Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Nie 06 Paź, 2013
Prośba o pomoc w wyborze aparatu
Autor Wiadomość
lukshadow 
Nowy

Wysłany: Nie 06 Paź, 2013   Prośba o pomoc w wyborze aparatu

Witam ! Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu nowego cyfrowego aparatu fotograficznego . Odkąd Pamiętam uwielbiałem robić zdjęcia nawet wybierając smartphone przetestowałem ich bardzo dużo by wybrać ten z najlepszym aparatem w stosunkowo dobrej cenie. Nie należę do grona profesjonalnych fotografów i nie zagłębiam się w kanony fotografii, nie czytam mega obszernych specyfikacji technicznych i na tej że podstawie nie dobieram sprzętu ( gdyż się na tym nie znam ) , wychodzę raczej z założenia , że to co pisze na papierze to jedno a co jest w rzeczywistości to drugie . . Dlatego też wole zrobić zdjęcia i wsadzić je na komputer i ocenić je na własne oczy ( lub też oglądać w Internecie zdjęcia wykonane danym sprzętem przez innych ludzi ) a niżeli sugerować się tym co pisze :) . W niedługim czasie wybieram się na wycieczkę za granice i do tej pory chciałbym kupić nowy aparat , gdyż mój dotychczasowy Sony DSC-H1 niestety już powoli kończy swój żywot.

Szukając nowego aparatu sugeruję tym aby :

- gabaryty aparatu mieściły się w ramach zdrowego rozsądku ( tj. nie szukam wielkiej lustrzanki , którą będzie duża , ciężka i skomplikowana )

- Dobra jakość zdjęć ( mało szumów , wysoka szczegółowość )

- dobra stabilizacja obrazu ( aby zdjęcia nie wychodziły rozmazane

- wbudowana lampa błyskowa

- Maksymalny budżet 2000 - 3000 zł. ( aparat może być nowy lub używany )

- Ostatnie i najważniejsze :) ... by aparat radził Sobie bardzo dobrze na automatycznych ustawieniach

ukierunkowanie :) ? Myślę o czymś podobnym do :

- Nex 5 ( oglądając zdjęcia wykonane przez Nex 5 przy standartowym obiektywie odnoszę wrażenie że większość zdjęc nim wykonanych jest w mało zadawalającej jakości ( liczne szumy , częste rozmazania , mała szczegółowość )

- Fuji X-A1

- Nikon 1

- Pentax Q7

- Samsung NX300

- Panasonic GX1

- Panasonic GF6

- Olympus E-PL5

- Canon PowerShot G1 X ( kompakt ale przeczytałem dobre opinie na jego temat , robi w miarę ładne zdjęcia ... lecz wszyscy zwracają uwagę na niską ,,jasnością '' ? obiektywu )

dodatkowy :)

Co chce fotografować :) ? Więc : Jadę ze znajomymi na wycieczkę (w góry , miasto , nad morze ) chce zrobić zdjęcia , ide na łąkę zobaczę ładny widok lub coś co w trawie piszczy to to uwieczniam ;) , jest impreza rodzinna chce zrobić zdjęcie . Chce aparat który sprawdzi się w każdych warunkach - Nie potrzebuję aparatu który będzie wstanie ,,ściągnąć '' muchę z kolana piłkarza podczas meczu uśmiech .

Chce mieć przy Sobie zawsze aparat wraz z założonym obiektywem i włożonymi akumulatorkami :) bez tysiąca zbędnych jak dla mnie dodatków;)

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 07 Paź, 2013   

lukshadow napisał/a:
Chce aparat który sprawdzi się w każdych warunkach - Nie potrzebuję aparatu który będzie wstanie ,,ściągnąć '' muchę z kolana piłkarza podczas meczu uśmiech .

Kompakty:
Fuji X20
Olympus XZ 2

ewentualnie Sony RX100 II

Jeśli trochę ambitniej, to GX1 + 20 1.7 i 45 1.8

tyle, że ...
po budżecie...

lukshadow 
Nowy

Nie będę ukrywał , że raczej te kompakty odpadają. Aktualnie najbardziej zastanawiam sie nad tymi :

- Nex 5

- Samsung NX300

- Panasonic GX1

- Panasonic GF6

- Panasonic G3

- Olympus E-PL5

- Canon PowerShot G1 X

który z powyżej wymienionych byłby najlepszy :) ?

fatman 
Optyczny

Panas GX1 to dobry wybór. Sam go mam.
Dużo pieniędzy nie wydasz a będziesz zadowolony (szczególnie z trybów automatycznych).

muzyk 

lukshadow napisał/a:
Nie będę ukrywał , że raczej te kompakty odpadają. Aktualnie najbardziej zastanawiam sie nad tymi :

GX1 i 20 1.7 - nie żaden CIEMNY zoom, tylko jedno, a porządne szkło.
Do tego z czasem 45 1.8 i 60 2.8 DN Sigmy (jeśli potrzeba).
Do większości fotografii 20 1.7 wystarczy. Przekonaj się sam i wypróbuj gdzieś w sklepie, albo u kogoś kto ma taki zestaw.

fatman 
Optyczny

Do tego jeszcze 12/2.0 i masz najlepszy zestaw za te pieniądze :mrgreen:

RB 

Tylko, ze jak on ma jechać wsiegda na full auto... to czy aby GF6 nie da sie kupic taniej i nie będzie on o w zasadzie o takich samych możliwościach? W GX1 to jak mi się zdaje wszyscy płacilismy aby akurat NIE być zmuszonym do jazdy na czerwonym guziczku iA.

muzyk 

RB napisał/a:
Tylko, ze jak on ma jechać wsiegda na full auto... to czy aby GF6 nie da sie kupic taniej i nie będzie on o w zasadzie o takich samych możliwościach?

W zasadzie hmm, może i tak.
RB napisał/a:
W GX1 to jak mi się zdaje wszyscy płacilismy aby akurat NIE być zmuszonym do jazdy na czerwonym guziczku iA.

O! A co to? :twisted:

Nie dla tego kupiłem GX1 mając GF1... kilka drobnych rzeczy ma lepiej niż GF1, który - co by tu mówić, doskonale się sprawdził i sprawdza w 98% kadrów... tak tak.

W GX1 brakuje wyłączania wyświetlacza - pisałem. To jest totalny zonk tego aparaciątecząteczkusia...

lukshadow 
Nowy

z Tego co piszecie wynika , że - Panasonic GX1 to coś bardziej profesjonalnego ? dającego większe możliwości a niżeli Panasonic GF6 ( mimo , że jest nowszy i jak pisze w niektórych testach robi lepsze zdjęcia ) ? i czy obiektyw ,, LUMIX G VARIO 14-42mm f/3,5-5,6 ASPH MEGA '' to coś w zadowalającej jakości ?

Samsung NX300 robi również bardzo ładne zdjęcia ( chociaż oglądając sporo testów wydaje mi się , że odwzorowanie barw jest jakieś dziwne... barwy są jakby wyblakłe ) nikt go nie moze polecić :) ?

Nex 5N jak wypada na ich tle wg. was ?

oraz OLYMPUS E-P3 + Obiektyw M. Zukio Digital 14-42 mm lub E-PL5 z obiektywem 14-42. który z tych 2 i ewentualnie czy te Obiektywy nadają się do czegoś czy szmelc :) ?

RB 

One wszystkie są w stanie robić bardzo ładne zdjęcia. Problem, że bez pomocy operatora to juz troche gorzej.
GX1 a GF6 - różnica jest w zasadzie w wyprowadzeniu guzików i przełączników na korpus.

EP3 vs. EPL5? ten drugi.

Obiektywy? nadaja się, choć to dla niektorych będzie tani szmelc :-)
Chcesz aparat do wszystkiego i na automacie - to jest kompakt i to nie ten z takich najbardziej wymyślnych. Ni ma sie co silić na lepsze szkła i korpusy

muzyk 

lukshadow napisał/a:
z Tego co piszecie wynika , że - Panasonic GX1 to coś bardziej profesjonalnego ?

Nie do końca..., ale jest na tyle fajnie zrobiony i daje na tyle dobrej jakości rawy, że jako bezlusterkowcem warto się nim zainteresować. Bez szajsu.
lukshadow napisał/a:
Samsung NX300 robi również bardzo ładne zdjęcia ( chociaż oglądając sporo testów wydaje mi się , że odwzorowanie barw jest jakieś dziwne... barwy są jakby wyblakłe ) nikt go nie moze polecić :) ?

Może. Od Samsungów jest Daniel :idea:
My tu forsujemy GX1, bo go dobrze znamy. Krótko: warto, bo to mały i wartościowy aparacik. Tyle, że jeśli JUŻ Gx1, to warto z porządnymi szkłami, a te w przypadku niektórych Panasów i Olków są, co tu dużo mówić - wybitne.
lukshadow napisał/a:
Nex 5N jak wypada na ich tle wg. was ?

Jeśli Sony, to bezapelacyjnie NEX6.
lukshadow napisał/a:
oraz OLYMPUS E-P3 + Obiektyw M. Zukio Digital 14-42 mm lub E-PL5 z obiektywem 14-42. który z tych 2 i ewentualnie czy te Obiektywy nadają się do czegoś czy szmelc :) ?

i

RB napisał/a:
nadaja się, choć to dla niektorych będzie tani szmelc :-)

Po zakupieniu pierwszej stałki do GF1 wówczas, czyli Panasonika 20 1.7, nie zamierzam wydawać kasy na ciemny jak wnętrze szałasu w nocy obiektyw ze światłem 3.5-5.6...

Poczytaj o światłosile obiektywu :idea: i ... zachwyć się jedną, a porządną jasną stałką...

a jeśli jednak upierasz się przy zoomach, to naprawdę uczciwie polecam
Fuji X20 czy Olympus XZ2.

Przeczytaj choć testy, a będziesz wiedział, co i jak...

bednim 
Nowy

hej, dzisiaj wyczytalem ze gx1 z kitem 14-42 PZ mozna juz za 329 funtow kupic.

http://www.camerapricebus...-42mm-X-PZ-Lens

jak masz kogos znajomego na wyspie, a koledzy polecaja ten sprzet, to chyba dobra cena no i oczywiscie miescisz sie w budzecie!

pozdrawiam

fatman 
Optyczny

Wysłany: Wto 08 Paź, 2013   

bednim napisał/a:
hej, dzisiaj wyczytalem ze gx1 z kitem 14-42 PZ mozna juz za 329 funtow

A na Allegro za 1100 PLN ( ja za tyle kupiłem).

RB 

muzyk napisał/a:
lukshadow napisał/a:
z Tego co piszecie wynika , że - Panasonic GX1 to coś bardziej profesjonalnego ?

Nie do końca..., ale jest na tyle fajnie zrobiony i daje na tyle dobrej jakości rawy, że jako bezlusterkowcem warto się nim zainteresować.

No daje, ale... jak ma jechac na automacie to nie sądzę, że o grzebanie na jakims wywoływaczu chodzi. Na jpg to on znowu jest IMO już średnio rewelacyjny (ale który aparat jest?, nie wiem), choć oczywiście zdjecia też zrobi dobrze.

Juz tu był wątek kogoś, kto zakupił GX1 do automatyki i jpg.
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=22872
Warto IMO przejrzeć. BTW - z kazdym aparatem może być dość podobnie!

fatman napisał/a:
bednim napisał/a:

Z Powerzoomem? Trudno będzie. Bardzo trudno.

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 10:28 ]
A przy okazji warto może by popatrzeć na wymagania wypisane przez inicjatora watku i jak te wymagania sa spełniane przez rózne aparaty.
Wymagania to miedzy innymi:

1 - Dobra jakość zdjęć ( mało szumów , wysoka szczegółowość )

2 - dobra stabilizacja obrazu ( aby zdjęcia nie wychodziły rozmazane

3 - wbudowana lampa błyskowa

zacznijmy od pkt.2.
Stabilizację w korpusie ma Olympus. np. EPL-5. Co załatwia sprawę ze wszystkim co chcesz doczepić. Podobnie Q7 Pentaxa.
Panasoniki, Fuji i NEXy nie maja stabilizacji matrycy, ale większość zoomów tych firm z bagnetami bezlusterkowymi stabilizacją ma. Stałki nie mają. Podobnie Nikon 1 (ze 3-4 stabilizowane zoomy).
Samsungi to gorzej, ani tak ani śmak, stabilizowane nie są.

pkt.3:
Lampy nie ma EPL-5, NX300, w Nikonach 1 jest z tym różnie.

pkt.1.
Najbardziej kontrowersyjny...
Cóz, mała matryca w Pentaksie Q nie jest najwieszym atutem tego aparatu.
Najfajniejsze matryce to ma IMO Fuji. Potem NEXy. I EPL-5.

A co najlepiej jedzie na automacie... Trudno mi rzec.

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 10:31 ]
ooo... poprawka. Jaka ja se strzeliłem głupotę :mrgreen: . Samsungi maja stabilizowane zoomy jak i reszta.

bednim 
Nowy

fatman napisał/a:
bednim napisał/a:

aktualna cena na allegro to 2400pln. musiales niezla okazje upolowac jesli nowka ale domyslam sie, ze uzywka?

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu