Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 25 Paź, 2013
Zależy od preferencji - klasyk czy mobilna dachówka? Masz już Olympusa 8x25 więc może nieśmiertelne porro? Ceny chyba nie ma ale szukając analogii do innych lornetek wychodzi, że 8x30 są zazwyczaj jakieś 10%-15% tańsze od 10x42.
Monarch 7 z obiektywami 30mm ma kosztować około 1500-1600 złotych, czyli minimalnie mniej niż8x30 E II.
Atutem Monarcha jest kompaktowość i wodoszczelność oraz pokrywki obiektywów na paskach. Reszta przemawia na korzyść E II.
Tak jak pisał Abs - zależy od Twoich preferencji...
Natomiast ostrzegam Cię - osoby, które raz wzięły do reki lornetkę serii "E II" lub "SE", w kategorii mobilnych porro zwykle nie chcą już nic innego
Jeśli E2 to dokładnie testowany tutaj egzemplarz to nie widzę lepiej - dodatkowo solidnie sprawdzony.
Kiedy orientacyjnie na polskim rynku pojawią się małe 7?
Konkretnie , to bez konkretnego przeznaczenia . Małe , dobre , lub nawet bardzo dobre .
Do dobrej lornetki dorasta się jak do Koniaku , lub Whisky . Może już przyszedł na mnie czas .
Ale cały czas pamiętam VNF. Tylko ten nieszczęsny test .
Konkretnie , to bez konkretnego przeznaczenia . Małe , dobre , lub nawet bardzo dobre .
Do dobrej lornetki dorasta się jak do Koniaku , lub Whisky . Może już przyszedł na mnie czas .
A to ja nie mam żadnych wątpliwości. 8x30 E2 zdecydowanie. Za 20 lat będzie smakować jak... 20 letnia whisky. Monarch 7 za 20 lat będzie smakował jak... hmmm... nie będzie smakował
To prawda. Monarch 7 to wybór pragmatyczny - małe, zgrabne i zapewne bardzo dobre optycznie. E2 to coś więcej - klasyka i jakość. Jeśli guma okularów wytrzyma (kiedyś oprawa okularów była metalowa jak w starej wersji Nikona) to lornetka posłuży wnukom.
Ja bym się nie zastanawiał i brał Nikona 8x30 E II. Lekka klasyczna lornetka z dużym polem i świetnymi parametrami.
A na Monarcha 7 poczekał... aż stanieje.
Wysłany: Wto 29 Paź, 2013
Obserwuję ten post, gdyż zamierzam zastąpić swoją VNF którymś z tych Nikonów. Oczywiście do czasu kiedy Optyczni nie przetestują M7 nie można czegokolwiek orzekać lecz nasunęła mi się jedna wątpliwość. Jedną z zalet M7 jest waga mniejsza niemalże o 1/3 od EII. Prawdopodobnie wynika ona z tego, iż M7 wykonano z tworzyw sztucznych. No i mam pytanie co doświadczeni koledzy powiedzą na ten temat. Czy są obudowy z tworzyw są równie wytrzymałe i trwałe jak metalowe czy jest to ślepa uliczka? Wiadomo jak wygląda i sprawuje się 20-letnia obudowa metalowa ale jak będzie wyglądała poliwęglanowa? Mam nadzieję, że Arek w poście o smaku EII przy M7 nie zamierzał wstawić słowa jabol.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 14