Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 09 Paź, 2013 Aculon A211 vs Action EX
Podczepie sie pod temat.
Chcialbym kupic lornetke (stara "no name 50x50" z allegro za 50pln rozsypala sie po 2 latach). Teraz dzieki temu forum wiem ze trzeba kupic cos lepszego
Czytam juz jakis czas forum i wiem ze najlepszym wyborem to lornetka z serii Nikon Action EX, tylko ze czasami jest tak ze amator nie zobaczy roznicy miedzy sprzetem lepszym i troche lepszym. Tak wiec moje pytanie czy ja jako amator zobacze roznice i czy warto wydac te 170zl wiecej.
Lornetku uzywam spradycznie do:
- popatrzenia na samoloty (jak jakis leci w poblizu)
- na wakacjach nad morzem popatrze na statki
- czasami w niebo jak jest ladna noc i w tv mowia ze mozna cos zobaczyc
- do popatrznia co sie dzieje w okolicy (sasiadki itp)
Ogolnie poprostu lornetka wiecej lezy niz jest uzywana ale lubie miec ja pod reka (na parapecie)
Parapet jak parapet zimą jest zimny i czasem wilgotny (nie wiem czy ma to znaczenie, ale wole to napisac)
Aha nosze okulary.
Pewnie pare osob napisze ze jak moge to najlepiej poczekac i odlozyc $$ i kupic EX, ale ja bym chcial sie dowiedziec czy taki amator odczuje to poza zadowoleniem psychicznym ze mam lepsza lornetke. Nie lubie wydawas $$$ na cos czego nie potrzebuje.
Piszesz o bardzo ogolnouzytkowych zastosowaniach wiec radzilbym tylko zrezygnowac z 12x50 na rzecz 10x50. To juz to przyniesie oszczednosci, jesli niewystarczajace to dodam, ze moim zdaniem EX nie jest konieczny w Twoim przypadku ale Aculona nie widzialem. Nawet DO Silver 10x50 jest moim zdaniem bardzo przyzwoita lornetka parapetowa.
DO jest cieższa ale za to wypelniona azotem, ten azot to cos mi dodaje?
Roznica w cenie jest dosc niewielka. Obie sa wodoszczelne Nikon daje wieksze powiekszenie ale jest lzejszy (wiecej platiku mniej metalu?)
12x jest jeszcze OK. Ale ludzie niepotrzebnie ekscytują się powiększeniem. 10x50 to bardzo uniwersalne parametry. Powiększenie jest już duże, a jeszcze stabilne, a przy tym pole widzenia wciąż jest fajne.
Jeśli obserwujesz w okularach korekcyjnych to powinieneś skupić się na serii EX. Ma wygodniejsze odsunięcie źrenicy wyjściowej. 12x to kuszące powiększenie na samoloty i statki, ale chyba faktycznie lepiej przemyśleć model 10x jako uniwersalny. Warto jednak pamiętać, że te Nikony generują spore odblaski w obserwacjach pod jasne światło.
O tak, to sie nazywa digiscoping i sprawdza sie bardzo dobrze.
Nawet z lornetka da sie uzywac, jesli masz maly kompaktowy aparat z mocowaniem tulei filtrowej. Malo takich zostalo na rynku ale np. Lumix LX7 sie nadaje. Do tego jest ci potrzebny F-adapter za ok. 100zl. Nikon EX bardzie sobie w tej konfiguracji bardzo dobrze radzil jako konwerter x10.
Z luneta mozna uzyc tego adaptera co w Twoim linku. Producentow jest wielu ale w Polsce najpopularniejszy jest Baader microstage za ok. 100zl. Wtedy wybor aparatow jest ogromny. Najlepiej by byl maly i prosty z zoomem optycznym ok. 3-8x
Juz kliknelem tego EX na WWW ale pomyslalem ze moge kupic w sklepie i bede juz mial ja dzis tak wiec pojechalem do sklepu Delty.
Tam sprzedawca bardzo kompetentny pokazal mi pare lornetek i przed sklepem mozna bylo sobie potestowac sprzety.
W Nikon EX 10x50 szybko lapalem ostrosc i dobieralem rostaw okolarow prawie samoczynnie, naprawde fajny sprzet.
DO Forest II 10x50 ta fajnie lezala w rekach ale ciezko bylo mi ustawic rozstaw oczu, robily mi sie takie czarne krawedzie przy ruszaniu lornetka.
DO Silver 10x50 tutaj ladnie sie patrzy ale trzeba dluzej pokrecic aby dopasowac rozstaw okularow, duze ladne pole widzenia prawie jak w Nikon EX (pewnie zaraz duzo osob napisze ze nie wiem co pisze i pewnie tak jest ale ja jako amator nie widzialem roznic), Nikon ma fajne zakrecane muszle ale dla mnie 200zl wiecej za taki bajer to za duzo.
W lornetkach 12x50 za bardzo skacze obraz, znaczy sie rece mi sie za bardzo trzesa
Kupilem DO 10x50 Silver
Z ciekawostek patrzylem przez Celestrona 15x70 i stwierdzilem ze takie duze lornetki to nie dla mnie
Ogladalem tez DO Active 10x25 mala fajna lornetka na rower czy kajak, ma male pole widzenia ale czysty i ladny obraz, mysle ze ja sobie kupie na nastepne wakacje jako patrzadelko kieszonkowe.
Sprzedawca mnie zbajerowal i chyba wypozycze sobie teleskop zobaczyc co to i jak tym sie patrzy
@kivirovi kupile ten bajer z linku a aparat mam gdziesz w szafie Canona PowerShot A570
Jesli chodzi o to czy widze ostro cale pole widzenia to tak. Dodam ze w Nikonie EX jakos latwiej bylko mi zgrac oba okulary w ladne pole widzenia (okrag), na szczescie robi sie to praktycznie raz.
Bardzo fajnie. Zawsze warto zobaczyc samemu, a poza tym po co czekac. Obawialem sie, ze ulegniesz niewatpliwemu urokowi Forest II, choc Silver tez swoj urok ma.
Ten bajer z linku do lornetki ci sie nie przyda, a i do lunety tez niekoniecznie, bo mozesz wieksza stabilnosc osiagnac z tuleja filtrowa i F-adapterem. Za to przyda sie do lunety jesli kupisz mniejszego nowoczesnego kompakta.
Co do aparatu i lornetki to sie nadaje. Jest stary wiec tylko najnizsze iso beda satysfakcjonujace. Na razie ustaw zoom na min. 4 i przyloz tylko aparat obiektywem do lornetki. Byc moze obiektyw zmiescie sie w wyciagnieta muszle oczna to bedzie latwiej. Jak sie nauczysz i ci sie spodoba to dokup tuleje filtrowa i F-adapter i podlacz na stale do Silvera, zeby bylo stabilnie. Bedzie bosko, nawet z parapetu i bez statywu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9