Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Patriotyzm Zakupowy
Autor Wiadomość
pastore 
Nowy

Wysłany: Pią 18 Paź, 2013   

U mnie patriotyzm zakupowy na emigracji był na tyle istotny i tak mi go brakowało, że teraz żyję z patriotyzmu innych :)

Reklama

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pią 18 Paź, 2013   

Do listy wypada dopisać naszych producentów AGD -poza Zelmerem również: Polar, Mastercook, Amica...
A najlepsze jest to , że jeszcze trzymają standardy jakościowe - że urządzenie ma szansę jeszcze 10 lat podziałać a nie jak sporo innych - zepsuć się po gwarancji...

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 19 Paź, 2013   

AndrzejM.Makuch napisał/a:
naszych producentów AG

Mastercook - brzmi bardzo polsko :twisted:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sob 19 Paź, 2013   

muzyk napisał/a:
brzmi bardzo polsko

Taaa, wiem , ale przed globalizacją się nie uchronimy - wążne że produkują u nas. A że korporacja pochodzi z kraju Basków ... cóż...
Cytat:
FagorMastercook S.A. wchodzi w skład Grupy Fagor należącej do wywodzącej się z Kraju Basków, powstałej w 1956 roku, grupy kooperacyjnej Mondragon.
- z ich strony...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Nie 20 Paź, 2013   

Amica to jest ostatnie co bym polecił komukolwiek...
To już nawet sony jest lepsze :lol:
Istotny jest stosunek jakości do ceny.

RB 

w mieście Mastercooka (mieszkam w zasadzie za murem fabryki) to samo mówi sie o produktach tej marki...
polar to w zasadzie wydmuszka i marka najtańszych urządzeń wytwarzanych we wrocławskiej fabryce whirlpoola. A w Polsce produkuje się całkiem sporo zupełnie niezłego AGD - tyle, ze niekoniecznie pod takimi markami. Też mozna wybrac spokojnie rzeczy wytworzone u nas.
10 letnia trwałośc współczesnych polarów, masterkuków czy amik to statystycznie rzecz biorąc mrzonki.

Patriota zakupowy to powinien patrzeć na telewizory np. LG, Philipsa czy Toshiby. Zainteresowac się, które modele Opla wytwarza się w Gliwicach itp... A nie żyć mrzonkami jakiś starych marek, utrzymywanych sztucznie na nasz rynek przez międzynarodowych właścicieli.

idąc dalej: wytwory "w góry" firmy 4F to też taka bardzo niska pólka w tej branży. Obleci, ale... . Ale np. obuwie trekkingowe i podobne sygnowane 4F radzę omijać szerokim łukiem (BTW w zasadzie tak samo z butami wszystkich naszych marek tej branży). W Polsce są "nasze" marki z wyraźnie lepszej jakości asortymentem. Przy okazji - szycie u nas takich rzeczy z pólki cenowej 4F to rzadkość.

Patriotyzm zakupowy w odzieży - cóż, z mojego punktu widzenia dużo polskich ciuchów ze średniej pólki: Bytom, Albione, Vistula... warto
Podobnie babskie: Simple, Molton, Pretty One (z tych mi blizej znanych).
Buty "cywilne"min. Kazar czy Gino Rossi sa dość OK jak na cenę.

Sunders 

MM napisał/a:
Amica to jest ostatnie co bym polecił komukolwiek...
To już nawet sony jest lepsze

Mogę potwierdzić tą opinię na podstawie własnych doświadczeń z lodówką i zmywarką tej firmy. Po tych doświadczeniach podjąłem postanowienie - nigdy więcej sprzętu marki Amica :evil: Nad Sony własnie się zastanawiam :???: :smile:

muzyk 

Wysłany: Pon 21 Paź, 2013   

MM napisał/a:
To już nawet sony jest lepsze :lol:

O ja cie... to potwarz. :mrgreen:

Nie jestem patriotą, bo nie mieszkam w, co by tu nie mówić, ukochanej Polsce... :zalamany:
i też nie używam polskich sprzętów.
BOSCH, Gorenje...

fatman 
Optyczny

Ja tam wogóle patriotyzmu z AGD - RTV bym nie mieszał.
Ale jak sie rozejrzeć po mieszkaniu.... Bosch, Siemens, Philips, Onkyo, LG, KEF, Canon, Panasonic, Sigma, Olympus...
No kurczę... żadnej polskiej marki nie widzę.
Czy my już cały majatek narodowy wyprzedaliśmy ? :mrgreen:

bogdanek 
Rozmowny

A ja jestem patriotą, i jeżeli mam wybór pomiędzy produktami (podobnej jakości , a niekoniecznie ceną
)wyprodukowanymi w Turcji tak jak sprzęt Boscha , (np. lodówki ) to wybiorę Samsunga produkowanego w Polsce.Ktoś tu zaraz powie , no tak ale kabelki w boschu
są robione w Polsce ,i ma rację ale Samsung dostarczył między innymi technologię i dystrybucje .

Ktoś tu napisał , że nie jest patriotą ,bo nie mieszka w ukochanej Polsce, no cóż ,tego za cholerę nie mogę zrozumieć.

Andrzej.M.
[Usunięty]

To u mnie jeszcze coś tradycyjnego się znajdzie - pralka polar Dalia - kolejna u mnie po Dianie ... Zresztą ta mimo swoich ponad 27 lat - nadal działa - tyle że od kilkunastu w domku na wsi. Dalię niedługo wymienię na coś nowocześniejszego. Kuchnię WROZAMET - też . :lol: Fakt - Amica nie sprawowała się najlepiej w moim mieszkaniu , choć te małe z zamrazalnikiem(do wysokości mebli) po rodzinie pracują już kilkanaście lat. A taki mały elektrolux - padł po 4... Różne są sprzęty i mają różną jakość. Odkurzacz Electrolux silent - od lat niezmiennie cichy i wydajny - cóż nie był tani... Zelmer też był , ale się pies stresował. Czajnik jest fajny. :razz:

RB 

fatman napisał/a:
Ja tam wogóle patriotyzmu z AGD - RTV bym nie mieszał.
Ale jak sie rozejrzeć po mieszkaniu.... Bosch, Siemens, Philips, Onkyo, LG, KEF, Canon, Panasonic, Sigma, Olympus...
No kurczę... żadnej polskiej marki nie widzę.
Czy my już cały majatek narodowy wyprzedaliśmy ? :mrgreen:

To nie tyle chodzi o polskie marki, chodzi też o mejd in połland.
Bosze, zimensy, eLdżi, filipsy czy tosziby na ten przykład moga byc robione (albo przynajmniej w dużej części robione) u nas.
A co do marek: wolałbym chyba mieć lepszego Whirpoola mejd in tutaj z napisem Whirlpool niż gorszego Whirlpoola mejd in tutaj z napisem Polar.

Usjwo 
Optyczny

bogdanek napisał/a:

Ktoś tu napisał , że nie jest patriotą ,bo nie mieszka w ukochanej Polsce, no cóż ,tego za cholerę nie mogę zrozumieć.

muzykowi chodzilo o ta definicje patriotyzmu zakupowego, nie mieszka w Polsce, nie kupuje polskich artykulow, wiec nie jest patriota.

U mnie z polskich artykulow jest w ciaglej sprzedazy "wodka wyborowa" i czasmi "nuttela". Ja i moje dzieci jestesmy wielkimi patriotami, kazdy w swoim segmencie :mrgreen:

Powstaje pytanie, czy ja jestem 100% patriota, czy moze tylko 40%
Jakas naciagana ta definicja patriotyzmu. :cry:

komor 
Moderator

Usjwo napisał/a:
U mnie z polskich artykulow jest w ciaglej sprzedazy "wodka wyborowa" i czasmi "nuttela"

No niestety, przykro mi, ale Nutella produkowana w PL jest gorsza od tej z DE czy AT. Kiedyś zrobiłem sobie ślepą próbę, ale jako gorący entuzjasta Nutelli bez problemu wyczuwam różnicę. Więcej margaryny czuć, mniej kakao. :)

Sunders 

komor i co sprowadzasz ją :?: :smile:

Odpowiedz do tematu