to nie wymagaja soczewki gdyz zachowuja ta sama odleglosc bagnetu do matrycy
No juz sam adapter eos-fd jest drogi. Sa jeszcze z potwierdzeniem ostrosci, ktore sa dwa razy drozsze.
Lepiej kupic plastykowa nowa, lub poszukac uzywanej metalowej, ktora jest troche drozsza.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 09 Lis, 2013
e1359994@rmqkr. napisał/a:
1) Czy jak kupię adapter FD > EF to taki obiektyw podejdzie do mojej lustrzanki? Będzie to działać?
2) Nie wiem jaka będzie jakość. Lepsza, gorsza niż w przypadku zakupu tego nowszego?
1- FD podejdzie jeśli będzie miał soczewkę - dlatego zmieniłem system z Canona na inny po wprowadzeniu mocowania EOS-owskiego.
2. Soczewka pogarsza właściwości obiektywu. Więc jakość będzie na 100% gorsza od nowego plasticzaka (choć też zależy na co trafisz).
Jeśli to ma być pod makro - to można się pobawić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11