Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Bezlusterkowiec do 1000 zł
Autor Wiadomość
MiGo2 
Nowy

Wysłany: Czw 10 Paź, 2013   Bezlusterkowiec do 1000 zł

Cześć,
rozglądam się za tanim, używanym bezlusterkowcem do 1000 zł - nie zawsze chce mi się nosić lustrzankę, a czasem coś fajnego można utrwalić "na mieście". Poza tym moja pociecha nie daje sobie rady z masą i gabarytem Nikona D80 z obiektywem, a że rwie się do fotografowania to zakup ma swoje dodatkowe uzasadnienie :)
Poświęciłem nieco czasu na lekturę forum, ale nie znalazłem odpowiedzi co z "taniochy" warto kupić.
Wytypowałem na portalu na "A" następujące sprzęty:
- Panasonica GF3 z kit'em 14-42 (ok 700zł)
- Olympus E-PL1 z podobnym obiektywem (ok 600 - 700 zł)

Teoretycznie jest jeszcze
- Sony NEX-3/C3 body (500 zł + drugie tyle na obiektyw), ale wyglądają na mocno "dojechane"
- Olympus E-pl3, ale to wydatek prawie 1200 zł.

Nie drukuję zdjęć na plakaty, nie liczę pikseli na monitorze, więc ostrość zdjęć nie jest obowiązkowa, zaś mile widziany: jest dobry pomiar światła, brak uciążliwych szumów do ISO 800, kontrola parametrów ekspozycji (choć i tak 90% to tryb priorytetu migawki). Nie mam ciśnienia na kolekcjonowanie obiektywów mikro 4/3 i jedyny jaki planuje to stałoogniskowy z ogniskową zbliżoną do 17 lub 35 mm.

Czy mogę prosić o podpowiedź? W zasadzie wybierałbym pomiędzy GF3 a E-PL1, no chyba że E-PL3 na prawdę jest wart dopłaty....

Pozdrawiam

Michał

Reklama

fatman 
Optyczny

Wysłany: Czw 10 Paź, 2013   

Popatrz za Panasem GF-1.
Imho lepszy od gf3. Bardziej dla kreatywnego człowieka, jakim na pewno jesteś.

MiGo2 
Nowy

Wysłany: Czw 10 Paź, 2013   

fatman napisał/a:
Popatrz za Panasem GF-1.
Imho lepszy od gf3.

GF-1 to chyba rarytas, bo go nie ma w sprzedaży :) .
Fakt, ma "kółko", ale to nie jest dla mnie element kluczowy przy takim maleństwie użytym w trybie "wyceluj i strzel". Ważniejszy jest dla mnie prawidłowy pomiar światła (np. w ostrym słońcu) bym nie musiał po każdej fotce analizować histogramu czy szaleć z bracketingiem.

W każdym razie dzięki za podpowiedź,
Pozdrawiam

Michał

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 11 Paź, 2013   

MiGo2 napisał/a:
GF-1 to chyba rarytas, bo go nie ma w sprzedaży :)

Owszem, ale używkę można wyhaczyć.
MiGo2 napisał/a:
Fakt, ma "kółko"

Dwufunkcyjne...
MiGo2 napisał/a:
Ważniejszy jest dla mnie prawidłowy pomiar światła (np. w ostrym słońcu

Pisałem bodajże w temacie o GX1.

Możesz ustawić punktowy pomiar i zapamiętywać pomiar celując na granicy świateł i cieni, tak, aby jedne i drugie były znośne - nie zawsze pomiar wielosegmentowy daje sobie radę.

Jeśli chodzi o używalność iso, to do 800 można jechać, nawet 1600.
Można wyłączac ekran przyciskiem disp.
Korpus jest świetnie wykonany, odpowiednio duży i fajnie się trzyma (co prawda nie tak dobrze jak GX7, ale to trochę inna kasa...)

Polecam!
Nie pożałujesz.

MiGo2 
Nowy

@muzyk, @fatman
Lumix GX-1, GF-1 są poza budżetem (1400 zł) lub trudnodostępne, tak więc odpadają.

Nie mogę zapłacić więcej niż 1000 zł, bo:
- za 1400 to ja mam używanego "małego" D3100 ze stałką 35mm (co już jest jakimś rozwiązaniem) lub cały zestaw NEX-5,
- szukam 2-giego aparatu który nie musi być "super pro", tylko ma nie wyprowadzić mnie z równowagi głupim błędem projektanta (vide światłomierz w N D80) i ma mieć lepszą matrycę niż 1/1.7".

Tak więc pozostaje mi: GF-3, E-PL1, NEX-3/C3 z kitowym zoomem.
Co z tej trójcy najlepiej da sobie radę z:
- fotografowaniem pod słońce (tarcza słoneczna w kadrze)
oraz
- w ostrym słońcu z dużą ilością światła odbitego (od wody, śniegu)?
Kryterium "światłomierza" jest jedynym przy którym się uprę :) .

Michał

mavierk 
never knows best

MiGo2 napisał/a:
tylko ma nie wyprowadzić mnie z równowagi głupim błędem projektanta (vide światłomierz w N D80)
miałem d70s, czyli model wcześniej i nie wierzę, że w d80 spieprzyli światłomierz. Może zacznij dostosowywać aparat pod siebie zamiast chcieć go zmienić :)

byłem w podobnej sytuacji i kupiłem sobie fajny zestaw za 1000zł na wakacjach:

Panas GF-1 z skórzanym pokrowcem za 300zł (trzeba z tydzień, dwa polować na różnych forach)
14/2.5 za 700zł (angielski amazon, wysyłka do PL za darmo).

Wkurza mnie trochę brak węższego kąta ale zestawy GF-1 + 20/1.7 to wydatek koło 1200-1700zł.

Ewentualnie jeśli chciałbyś bardziej uniwersalny zestaw to polecam 12-50 też z aledrogo/forum jakiegoś. Dobry zakres, macro tylko lekko ciemnawy ;)

Gdybyś chciał aps-c to masz Samsunga NX-1000 z kitem za 700-1000zł co dawałoby Ci szanse na dokupienie czegoś w stylu 16~20/2.8 lub 30/2 w najbliższym czasie.

MiGo2 
Nowy

mavierk napisał/a:
miałem d70s, czyli model wcześniej i nie wierzę, że w d80 spieprzyli światłomierz. Może zacznij dostosowywać aparat pod siebie zamiast chcieć go zmienić :)

No, dostosowuję, -0.7 lub -0.3 EV w zależności od pory dnia jest zawsze ustawione :) (i ta konieczność korekty jest czasem wyzwaniem dla mojej cierpliwości)
Poza tym D80 zostaje na stanie bo to dobry aparat, a szukam czegoś "podręcznego".

mavierk napisał/a:

Gdybyś chciał aps-c to masz Samsunga NX-1000 z kitem za 700-1000zł co dawałoby Ci szanse na dokupienie czegoś w stylu 16~20/2.8 lub 30/2 w najbliższym czasie.

O samsungu NX (niestety) mało wiem, zaś z pobieżnej lektury internetu wychodzi że jest problem z cenami obiektywów NX, chyba że bagnet jest ten sam co w Pentax... Czy fotografowałeś może NX-1000?

Michał

muzyk 

Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   

MiGo2 napisał/a:
tylko ma nie wyprowadzić mnie z równowagi głupim błędem projektanta (vide światłomierz w N D80) i ma mieć lepszą matrycę niż 1/1.7".

Co jak co, ale Nikon przykłada się do światłomierzy.
MiGo2 napisał/a:
Lumix GX-1, GF-1 są poza budżetem (1400 zł) lub trudnodostępne, tak więc odpadają.

GX1 może tak, ale Gf1... używka?
Dziś widziałem za 220 euro z jakimś zoomem. Pół roku gwarancji w Calumet Hamburg.
MiGo2 napisał/a:
Kryterium "światłomierza" jest jedynym przy którym się uprę :) .

Pomiar światła w np. w Panasonicu do bajeczka - w trudnych warunkach ustawiasz na punktowy i celując na cienie i światła widzisz na/w ekranie/wizjerze co się dzieje i zapamiętujesz wartość taką, jaka Ci odpowiada i pstrykasz.
mavierk napisał/a:
Wkurza mnie trochę brak węższego kąta ale zestawy GF-1 + 20/1.7 to wydatek koło 1200-1700zł.

O dziwo 20 1.7 daję radę w naprawdę wielu sytuacjach.

MiGo2 
Nowy

muzyk napisał/a:
MiGo2 napisał/a:
tylko ma nie wyprowadzić mnie z równowagi głupim błędem projektanta (vide światłomierz w N D80) i ma mieć lepszą matrycę niż 1/1.7".

Co jak co, ale Nikon przykłada się do światłomierzy.

No to do mojego się nie przyłożył :) Muszę kombinować by było dobrze.

muzyk napisał/a:

MiGo2 napisał/a:

GX1 może tak, ale Gf1... używka?
Dziś widziałem za 220 euro z jakimś zoomem. Pół roku gwarancji w Calumet Hamburg.

No tak, w PL nie ma dużego wyboru, a kupując w Niemczech czy US i tak wydam 600 zł na body Panasonica. W międzyczasie odrobiłem zadanie domowe i wyszło mi, że:
- nie widzę istotnej dla mnie różnicy pomiędzy zdjęciami aparatów systemu mikro 4/3,
- ceny dobrych obiektywów tak samo wyrywają z butów w M43 jak i w systemie NX, czy E,
tak więc zadecyduje ekonomia.
Obecnie rozważam GF3 lub E-PL1 z kitem lub jakikolwiek NEX z adapterem do bagnetu Nikona - o tym co kupię zadecyduje dostępność i finalna cena.
Głupio wyszło wszyczynając akademicką dyskusję, dziękuję za poświęcony (lub stracony) czas na moje dylematy.

Pozdrawiam i idę fotografować bo przegapię jesień:)

Michał

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MiGo2 napisał/a:
No to do mojego się nie przyłożył Muszę kombinować by było dobrze.
I zapewne dlatego, że to strasznie subiektywną jest by było "dobrze", od D90 wprowadził funkcję kalibracji światłomierza (gdzie można sobie w krokach 1/6 EV ustawić korekty dla każdego z trybów pomiaru).

Przy okazji - Twoje uwagi tyczą się trybu matrycowego czy np punktowego?

MiGo2 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
MiGo2 napisał/a:
No to do mojego się nie przyłożył Muszę kombinować by było dobrze.
I zapewne dlatego, że to strasznie subiektywną jest by było "dobrze", od D90 wprowadził funkcję kalibracji światłomierza (gdzie można sobie w krokach 1/6 EV ustawić korekty dla każdego z trybów pomiaru).

Przy okazji - Twoje uwagi tyczą się trybu matrycowego czy np punktowego?

Mam problem z matrycowym pomiarem światła, który stosuję bo wydaje mi się najbardziej uniwersalny. Ogólnie nie jest to problem (mam braketing), ale nie chciałbym mieć kolejnego aparatu z tendencją do prześwietlania w pewnych warunkach. Ja wiem o tej przypadłości (i sprawdzam histogram), a np. żona nie...

Pozdrawiam

Michał

mavierk 
never knows best

Nie wierzę, gdy robiłem zdjęcia moim nikonem to musiałem ustawiać na +0.3 albo 0.7 nawet bo lubiłem jak zdjęcia są dobrze naświetlone. Może uważasz, że żaden kanał nie powinien być przepalony? Pora przestać się tym tak przejmować ;)

muzyk napisał/a:
O dziwo 20 1.7 daję radę w naprawdę wielu sytuacjach.
Wiadomo, gdybym tylko miał te pieniądze to.. 45/1.8 i tak byłoby pierwsze :D . Uważam, że na początek naleśnik z zakresu 17-20mm do dowolnego korpusu m43 to idealny zestaw.

MiGo2 napisał/a:
O samsungu NX (niestety) mało wiem, zaś z pobieżnej lektury internetu wychodzi że jest problem z cenami obiektywów NX, chyba że bagnet jest ten sam co w Pentax... Czy fotografowałeś może NX-1000?
Nie, nie fotografowałem, macałem troszku w sklepach, nawet bardzo chciałem go kupić ale nagle na pewnym systemowym forum znalazłem opcję na gf-1 za grosze i się nawet nie zastanawiałem.
Niestety, nie ma już promocji 30/2 za 400zł. Więc teraz już nie jest aż tak pięknie ;)

TS
[Usunięty]

Wysłany: Sob 12 Paź, 2013   Re: Bezlusterkowiec do 1000 zł

MiGo2 napisał/a:
wybierałbym pomiędzy GF3 a E-PL1, no chyba że E-PL3 na prawdę jest wart dopłaty....

Używałem sporo E-PL1 i troszkę E-PL3. Ten pierwszy spełni wymagania, ale nowszy model ma wyraźnie szybszy autofokus, a także lepsze to co widać w specyfikacji (filmy, ekran, itd.). Jest mniejszy i mniejszy jest też jego kitowy zoom od starej wersji z E-PL1. Według mnie warto dopłacić 500 zł. Panasa GF3 nie znam.

hijax_pl napisał/a:
Twoje uwagi tyczą się trybu matrycowego czy np punktowego?

Pewnie matrycowego, zauważyłem to samo (kolega ma D80 i czasem robię nim zdjęcia). Notorycznie prześwietla sceny typu widoczek, podczas gdy Panas G2 na matrycowym naświetla to samo poprawnie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

TS, tak. Mimo tego całego zgiełku o matrycowe algorytmy Nikona traktuje go jako najmniej pewny algorytm. No nie sprawdza mi się i tyle - chyba, że robię w RAW ale wtedy mi to wisi jak pracuje bo i tak koryguję.

muzyk 

MiGo2 napisał/a:
GF3 lub E-PL1

Jak chcesz. ...
Ja bym ani jednego z tych nie kupił. Nawet tanio.
mavierk napisał/a:
Wiadomo, gdybym tylko miał te pieniądze to.. 45/1.8 i tak byłoby pierwsze . Uważam, że na początek naleśnik z zakresu 17-20mm do dowolnego korpusu m43 to idealny zestaw.

Hmm, 20 1.7 I kosztuje ok 330 euro
45 1.8 - 259 euro

a warto choćby właśnie ten pierwszy jako JEDYNY na początek, a nie jakiś gów...ny zUm.

Nex?
Tylko 6-stka.

Odpowiedz do tematu