Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 01 Sty, 2014
ZDJĘCIA NOCNE 2013
Autor Wiadomość
offca 
Nowy

Wysłany: Czw 24 Paź, 2013   

48

Reklama

FuzBal 
Rozmowny

u mnie 48 jest wielkosci znaczka pocztowego

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

FuzBal napisał/a:
u mnie 48 jest wielkosci znaczka pocztowego
... a wystarczy nań kliknąć i będzie zupełnie przyzwoitych rozmiarów ;)

offca 
Nowy

dokładnie tak jak napisał kufel proszę kliknąć na miniaturkę

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

a czemu nie tak?

lepiej by bylo ze statywu. dalej pozostaje pracowac nad ciekawszym ksztaltem

offca 
Nowy

dzięki za poprawę :) a jeśli chodzi o zdjęcie to była moja pierwsza próba w tego typu fotografii i aparat leżał na ławce czas naświetlania to 30s tyle potrzebowałem żeby wymachać pełne kółko nie pasuje mi brak ostrości, jakieś porady? Dodam że było zupełnie ciemno i AF na pewno by nie zadziałał, może bardziej przymknąć przysłonę?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

offca, przyjrzyj sie zdjęciu a sam dojdziesz do przyczyn czemu zdjęcie nieostre. nie widzisz poruszenia na drzewach ? ;) przy takich czasach nie ma zmiluj sie - bez statywu sie nie obejdzie.

moronica 

poruszenie na drzewach to zawsze moze byc wynik wiatru... popatrz lepiej na gwiazdy, ewidentnie aparat nie byl unieruchomiony

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

być może miałeś wietrzną pogodę ( choć jeden kierunek rozmycia drzew etc akurat tego nie potwierdza) to wtedy żaden statyw nie pomoże.

[ Dodano: Czw 24 Paź, 2013 21:00 ]
o ubieglas mnie z tym wiatrem...
moronica napisał/a:
poruszenie na drzewach to zawsze moze byc wynik wiatru
moronica, racja, ale tutaj wszystko jest rozmyte w jednym kierunku , (jednolity kontur drzew etc) wiec wiatr jesli mial jakis tu wplyw to chyba niewielki.

offca 
Nowy

całkiem możliwe, angielska pogoda, tu zawsze wieje, za jakiś tydzień idę robić kolejną próbę i będę przede wszystkim pracował nad kształtem i dlatego potrzebuję jakieś porady co z tą ostrością, ustawiać manualnie czy oświecić najpierw osobę latarką i złapać ostrość, jeśli chodzi o poruszenie to wydaje mi się może to być problem podczas naciskania spustu migawki, następnym razem spróbuję z samowyzwalaczem, jak mówiłem to była moja pierwsza próba dlatego do następnej chcę się dobrze przygotować :D

moronica 

kufel, tak tylko mowie. z drzewami nigdy nic nie wiadomo, gwiazdy prawde ci powiedza

offca, nigdy takiej fotografii nie robiac powiem ci z pelnym przekonaniem, ze powinienes najpierw ustawic ostrosc

offca 
Nowy

moronica, wybacz ale nie rozumiem

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

moronica napisał/a:
kufel, tak tylko mowie. z drzewami nigdy nic nie wiadomo, gwiazdy prawde ci powiedza
no w zasadzie potwrdzają ,ze owa nieostrość powstała nie od ruszających sie drzew a poruszonego aparatu :)

[ Dodano: Czw 24 Paź, 2013 21:31 ]
offca napisał/a:
moronica, wybacz ale nie rozumiem
offca, rozumiem ,ze ostrosc ustawiles na manualu ,tak?

moronica 

aa czekaj, pytales czy AF czy MF... mysle ze to bez roznicy, tak czy siak z uzyciem latarki, na spokojnie, w trybie LV. jak AF to oczywiscie po ustawieniu ostrosci go wylacz zeby sie nie przestawilo przy naciskaniu spustu. jak nie masz wezyka to mozesz uzyc samowyzwalacza. przydalaby sie rowniez mocniej przymknieta przyslona bo nawet ten malunek wyszedl ci bardzo mydlany a powinien byc ostry

offca 
Nowy

dzięki moronica, właśnie o taką poradę mi chodziło, w tym przypadku własnie tak zrobiłem że ustawiłem ostrość AF i po ustawieniu przełączyłem na MF ale jak widać coś poszło nie tak albo model stanął w złym miejscu i dlatego zdjęcie nie jest ostre, mam już kilka nowych pomysłów na następne nocne zdjęcia więc jak zrobię to na pewno zaprezentuję :) pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi