Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam forumowiczów. Jestem nowy na tym forum i miałbym prośbę do ekspertów odnośnie pomocy przy kupnie lustrzanki cyfrowej wraz z obiektywem. Jestem początkującym fotografem ale chciałbym dokonać zakupu swojej pierwszej lustrzanki bardziej dla osób średniozaawansowanych. Szybko się uczę i będę starał się nadrobić braki w doświadczeniu. Moja lustrzanka musi mieć funkcję nagrywania filmów HD, natomiast obiektyw bardziej do zdjęć ekspozycyjnych, chociaż preferowałbym duży zoom. Cena max do 3000 zł. Co teraz jest na czasie dobrego?
Witam forumowiczów. Jestem nowy na tym forum i miałbym prośbę do ekspertów
Jaja sobie robisz czy co? Jacy tu eksperci i... czy aby to słowo aby nie obraża nikogo w dzisiejszych czasach...
kup tego nikona z 18-105 jak wyżej.
Jeszcze w miarę rozsądnego Sony: np. a57 z 18-135, chyba nie znajdziesz za 3 tysiace.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 21 Paź, 2013
kenzol napisał/a:
obiektyw bardziej do zdjęć ekspozycyjnych...
Nie bardzo wiem o co chodzi...
W kwocie do 3000zł to spokojnie poleciłbym Pentax K-30 / K-50 z obiektywem 18-55WR. A nawet podwójny"kit" K-30 z dwoma obiektywami 18-55WR i 50-200WR. Ergonomia, wizjer, uszczelnienia i zdjęcia na poziomie nikona D7000. Dodatkowo poziomica w dwóch płaszczyznach i mikroregulacja kadru oraz automatyczne poziomowanie kadru. Czyli aparat o klasę wyżej od D5200.
Z tymi ekspertami bym nie przesadzał, wazelina tu źle wchodzi...
W Pentaksie dostajesz bdb korpus z dość mało wygodnym obiektywem. W Nikonie dostajesz słabszy korpus, który da Ci w zasadzie nieodróznialną jakość obrazowania, za to wygodniejszy na codzień obiektyw (nie lepszy, po prostu wygodniejszy). Chcesz "duzy zoom"... (nie oceniam, czy to ma większy sens czy nie) nie kupuj 18-55. Obiektywy 16(18)-105(135) są po prostu wygodne do codziennego mało zobowiązującego pstrykania (niemniej spory kawał tematów nimi obskoczysz).
Chcesz za czas jakiś wydac pieniążki na parę obiektywów - zastanów sie mocniej nad Pentaksem.
Moja lustrzanka musi mieć funkcję nagrywania filmów HD, natomiast obiektyw bardziej do zdjęć ekspozycyjnych, chociaż preferowałbym duży zoom.
kenzol, jeśli priorytetami są "nagrywanie filmów" i "duży zoom", to D5200 w kicie z 18-105VR jest zdecydowanie lepszym wyborem od kita K-50 z 18-55WR. D5200 ma sprawniej działający w trybie filmowania AF niż w K-50 oraz gniazdo HDMI, którego K-50 nie posiada. Do filmowania bardziej przyda Ci się też uchylany i obrotowy wyświetlacz LCD w D5200 niż stały wyświetlacz w K-50 i jego lepszy wizjer. Krotność obu zoomów możesz sobie sam bez trudu przeliczyć.
Dzięki za pomoc. Jak widzę po komentarzach, to raczej skuszę się na tego Nikona D5200 z obiektywem 18-105. Myślę, że spełni moje oczekiwania. Temat uważam za zamknięty... no chyba, że ktoś ma jeszcze jakiś dobry pomysł
Już od wielu lat noszę się z zamiarem kupna lustrzanki. Mimo, iż będzie to pierwszy aparat tego typu to szukam czegoś już ciut lepszego.
Wiem, że wiele zależy od obiektywów i na początek chciałbym kupić w zestawie coś innego niż 18-55. Może np. 18-105? Chciałbym też, aby zdjęcia wychodziły przyzwoite w ciut gorszym oświetleniu.
Od czasu do czasu pojawiłaby się chęć wydrukowania czegoś w A4 więc pewnie większa matryca też by się przydała.
W grę wchodzą Canon lub Nikon, Pentax w ostateczności (mniejsza liczba szkieł i ogólnie słabsze wsparcie w PL).
Konstrukcyjnie model z max 2010r. - za jakiś czas będzie łatwiej sprzedać.
Np. EOS60d to fajna zabawka, ale czy znajdę coś odrobinkę tańszego o podobnych parametrach?
Poza tym:
- kompakt/bezlusterkowiec nie wchodzi w grę
- nie interesuje mnie używka
- mam nadzieję, że mnie nie pożrecie żywcem
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 19 Lis, 2013
Drukować A4 można ze wszystkiego na czym wyjdzie jako takie ostre zdjęcie . Kup co chcesz.
Jeśli zaś potrzebujesz dobrej matrycy - to Nikon i Pentax. Jeśli tańszy a dobry korpus - to pentax z powodów które już gdzie indziej czytałeś.
długie i ciemne szkła do oświetlenia zastanego w pomieszczeniach - wykluczone, canon na cropie też raczej odpada. Zostaje kupić Pentax K-... lub Nikon D... i szkło typu Tamron 17-50/2,8 lub podobna Sigma - zależnie od ceny korpusu i grubości portfela. Szkła w obu systemach wbrew pozorom można kupić podobne w podobnej cenie . Jeśli brać pod uwagę oszczędne inwestowanie w hobby - to pewnie itak bedą to szkła pozasystemowe trypu sigma czy Tamron. Podstawowe stałki typu 35mm czy 50mm w obu systemach są w podobnej cenie i jakości. 50-tka Pentaxa jest odrobinkę u nas droższa (na e-bayu tańsza) , a 35-tka odrobinkę ciemniejsza , za to obie bardzo dobre optycznie - jak "niebudżetowe".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10