Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
portret w studio
Autor Wiadomość
krzysiek 
Rozmowny

Wysłany: Czw 19 Cze, 2008   

Zastanawiam się, czy tutaj każdy z modeli nie był robiony osobno... W niektórych miejscach światło i cienie mi się nie zgadzają. Tak czy owak, efekt końcowy jest świetny!

W każdym razie zdjęcie pokazuje co można uzyskać korzystając z kilku strumienic....

OT: Pod koniec roku znowu coś z Millera:
http://www.apple.com/trai...gate/thespirit/

Reklama

orbs
[Usunięty]

to jest na 100% montaz. O jakich strumienicach mowisz?

krzysiek 
Rozmowny

Chodzi mi o światło punktowe, bardziej skupione na jednym miejscu. Mam wrażenie, że np. ręka Bruce'a jest oświetlona z dwóch stron tego typu światłem. Ale ile tu obróbki komputerowej a ile prawdziwego światła, tylko autor raczy wiedzieć:)

A strumienica to coś takiego:
http://www.bowensinternat...&products_id=55

W warunkach polowo-domowych można taki stożek sobie z kartki papieru zrobić i założyć na lampę.

orbs
[Usunięty]

Wysłany: Pią 20 Cze, 2008   

akurat to ustrojstwo ktore pokazales daje skupiona
wiazke swiatla, ja optuje za zwyklymi nieoslonietymi reflektorami,
rozsiewajacymi swiatlo dosyc szeroko.

Cytat:
W warunkach polowo-domowych można taki stożek sobie z kartki papieru zrobić i założyć na lampę

hmm - po pirwsze kartka musialaby byc bardzo ze tak powiem
szczelna i oraz - bardzo szczelnie przyklejona do lampy.

Inaczej bedzie "siac" po bokach w miejscu laczenia.

Przy duzych mocach ciezko ujarzmic strumien swiatla domowymi
sposobami.

Pozdrawiam

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

orbs napisał/a:
akurat to ustrojstwo ktore pokazales daje skupiona
wiazke swiatla, ja optuje za zwyklymi nieoslonietymi reflektorami,
rozsiewajacymi swiatlo dosyc szeroko.

Dokładnie - tego typu zdjęcia to raczej wrota, niż strumienica...
orbs napisał/a:
hmm - po pirwsze kartka musialaby byc bardzo ze tak powiem
szczelna i oraz - bardzo szczelnie przyklejona do lampy.

A co do snoota, to używam czegoś takiego:
http://www.honlphoto.com/...be-flash/Detail
Sprawdza się całkiem nieźle... :smile:

krzysiek 
Rozmowny

Zwinięta kartka papieru musi być oczywiście jak najbardziej szczelna, a wylot światła okrągły jeśli chce się mieć ostre brzegi. Ja tylko dałem przykład jak można próbować coś takiego stworzyć, kiedy akurat nie ma się pod ręką strumienicy z prawdziwego zdarzenia. Kiedyś ze zwiniętego w lejek plakatu wyszło mi coś takiego jak poniżej. Efekt zamierzony wyszedł w stopniu zadowalającym biorąc pod uwagę użyte akcesoria:)

Takie dodatkowe spoty przydają się, kiedy chcesz jakiś mały obszar w kadrze doświetlić i przez to na przykład wyróżnić od reszty. Zamiast takiego leja jak pokazywałem, można też bezpośrednio na aluminiowy klosz lampy zakładać plaster miodu. Wtedy szerokość wiązki dyktuje wielkość dziurek w plastrze.

[ Dodano: Pią 20 Cze, 2008 10:40 ]
jaad kupowałeś to w tym sklepie, czy w jakimś krajowym? Ten gadźecik wydaje się dosyć praktyczny:)

dsc_1193_2_600.jpg
Plik ściągnięto 8045 raz(y) 102,32 KB

orbs
[Usunięty]

no tak ale ja mowie o duzych lampach studyjnych :) a tego ustrojstwa nie zaloze na elinchroma 1200... zreszta nam chodzi o efekt z sin city ;) wiec tutaj raczej w gre wchodza wrota jak powiedzial JAAD

jaad75 
Klub Pierdzieli

krzysiek napisał/a:
jaad kupowałeś to w tym sklepie, czy w jakimś krajowym? Ten gadźecik wydaje się dosyć praktyczny:)

Kupowałem w tym sklepie - tyle, że dla mnie on jest "krajowy"... :smile:
BTW, snooty do speedlitów robi również Lumiquest:
http://www.lumiquest.com/lq891.htm
i Viewfinder Photography - te są najbardziej zawodowe mają nawet grida na końcu :wink: :
http://www.viewfinderphot...php?prod_id=483

orbs napisał/a:
no tak ale ja mowie o duzych lampach studyjnych :) a tego ustrojstwa nie zaloze na elinchroma 1200...
Ale z akcesoriami do dużych lamp, to problemu akurat nie ma... :smile:

krzysiek 
Rozmowny

No ale mi też chodzi sin city, a konkretnie o rękę Bruce'a oświetloną z dwóch stron. W tym przypadku to światło wygląda mi na zbyt punktowe. Tylko nie rozumiem czego niby nie założysz na Twoją lampę?

[ Dodano: Pią 20 Cze, 2008 18:45 ]
Dla ścisłości to moje zdjęcie z papierowym rulonem, to na Bowensie 500 W było wykonane.

orbs
[Usunięty]

krzysiek napisał/a:
No ale mi też chodzi sin city, a konkretnie o rękę Bruce'a oświetloną z dwóch stron. W tym przypadku to światło wygląda mi na zbyt punktowe. Tylko nie rozumiem czego niby nie założysz na Twoją lampę?

[ Dodano: Pią 20 Cze, 2008 18:45 ]
Dla ścisłości to moje zdjęcie z papierowym rulonem, to na Bowensie 500 W było wykonane.

na zdjecie z brusem to bym sie tak nie przygladal bo
ono jest zmasakrowane szopem :) jak i caly film obrobka
(calosc byla krecona w studio) - na focie wyraznie widac ostre
swiatlo i "szeroka" kontre. Pozatym grafik ktory montowal ten plakat
chcial zachowac w miare jakas zgodnosc ze swiatlem, dlatego
u brusa tylko na dloni pada silne swiatlo - zauwaz ze reka z pistoletem
(benicio) rzuca cien na kurteczke brusika.

JAAD tak wiem ze do duzych lamp sa akcesoria, reflektor do elinchroma
(kawalek klosza z metalu) kosztuje ponad 200 zl :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

orbs napisał/a:

No przecież nikt nie każe Ci kupować oryginalnych akcesoriów Elinchroma... :wink:

orbs
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
orbs napisał/a:

No przecież nikt nie każe Ci kupować oryginalnych akcesoriów Elinchroma... :wink:

a ktos robi dobre soft boxy z montowaniem elinchroma? interesuje mnie taka octa 120cm

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 21 Cze, 2008   

orbs napisał/a:
a ktos robi dobre soft boxy z montowaniem elinchroma? interesuje mnie taka octa 120cm

Przecież to tylko kwestia speed ringa... :roll:
Bardzo lubię tę firmę:
http://www.chimeralightin...?productID=2170
ale są ich dziesiątki...

orbs
[Usunięty]

zgadzam sie chimera jest superek - ale w polsce ceny sa o wiele wyzsze, dzieki za linka - ja to leniuch jestem - kupuje to co widze w sklepie.

ale tak patrze, przejsciowka 87.95$ + octa 0.9 metra 363.95$ to wychodzi 452$ za soft chimery do elinchroma.

oryginalny elinchrom 120 cm (octa) kosztuje okolo 1200 zl - tez jest niezly.

jaad75 
Klub Pierdzieli

orbs napisał/a:
oryginalny elinchrom 120 cm (octa) kosztuje okolo 1200 zl - tez jest niezly.

Za niecałe $500, to możesz też kupić np. Westcotta Octabank 160cm ze speedringiem do Elinchroma...

Odpowiedz do tematu