Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 09 Kwi, 2013 Jak zrobić z obiektywu foto lunetę do oglądania nieba
Mając do dyzpozycji obiektywy Canona i okulary LVW Vixena do astronom. teleskopów, postanowiłem je połączyć tworząc lunętę tzw.traweler do szybkich wypadów poza miasto.Odpowiednie złączki postanowiłem kupić w firmie Astrokrak. Złączki zdały egzamin. Obraz jest ostry od środka do niemal brzegu. Luneta daje obrazy wysokiej jakości.Ze względu na brak pryzmatów obraz jest do góry nogami, lecz do oglądania nocnego nieba, to nie przeszkadza.Koszt zakupu złączek wraz z przesyłką to 215 zł.Złączki są dobrej jakości. Ten temat był już poruszany na Optyczne. Lecz z tamtych wypowiedzi nie dowiedziałem się, gdzie złączki w Polsce kupić i czy to rozwiązanie da odpowiednie obrazy.
Cześć.
Powiedz, jakie złączki kupowałeś. Traf sprawił, że zrobiłem (przedwczoraj) dokładnie to samo, ale bardzo prymitywną metodą, wykorzystując plastikową zaślepkę obiektywu.
Moja 400-tka z okularem Vixen 17mm okazała się być bardzo sympatycznym refraktorem.
Krótszy okular dzisiaj do mnie dotrze, a ja chętnie zastąpiłbym prowizorkę czymś bardziej trwałym. Proszę, napisz jakie złączki kupić.
Tylko, że Lens 2scope ma własne pole widzenia okularu 40*. Oglądasz obraz jakby na końcu tunelu. Do rozwiązania, które posiadam można stosować okulary o różnych ogniskowych i róznych polach. Od Plossli o polu ok. 50* do Ethosów o polu do 110 *.W przypadku drogich okularów komfort lukania i jakość obrazu będzie o niebo lepsze( tak sądzę) jak w Lens2.Do złączek, które zaproponowałem trzeba stosować okulary tego samego producenta i z tej samej serii np.Vixen Plossl NPL lub droższe NLV, LVW.Nie wszystkie okulary są parafokalne.
[ Dodano: Sro 10 Kwi, 2013 09:36 ]
Nie powinienem tu reklamować żadnej firmy, ale już to wyżej uczyniłem.Złączki są dwie. Jedna fabryczna(no name),druga dobrze wykonana przez polskiego tokarza. Gdyby nie solidność wykonania tej 1-szej, to bym ją zniszczył. Przycisk blokady należy przesunąć wzdłuż osi optycznej, a nie naciskać.Kupiłem je na Astrokrak.pl.Jak wyżej napisałem złączkę nr.2 dopasują Tobie do serii okularów, które posiadasz. Mnie z okular. LVW 17 i 5 mm ostrzą b. dobrze.
To żadna reklama. Często w ramach porad podajemy przecież linki nie tylko do konkretnych sklepów, ale do konkretnych przedmiotów.
Patrzyłem na strony Astrokraka i za diabła nie mogę rozkminić, które złączki kupiłeś.
Jeśli możesz, podaj do nich bezpośrednie linki. Niech i inni skorzystają na Twoich doświadczeniach.
Dzięki. Znam Janusza wiem, że potrafi zrobić wszystko. Myślałem, że jest jakaś kombinacja adapterów, która pozwoli na samodzielne połączenie elementów. Sporo się naszukałem i zaskoczyła mnie Twoja wiadomość, że są tak po prostu do kupienia.
No cóż. Leniwcom skorym do prowizorek polecam sposób podany we wcześniejszym linku.
[ Dodano: Sob 13 Kwi, 2013 22:53 ]
Jestem zadziwiony jakością i sprawnością mojego "refraktorka" Po podłączeniu taniego okularu 5mm pasy na Jowiszu widoczne ładnie i wyraźnie nawet przy marnym niebie. Okular wprowadza nieco aberracji, ale nie za dużo. Zupełnie inną sprawą jest używanie do obserwacji głowicy kulowej. Masakra.
Na razie moje "obserwacje" nie wykraczają poza balkon, ale zabawa i tak jest całkiem przednia.
Wysłany: Sro 17 Kwi, 2013
Kupowanie Ethosów do takiego sprzętu jest dowcipem.
Nazwanie pola 40-stpiowego "tunelem" to też kpina.
A pominięcie, w celu uniknięcia reklamy, parametrów obiektywu jest żartem z czytelników.
Kupowanie okularów 2" raczej nie będzie zasadne. Takie okulary stosuje się głównie przy długoogniskowych okularach, co z obiektywem fotograficznym dałoby bardzo małe powiększenie, raczej nieprzydatne. Celem stosowania 2 calowej oprawy jest uzyskanie dużego pola widzenia. Tutaj możnaby uzyskać ogromne pole widzenia ale jaki miałby być cel tego? Nie wiadomo zresztą, jakim celom ma służyć proponowane rozwiązanie - obiektyw Canon (nie wiadomo jaki), okular - docelowo Ethos...
Kolego Cygnus, nie chciałem się chwalić swoimi obiektywami, dlatego ich nie wymieniałem. Podłączyłem okulary LVW pod Canon 70-200 F2.8 IS plus telekonwerter Canon TCx2 III i obrazy uzyskałem b. dobre z konwerterem jak i bez.W niedzielę oglądałem niebo przez Sigme 300-800mmF 5.6, dla której Ethosy stanowią zaledwie 10% wartości.Włascicielem tej Sigmy jest K. Żarkowski. Kto to jest proszę zobaczyć na Żarkowski.pl- FLICR .Proszę obejrzeć jego wszystkie ptaki. Podziwiają je nie tylko Polacy.I Ten Żarkowski zachwycił się obrazem Księżyca w Sigmie 300-800 plus LVW 17mm.
W międzyczasie trochę sobie popatrzyłem na niebo przez refraktor Canon 400mm f5.6
Mam trzy tanie okularki: 25mm, 17mm i najdroższy z nich (choć nadal tani) 5mm.
Mam też dwa barlowy. Jeden to Canon TC 1.4x, drugi to taniutki dwukrotny firmy TS.
17mm i 5mm kupiłem z delty, resztę z allegro.
Co widać przez taki refraktor?
Księżyc wymiata. Przy ogniskowej 560 mm i okularze 5mm nie mieści się już cały w polu widzenia, obraz faluje, ale jest ostry, aberracja chromatyczna niewielka. Przy ogniskowej 400mm widać całą tarczę, a ostrość kładzie na kolana. Nie ma śladu aberracji.
Pasy na Jowiszu od biedy da się zobaczyć z okularem 17mm, ale przy powiększeniu 80x widać je już wyraźnie. Warto obiekt utrzymać w centrum, bo wtedy obraz jest najlepszy. Z TC i najkrótszym okularem pojawia się aberracja, tym większa im bliżej krawędzi obrazu.
Saturn jest boski. W okularze 17mm widać elipsoidalny kształt, ale okular 5mm pokazuje wyraźnie pierścienie i przerwę między nimi i planetą. Cassiniego nie widziałem. Seeing był słaby, a i powiększenie małe.
Planuję dokupić jeszcze okular 3mm i jeśli trafię na używkę, to coś z ogniskową między 30 a 40mm, żeby łatwiej było znaleźć obiekty na niebie.
Głowica kulowa to kiepski pomysł, ale ślimakowa Manfrotto 410 junior to strzał w dziesiątkę.
Na DS-y nie patrzyłem (jeszcze), ale cudów się nie spodziewam. W końcu to tylko 70mm średnicy.
Wysłany: Nie 15 Wrz, 2013
Bardziej sensowne byłoby kupienie nawet niedużego teleskopu na wygodnym montażu i okularów ze średniej półki niż dokupowanie bardzo drogich okularów do obiektywów foto, zwłaszcza zmiennoogniskowych.
Zoptymalizowana do obserwacji astronomicznych konstrukcja da lepsze wyniki obserwacyjne przy znacznie mniejszych wydatkach. W astronomii obserwacyjnej stosujemy zupełnie inaczej skonstruowane obiektywy (czy to lustra czy soczewkowe) a zmienne powiększenie uzyskuje się zmieniając okulary lub poprzez zastosowanie zmiennoogniskowych okularów.
Komfort obserwacji bardzo zależy od statywu i montażu. Naprawdę warto, jeśli widok przez obiektyw foto wydaje się atrakcyjny. Bardzo zachęcam.
Wskazówki co i do czego zastosować, ile to kosztuje i gdzie kupić - kopalnia informacji jest na forach astronomicznych, których w języku polskim jest kilka.
Zgadzam się z kolegą cygnus, że zakup teleobiektywu foto plus zestawu okularów astronom.żeby stworzyć od podstaw lunetę nie ma sensu. Łączenie obiektywu z okularami polecałem , tylko w przypadku gdy ktoś już posiada teleobiektyw i okulary. Można wtedy tanim kosztem, przy użyciu adaptera stworzyć sobie małą, lekką lunetę na szybkie wypady poza miasto.
Obydwaj macie rację jedynie w przypadku, gdyby pomysł taki naszedł jakiegoś Kowalskiego, któremu nagle do łba strzela egzotyczna idea: "zostanę astronomem" choć nie ma żadnych optycznych zabawek i zamiast kupić teleskop... kupił obiektyw fotograficzny (upraszczam, nie piszcie zaraz, że posiadanie teleskopu nie czyni z Kowalskiego astronoma).
Jeśli jednak takiż Kowalski ma już nieco dobrych, długoogniskowych szkieł, wtedy kupowanie tanich achromatów mija się kompletnie z celem. Zgadzam się natomiast z Łabądkiem, że warto zainwestować w statyw i montaż AZ lub paralaktyczny, jeśli obserwacja ma sprawiać przyjemność. Już przy ogniskowej 400mm, szczególnie w połączeniu z krótkim okularem, obiekt będzie uciekał z pola widzenia w tempie piorunującym.
Mam od pewnego czasu paralaktyka, ale jak dotąd nie prowadziłem zeń obserwacji. Służy do astrofoto. Aparat widzi więcej niż oko. Zadziwiająco więcej, szkoda mi bezchmurnej nocy na "paczenie." Wolę fotografować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10