Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Może i nie wielkie słowo, ale chyba całe szczęści, że żyjemy w takich czasach, że patriotyzm możemy okazywać na zakupach, a nie na polu walki. Osobiście zawsze kiedy to możliwe, staram się kupować polskie produktu. Warto zacząć od najprostszych artykułów taakich jak owoce i warzywa.
Cóż, ostatnio będąc w Polsce, chciałem być patriotą nie tylko "ogólnokrajowym" ale też i regionalnym i ... odstawiłem jogurt pewnej mleczarni, która z resztą bardzo fajny ser wędzony robi, bo okazało się, że do słodzenia używają aspartam... czyli E951
Z tą chemią to dramat prawdziwy. Ostatnio kupiłem w sklepie gotową sałatkę (jakiś przyprawiony kurczak, trochę owoców, marchewka) i okazało się, że zawiera E300, E140, E160a, E330. Zgroza po prostu!
zawiera E300, E140, E160a, E330. Zgroza po prostu!
Eee tam zgroza:
Cytat:
E300
Syntetycznie wytwarzana substancja o aktywności witaminy
C. Ze względów technologicznych coraz częściej stosowany
w przemyśle spożywczym. Przy ciągłym przedawkowywaniu
(kilka gram dziennie) może przyczyniać się do powstawania
kamieni moczowych w nerkach i pęcherzu. Uważany za
nieszkodliwy.
Cytat:
E330
Otrzymywany na drodze fermentacji pleśniowej (Aspergillus
niger). Substancja występująca w przemianie materii
człowieka. Tylko w bardzo dużych dawkach, które nie są
stosowane w żywności, może powodować zaburzenia w
przyswajaniu wapnia. Uważany za nieszkodliwą.
Cytat:
E140
Naturalne, roślinne barwniki zielone, pozyskiwane z
materiału roślinnego (lucerna, szpinak, wyciąg z pokrzywy
itp.) Uważane za nieszkodliwe.
Cytat:
E160a
nieszkodliwy (alfa-,beta- karoten, prowitamina A - żółty,
naturalny; dodatek do produktów tłuszczowych np. masła)
Wysłany: Nie 13 Paź, 2013
Łoo, Monastor żywie... Ale czeguj już jesień życia?
[ Dodano: Nie 13 Paź, 2013 14:10 ]
hawaje napisał/a:
Może i nie wielkie słowo, ale chyba całe szczęści, że żyjemy w takich czasach, że patriotyzm możemy okazywać na zakupach, a nie na polu walki. Osobiście zawsze kiedy to możliwe, staram się kupować polskie produktu. Warto zacząć od najprostszych artykułów taakich jak owoce i warzywa.
Nie to, żebym się czepiał, ale bardzo patriotycznie jest nie sadzić byków .
Monastor, dziki i nieokrzesany byłem zawsze jak stado bawołów, tylko się maskowałem, żeby mi kurturarni ludzie na buty, te, tfu, na kopyta nie pluli. Błysk w oku ? Zmętniałe było biedactwo... Patrzyło już w tę drugą stronę...
Ja staram się kupować polskie produkty ale niektóre zagraniczne produkty np elektronika niestety są po prostu lepsze. Polskie firmy najabrdziej wspieram w przypadku słodycze, mimo że uwielbiam milke staram się też sięgać po wedla:)
Andrzej.M. [Usunięty]
hawaje napisał/a:
żyjemy w takich czasach, że patriotyzm możemy okazywać na zakupach, a nie na polu walki
I słusznie!
Odnośnie elektroniki - mamy też kilku niezłych producentów , choć marki światowe to może nie są .
No to zastanówmy się : Viwa - mam, Tonsil - mam 2 zestawy głośnikowe - całkiem dobrej jakości , Zelmer - parę elementów AGD też jest.
Ubiór - 4F (Wieliczka) - w góry tylko w nich (buty i różne takie sportowe wdzianka)
Wólczanka, Bytom, Vistula, New Men, Dąbrowski - marynarki, koszule itp...
Trochę tego poza "papu" jednak jest, ale wiele osób (zbyt wiele?) kupuje dziadowską chińszczyznę, żeby "zaoszczędzić" dosłownie grosze. Kolegę od słodyczy informuję że najlepszą czekoladę gorzką robi Goplana i Wawel, i są jeszcze takie manufaktury jak Jutrzenka, Solidarność ... i wiele innych - rozejrzyj się po okolicy - pewnie lokalnego producenta też uda ci się znaleźć i zakupem wesprzeć. Zagraniczne wielkie koncerny robią nieraz straszny szajs, ale nadrabiają reklamą. Tych mdlących słodkości nie da się jeść - jeśli reklama wcześniej nie uzależni.
Ja tam na punkcie patriotyzmu zakupowego jestem mega czuły. Ostatnio zacząłem nawet szukać ciuchów Polskiej produkcji jak Wola czy Dagmar. Ogólnie zalanie nas tanią chińską podróbą jest na porządku dziennym co jest głupie, bo jak by ludzie tego nie kupowali, to by się to nie przyjęło i polskie marki były by mocniejsze..
muzyk, chodzi ci o chińskie dzieci co to składają za ułamki dolara?
W temacie Chin przypomina mi się pewien przetarg na dostawę komputerów. Były to lata 90te, więc nie było to takie 'hop siup'. Wygrała chińska firma, której czas dostawy był równy czasowi potrzebnemu do złożenia kompów. Po prostu składali je w kontenerowcach jak płynęli do Europy
muzyk, chodzi ci o chińskie dzieci co to składają za ułamki dolara?
W temacie Chin przypomina mi się pewien przetarg na dostawę komputerów. Były to lata 90te, więc nie było to takie 'hop siup'. Wygrała chińska firma, której czas dostawy był równy czasowi potrzebnemu do złożenia kompów. Po prostu składali je w kontenerowcach jak płynęli do Europy
To typowy obraz eurg-amerykanskiego spojzenia na swiat, sorry zatracilismy instyk samozachowaczy. Okazuje sie ze "gliniane nogi" chinskiej gospodarki (wieszczone przez zachodnie media),sa calkie wytrzymale i dzwigna nie tylko Chiny ale i wiele innych krajow. Jak mowia fortuna kolem sie toczy, pr zez najblizesze 100 lat znow chiny beda pemkiem swiata... i wcale mnie to nie cieszy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10