Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 20 Cze, 2008
Jesienny napisał/a:
Jeśli masz wybrane zaznaczenie to u góry w pasku są trzy opcje rozwijane:
Ja się nad tym głowię w LR i tam custom to niestety proporcje kadru, jak wpiszesz 400x300 do dostaniesz po prostu cropa o bokach 4 do 3 a nie 400 na 300 w pixelach.
edit: o doszedłem, trzeba zaznaczyć pokaż info1 w view options.
Jadd75, crop jest to wycinek kadru, zapisany(exprtowany) w skali 1:1 z nominału (bez żadnej ingerencji w wielkość obszaru), to jak się ogląda cropa ( w sensie "przybliżenia")pokazuje nam program. Generalnie, żeby ocenic jakość cropa, powinno się oglądać go w tak zwanym "przybliżeniu " 100% -patrz co napisałem wyżej. Generalnie robi się to po to(jak wyżej jesienny napisał) aby nie przerzucać znacznej ilości wagi materiału źródłowego, bądź też do pokazania kolorków podczas druku na jakiejś próbce....etc.
w PS-ie jest tak, że wielkość cropa przyjmie po wykadrowaniu rozmiar x na y, bez względu jednostki, ale zawsze identyczne jak x na y oryginalnej fotki. Crop to crop, i chyba nie da się czegoś takiego stworzyć jak crop 50%, sprawdziłem empirycznie przed chwilą , każdy crop jest 100%-owy, takie jest moje zdanie...
inną sprawą jest natomiast wielkość wycinka w proporcji do oryginału, warto by czasami określać w przybliżeniu, żeby wiadomo było czy to powiedzmy 1/10 czy 1/50 powierzchni oryginału...
I tu dopiero wychodzi kto ma jaką matrycę i co się da wycisnąć na cropie...
kozidron, a co ja innego napisałem?...
Zapewniam Cię, że nie musisz mi tłumaczyć co to jest crop 100%... Nie piszę o programach graficznych, bo tam wszystko widać jak na dłoni, tylko o tym, jak pokazać widok 100% np. na forum, żeby przeglądarka, tudzież skrypt forum nie powodowały przeskalowania. Na wielu forach są dość restrykcyjne ograniczenia co do maksymalnego rozmiaru i "ciężaru" załączanego zdjęcia, a zewnętrzne serwery hostingowe też lubią ingerować w zbyt duże pliki.
kozidron [Usunięty]
jaad75, jeżeli się chce oglądać cropa w 100% "powiekszeniu", to ma to tylko wtedy sens kiedy oglada się to w programie, który pokazuje ci skale powiększenia, może być ci trudno dopasowywać się do każdej przeglądarki, która po prostu rozciąga proporcjonalnie wymiar kadru do wielkości ekranu nie podając procetowego przybliżenia, bądź oddalenia (przykładem moze byc przegladarka xpekowa no i wiele innych łatwych w obsłudze tego typu narzedzi).
Co do twojej wypowiedzi o wielkości cropów, to naprawde mogą być wielkie, ostatnio śmialismy się z kumpla w pracy że robił cropa(1,2m x 2,5m-który miał w cholere pixów i wązył w sumie tylko 40megsów), był to wycinek z obszaru 12m x 25m -taka sobie mała próbka.
orbs [Usunięty]
MM napisał/a:
A ja się zawsze głowię jak np. wyciąć w PS-ie ze zdjecia kawałem dajmy na to 400x400 pikseli. Jak to zrobić, żeby "ramka" którą rozwinę obejmowała tylko i wyłącznie taki obszar większego fragmentu zdjęcia.
to proste: nacisnij na klawiaturze klawisz "C" wowczas przejdziesz
do trybu CROP - nastepnie rysujesz kwadratowa ramke tym narzedziem,
kwadrat rysuje sie z "shiftem" - nastepnie patrzysz na ilosc pikseli
w tablicy info...
LUB
tworzysz nowy dokument 400X400 i przeciagasz na niego wybrane zdjecie
i sobie kadrujesz do woli ...skalujac - zmieniajac polozenie.
kozidron, dlatego standardowo robię cropy 500x500 - zawsze mieszczą się w oknie przeglądarki i wyświetlane są 1:1, a do tego nie ważą zbyt dużo.
orbs, znacznie prościej jest użyć prostokątnego zaznaczenia o ustalonym rozmiarze - możesz wtedy skopiować wycinki z różnych miejsc na różne warstwy lub zapisać zaznaczenia i zawsze wycinać z tych samych miejsc kadru. Narzędzie Crop tnie cały dokument przez wszystkie warstwy, a nie zawsze o to chodzi.
kozidron [Usunięty]
ojej jaad75, no nie mam siły............może to wynika z moich przyzwyczajeń...ale wydaje mi się(zaznaczam wydaje mi się), że większość przeglądarek ma w opcja zaraz po zainstalowaniu - dopasuj obraz do wielkości ekranu, na dodatek w wielu(nie mówie ze we wszystkich) nie ma podawanej na bieżąco wielkości tak zwanego przybliżenia(oddalenia) oglądanego obrazu. Tak więc twojego kropa można oglądać z różnym przybliżeniem a u pana Zdzisia na ten przykład może to wyglądać inaczej niż u ciebie. Dopiero jak oboje oglądacie tego samego cropa przy takim samym przybliżeniu(dajmy na to 100%), oboje doznajecie tych samych wrażeń.
Jak sam mówisz 500x500 to wynika z tego ze przy 1024x768 w szerokości u pana dajmy na to Zdzisia 500 to prawie połowa 1024 a jego przeglądarka rozciągnie mu proporcjonalnie do prawie 768 i on bez skali powiekszenia będzie oglądał twojego w około1 50% powiekszeniu.
Powiem szczerze za ja w swoim infranview, mam włączoną opcje dopasuj obraz do wielkości ekranu- więc duże foty oglądam na takiej samej przestrzeni ekranu co małe.
Dlatego do oglądania cropów uzywam szopa albo czegoś co pokazuje skale powiekszenia lub oddalenia w [%] bo wtedy przy 100% jestem w stanie coś ocenić.
To tyle ................pozdrawiam, no juz czas do domu z pracy znikać
kozidron, pisząc przeglądarka, miałem na myśli FF i IE, czy Operę... To raczej przy ich pomocy czytam fora - nie używam do tego programów typu IrfanView, FastStone, czy ACDSee...
BTW, w opcjach wszystkich znanych mi przeglądarek (do zdjęć) możesz ustalić, by zdjęcia były wyłącznie skalowane w dół i wtedy mniejsze zdjęcia nie będą powiększane do pełnego ekranu - w używanym przeze mnie FastStone jest to opcja domyślna...
kozidron [Usunięty]
Jasne jaad75 ale cropy ogladasz tam gdzie masz podaną skale i o to chodzi. Powiem szczerze ze nie spotkałem się, żeby ktos nie włączył opcji dopasuj obraz do ekranu w przeglądarce do sampli ale ilu ludzi tyle upodobań.
No nic ja naprawde spadam do domu, miłego weekendu .........i focenia
orbs [Usunięty]
JAAD tak masz racje z selekcja, ale co crop to crop po prostu ja jak kadruje fotke to kadruje ja tylko do "zapisania jako" - przed zamknieciem nie zapisuje zmian i juz.
Powiem szczerze ze nie spotkałem się, żeby ktos nie włączył opcji dopasuj obraz do ekranu w przeglądarce do sampli ale ilu ludzi tyle upodobań.
Ja z kolei nie spotkałem się, żeby ktoś lubił oglądać powiększone obrazy niskiej rozdzielczości, ale...
Dopasowywać do ekranu można obrazy o wyższej rozdzielczości - skalowanie w górę do pełnego ekranu jest całkowicie pozbawione sensu IMHO... Zwłaszcza, że następne sensowne skalowanie w przypadku np. LCD, to 400% - pośrednie wprowadzają zbędne artefakty...
kozidron [Usunięty]
witam
a ja juz w domu....
oj jaad75 ja nie wiem z czym ty sie spotykasz (skąd takie małe sample) ale u mnie eSka ma 1936x1288 (czyli najnizej)to przy powiedzmy rozdzielczości ekranu od 1024 do 1600(przy róznych kartach graf.) - w szerokości, więc skalowania w dół nie ma ...to nie te czasy. Moja zona swoim L11 pstryka na 2816x1880 jak może być skalowanie w dół........? No chyba, że foty z netu oglądasz.......ale na wielu portalach fotograficznych mozna juz całkiem spore foty umieszczać.
To znaczy, że jak ogladasz foty w jakimś tam IrfanView, FastStone, czy ACDSee...to jak masz fotę powiedzmy na 3888x2592 to szybciutko ctr- albo myszką zmniejszasz widok żeby widzieć całą a potem jak masz fotkę która przypadkiem się wkręci 800x600 to szybciutko myszką albo ctr+ zeby powiekszyc do całego ekranu - i jak masz tak 300 fotek w kwestii relaksu przejrzeć to sie nieźle namachasz przybliżając i oddalając widok...? (czy ja dobrze Cię zrozumiałem, nie stosujesz opcji dopasuj widok do okna.....? powiem szczerze osobliwe)
w PS-ie jest tak, że wielkość cropa przyjmie po wykadrowaniu rozmiar x na y, bez względu jednostki, ale zawsze identyczne jak x na y oryginalnej fotki. Crop to crop, i chyba nie da się czegoś takiego stworzyć jak crop 50%, sprawdziłem empirycznie przed chwilą , każdy crop jest 100%-owy, takie jest moje zdanie...
Niekoniecznie, w PS-ie da się narzucić odgórnie rozmiar cropa :
I teraz niezależnie jaki obszar zaznaczysz wynikowo dostaniesz obrazek 5x5 cm w 300dpi
Tzn, że zostanie on przeskalowany ma + lub -
Właśnie trafiłem na ten wątek. Fajną zabawę w głuchy telefon sobie uprawiacie... Crop 100% w tym znaczeniu, o które pyta autor wątku to jest dokładnie to, o czym mówi Jaad75. Czyli chcemy dokładnie i bez zniekształceń obejrzeć piksele z matrycy, co oznacza że musimy wyświetlić je 1:1 na ekranie. Czyli jeden piksel matrycy to jeden piksel ekranu. Dlatego z praktycznego powodu robimy cropy 500x500 czy 800x600, bo to każdemu się zmieści na ekranie.
I zasadniczo mówimy o przeglądarkach WWW (Firefox, Explorer), bo jesteśmy na forum i chcemy oglądać na nim cropy dla porównania aparatów, matryc, obiektywów, itd. Co do przeglądarek plików (ACDC, itd.) to jak któraś nie ma możliwości ustawienia opcji niepowiększania małych obrazków, to o kant stołu potłuc taki program.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10