Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
FalconPL, używasz szerokogamutowego monitora, a wskazujesz systemowi i oprogramowaniu, że jest sRGB - to co w tej chwili robisz to kompletny bezsens.
Masz po pierwsze skalibrować i oprofilować monitor - to ABSOLUTNA PODSTAWA. Żadnego ustawiania na oko i zgadywania - MA BYĆ PROFIL. Ten profil jest Twoim głównym w systemie i to jego wskazujesz w aplikacjach z PEŁNYM CMS (taki LR ładuje domyślny sysemowy, nie ma opcji wskazania innego), czyli takich, które respektują i profil monitora i zdjęcia i TYLKO W NICH możesz oczekiwać zgodności kolorystycznej. Aplikacje niezarządzane lub z niepełnym CMS będą siały po całym gamucie monitora. Galerie flashowe (nawet w zarządzanych przeglądarkach) również.
paul80 napisał/a:
chrome nie obsługuje CMS
Już obsługuje, natomiast nie obsługuje prawidłowo nieotagowanej grafiki i np, fontów - na szerokim gamucie będą żarówiaste.
zależy mi, żeby obraz wyglądał identycznie w galerii HTML5 jak i we flashowej. Kiedyś zacząłem używać SimpleViewera i na tyle mi się podoba (no i zapłaciłem za wersję PRO , że na razie nie szukam zamiennika.
Pytanie jest takie: czy wybierając w profilu monitora pozycję sRGB, nie powoduję, że mój monitor zachowuje się jak monitor "standardowy" nijako symulując jego zachowanie odnośnie kolorów? I w takim ustawieniu wybór profilu sRGB byłby jak najbardziej właściwy.
Wydaje mi się, że tak.
Przy czym jedynym potwierdzeniem, tego jest dla mnie na razie to, że otwieram dziś na "biurowym komputerze, na biurowym LCDku" galerię i wygląda ona mniej więcej tak jak ją "dosuwakowałem" w domu na LR.
O kalibracji oczywiście myślę, ale widzę że jeśli zależy mi na prezentacji "for WEB" to chyba lepiej "równać w dół".
zależy mi, żeby obraz wyglądał identycznie w galerii HTML5 jak i we flashowej
Uzywaj plików w przestrzeni sRGB, z załączonym profilem. W ustawieniach systemu dla monitora ustaw jego profil (szeroki) wygenerowany z jakiegoś kalibratora. Używaj zarządzanego oprogramowania tylko. I będziesz miał to co chcesz.
FalconPL napisał/a:
Wydaje mi się, że tak.
Dobrze Ci się wydaje, jednak jak chcesz tak używać ten monitor to niepotrzebnie na niego wywaliłeś kasę...
Pytanie jest takie: czy wybierając w profilu monitora pozycję sRGB, nie powoduję, że mój monitor zachowuje się jak monitor "standardowy" nijako symulując jego zachowanie odnośnie kolorów? I w takim ustawieniu wybór profilu sRGB byłby jak najbardziej właściwy.
W takim ustawieniu powinieneś go co najmniej sprofilować i używać tego profilu, a nie standardowego sRGB. To trochę tak, jakbyś wierzył, że po ustawieniu na monitorze presetu 6500K wyświetla Ci faktycznie 6500K (różnice potrafią sięgać powyżej 1000K).
FalconPL napisał/a:
Przy czym jedynym potwierdzeniem, tego jest dla mnie na razie to, że otwieram dziś na "biurowym komputerze, na biurowym LCDku" galerię i wygląda ona mniej więcej tak jak ją "dosuwakowałem" w domu na LR.
Mniej więcej, to będzie wyglądała zawsze na byle LCD, jeśli wygląda dobrze na skalibrowanym monitorze, natomiast dopiero jak zobaczysz bezpośrednie porównanie, to będziesz widział różnice (czasem drastyczne). Problem zacznie się gdy będziesz zdjęcia obrobione na byle nieskalibrowanym monitorze oglądał na czymś, co pokazuje rzeczywiste kolory - może się okazać, że będą całkowicie nie do przyjęcia. Pomijając już, co będzie, gdy będziesz próbował je drukować...
Galerie flashowe (nawet w zarządzanych przeglądarkach) również.
Wszystkie? Bo mam Simpleviewera w wersji Pro, i tam piszą:
SimpleViewer-Pro supports ICC Color Profiles which can provide more accurate color display. Check the 'Use Color Correction' option in svBuilder-Pro to enable this feature. http://www.simpleviewer.n.../support/#color
Ale nigdy nie sprawdzałem jak to się sprawdza na szerokogamutowcu, przy plikach otagowanych jako sRGB.
Nie wiem, czy wszystkie, widzę jednak co się dzieje w przypadku popularnych flashowych slideshows. Na moim wyjątkowo szerokogamutowym laptopie jest to wyjątkowo boleśnie oczojebne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11