Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 23 Paź, 2013 Proszę o pomoc w wyborze i opinie.
Witam i proszę o radę starszych i bardziej doswiadczonych
Od razu muszę zaznaczyć że nie zajmuję się fotografią zawodowo, jestem amatorem który jednak chce już przesiąść się na coś lepszego.
Do tej pory miałem Fuji S9600
Matryca 1/1.6'' (crop 4.5) wcale nie najmniejsza z możliwych + niewymienne szkło typu zoom 6.2 - 66.7 mm (odpowiednik 28 - 300mm dla 35mm) przy świetle f/2.8 - 4.9.
Wycisnąłem z niego chyba wszystko co się dało np. astro, przyroda, makro. (kilka przykładów)
Ten aparat oddałem młodemu pokoleniu, niech się młodzież uczy.
Teraz do rzeczy:
Przeprowadziłem się ostatnio w okolicę dość ładną pod względem widoków. Ze starą mydelniczką żonki weszliśmy na górkę a tam [URL=https://plus.google.com/photos/102164627825707956525/albums/5937922519020403905/5937922520908111618?pid=5937922520908111618&oid=102164627825707956525 ]taaaki widok[/URL]
Pomyślałem że fajnie by było mając taką automatyczną głowiece
i jakieś lustro z szerokim obiektywem, zrobić panoramę sferyczną plus kilka timelapsów i byłby z tego fajny materiał.
Do tego uniwersalny zoom i mam zestaw do rozwijania się.
Oczywiście są proste rozwiązania, zestaw stałek na każdą okazję i po sprawie ale, ja nie mam czasu i zamiaru za każdym razem żonglować obiektywami, nie jestem
zawodowcem nie żyję z robienia zdjęć. To ma być przyjemność, i łapanie chwili. Po za tym żonka nigdzie by ze mną nie poszła wiedząc że co chwila będę stawał i ją
opóźniał.
Poczytałem, prześledziłem testy i wychodzi na to że można to zrobić mniej więcej tak, żeby nie o dźwigać się jak wół.
Podstawą mógłby być :
A) Canon 700D/650D
B) GH2
A + :
1) Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS II (819 zł)
2) Tamron SP AF 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II LD (1708 zł)
3) Tamron 18-200 mm F/3.5-6.3 XR Di II LD (639 zł)
4) SAMYANG 14mm f/2.8 ED AS IF UMC (1200 zł)
B + :
1) Panasonic Lumix G VARIO 45-200mm f/4.0-5.6 (1250 zł)
2) Panasonic LUMIX G VARIO 14-45mm f/3.5-f/5.6 (999 zł)
3) Olympus 14-150mm f.4.0- 5.6 @ (1800 zł)
4) Sigma 19 F2.8 DN A (699 zł)
A 1,2 (~ 2500 zł) Daje mi możliwość chodzenia z założonym 55-200, w plecaku czeka na dojście na szczyt i widoczki 10-24, czyli akcji nie przegapię ale czy nie za wąsko ?
A 3,4 (~ 1800 zł) Uniwersalny ale chyba najsłabszy jakościowo jako główny, 19 mm czeka na timelapsy i widoczki, tylko znowu czy to nie za szeroko ?
A 3 (~ 640 zł) Może ktoś miał podobną sytuację i wie że tyle wystarczy ?
Bardzo podobnie z B (B 1,2), (B3,4), (B3)
Oprócz takich wycieczek sprzęt ma się też sprawdzić "u cioci na urodzinach", astro i makro ale z tym to chyba nie będzie żadnego problemu .
Podsumowując podzielcie się swoimi przemyśleniami i radami. Np. dlaczego A 1,2 a nie B 3, lub A 3,4
Może da się inaczej w podobnej cenie? Jak Wy forumowicze skonstruowalibyście swój zestaw?
A + :
1) Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS II (819 zł)
2) Tamron SP AF 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II LD (1708 zł)
3) Tamron 18-200 mm F/3.5-6.3 XR Di II LD (639 zł)
4) SAMYANG 14mm f/2.8 ED AS IF UMC (1200 zł)
Po kiego Ci ten tampon 18-200? Szkoda kasy na szajs.
Jeśli tampon, to 17-50 2.8, 70-200 2.8 VC, czy 90 makro VC albo bez VC, a najlepiej 60 f2 makro (nawet się do krajobrazów nada...)
Zamiast Tamrona 10-24 polecam Tokinę 11-16 2.8
albo... TYLKO ciamcianga 14 2.8 - owszem, stałka, bez AF, ale... JAKA!
Z aparatów - 600D wystarczy.
Jeśli bezlustro, to Panasonic GX1. Aż za nadto...
ale też z odpowiednim oszkleniem:
12 f2 Olympus, albo budżetowy 14 2.5 Panasonic - prawie petarda
obowiązkowo Panas 20 1.7 i Oly 45 1.8 - oba szkła: PETARDY MAX
Sigma 60 2.8 DN - petarda max +.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 24 Paź, 2013
grego130386 napisał/a:
19 mm czeka na timelapsy i widoczki, tylko znowu czy to nie za szeroko ?
toż to prawie standard (cropx2) -38mm.
Czemu Canon?
Nikon i Pentax mają dużo lepsze matryce. A Pentax k-30 i K-50 dodatkowo lepszy korpus - bliżej mu do 70D. (uszczelki, pryzmat ergonomia, dwie rolki itp). No i stopy magnezu na szkielecie stalowym. Bierzesz z dwoma obiektywami (18-55 i 50-200) do tego Samyanga 14/2,8 i gotowe. Zostaje ci kasa na jasną stałkę.
W dualkicie to były Olki, a a Pentaxach w dualkicie słyszę po raz pierwszy, choć zasadniczo coś takiego posiadam. Niestety w systemie Pentaxa raczej nie ma takich okazji na tanie stałki jak u Canona i Nikona.
Doradzałbym Koledze branie pod uwagę również Nikony. A taki 18-105 to chyba całkiem fajny obiektyw na różne wycieczki - można by go może uzupełnić jakimiś jasnymi stałkami.
I jeszcze taka uwaga - w przeciwieństwie do zaodowca amator, zwłaszcza łączący fotografię z turystyką bardziej nosi aparaty niż trzyma je w ręku. Bardziej może mu pasować coś lżejszego niż zawodowcowi.
a Pentaxach w dualkicie słyszę po raz pierwszy, choć zasadniczo coś takiego posiadam.
Pentaxa w zestawie też można kupić z dwoma obietywami (dwa-dual, zestaw-kit)
WojciechW napisał/a:
Niestety w systemie Pentaxa raczej nie ma takich okazji na tanie stałki jak u Canona i Nikona.
Nikon ma 50/1.8 za ok. 700zł, podobnie jak Pentax. Canon ma za 500zł i tu jest taniej. 35/1.8 Nikona za ok. 800zł a Pentax 35/2.4 (1/2ev ciemniej ale ostry od pełnej) za ok. 700zł. Canon ma 35/2 za 1100zł. Jak widać ceny zbliżone.
WojciechW napisał/a:
Doradzałbym Koledze branie pod uwagę również Nikony. ...można by go może uzupełnić jakimiś jasnymi stałkami.
Podobnie jak Pentaxa I w bardzo zbliżonej cenie.
WojciechW napisał/a:
I jeszcze taka uwaga - w przeciwieństwie do zaodowca amator, zwłaszcza łączący fotografię z turystyką bardziej nosi aparaty niż trzyma je w ręku. Bardziej może mu pasować coś lżejszego niż zawodowcowi.
K-500, całkiem mały i lekki korpus z dużym wizjerem i w miarę dobrą matrycą. Do tego lekkie DAL lub całkiem uniwersalny DA 35/2.4 i mamy fajny zestaw wycieczkowy- lekki i ze świetną ergonomią.
WojciechW Nie jestem zawodowcem a jednak zawsze szedłem z aparatem w łapce .
Czytam o Nikonie D5300, nie pogardzę bajerami w stylu GPS, Wifi w końcu wszystko jest dla ludzi, ale dużo bardziej zachęca mnie 1080p/60p. Bo drugą funkcją będzie nagrywanie.
AndrzejM.Makuch To 19mm to pomyłka chyba ze zmęczenia Oczywiście racja że 38 to już nie szeroki. Jeśli chodzi o Pantaxa np. K-5 II to po poprsotu jest miodzio ale, jak zawsze jest jakieś ale, 1080p/30p i brak pełnego manuala przy kręceniu i chyba brak AF. Ale czy to w ogóle będzie mi potrzebne?
Muzyk Strasznie mnie zainteresowałeś tym tamponem 17/50 2.8 i chyba nie zależnie od puszki to będzie pierwszy startowy obiektyw. Wyjdę na jakąś górkę nagram coś popstrykam, i sam zobaczę co więcej mi potrzebne. Btw nie mówiliście że na stronie Nikona jest taki fajny symulator obiektywów. Jak dla mnie to bardzo pomocne bo daje na przykładzie wyobrażenie jaki kąt daje ile mm. Symulator
Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem i odpowiedzi. Tak to już jest że jak biedny polak chce coś kupić to będzie rozważał po 10 razy wszystko żeby za daną cenę mieć maksymalnie dobry sprzęt. Może jeszcze poczekam, przecież Canon został z 700D który nie ma 1080/60, GPS, Wifi. Za chwilę napewno wyjdzie 750D właśnie z tymi bajerami. Albo może Pen się kapnie i doda manuala i 60 klatek do nagrywania. Wewnie by wtedy wykosił konkurencje .
Tak to już jest że jak biedny polak chce coś kupić to będzie rozważał po 10 razy wszystko żeby za daną cenę mieć maksymalnie dobry sprzęt.
Co do Tamrona, pamiętaj, że jest świetny optycznie, ma dość głośny i nie najszybszy autofocus, obchodź się z nim odpowiednio, dekielki, unikaj kurzu.
Posłuży.
Taki raz kupiłem nowy i mimo, że jest opinia iż może występować niepoprawne ustawianie ostrości za czy przed obiektem - miałem szczęście. Szkło okazało się bdb (przy okazji innego zlecenia, przetestowano go w serwisie Canona i Tamrona w Hamburgu).
Oczywiście piszę o wersji bez VC, czyli stabilizacji.
Moim zdaniem, nie warto, jeśli kasa szczupła, dopłacać do wersji VC.
Poza tym, jeśli chcesz filmować, pomyśl nad manualnymi obiektywami.
Z Nikonem nie będą na nieskończoność ostrzyły szkła m42, ale ... jeśli się obejdziesz bez nieskończoności, coś tam można ufocić.
jaad75 Już się tłumaczę, sprzęt jest w góry, bo ładne i tam 30 fps jest ok. Ale czasem idziemy z kolegą na meczyk w kosza, pojeździć w skateparku, na trasę rowerową w górach, gdzie można by skubnąć fajne ujęcia slow, wiem że 60 fps to jeszcze żaden slow, ale 60 fps plus twixtor ... , sam rozumiesz że dobrze jest jak wejściowy meteriał ma chociaż to 60 fps. Wiem też że standard w PAL w PL to 50, ale to nie ma znaczenia bo później zapisuję projekt w 24/25.
A to zawsze 10 klatek więcej do spowolnienia. A pełny manual zapewne tak jak przy robieniu zdjęć, wykorzystam po to, żeby film był taki jak ja chce czasem trochę prześwietlony czasem niedoświetlony, a nie taki jak automat zechce. No dobra nie filmowałem manualnem nigdy . Ale nie nauczę się jeśli będę miał full automa. A chcę się nauczyć.
Co do dźwięku to masz dużo racji 95 procent filmów miała i tak podstawiany dźwięk, więc chyba bez VC się nie obędzie. Po prostu zaoszczędzę na czymś innym. Albo dłużej będę zbierał na inne obiektywy.
Muzyk przekonałeś mnie do tamponka i za to wielkie dzięki, ale to VR się przyda, sprzęt będzie bardziej uniwersalny, jeśli można tak powiedzieć.
Ale czasem idziemy z kolegą na meczyk w kosza, pojeździć w skateparku, na trasę rowerową w górach, gdzie można by skubnąć fajne ujęcia slow, wiem że 60 fps to jeszcze żaden slow, ale 60 fps plus twixtor ... , sam rozumiesz że dobrze jest jak wejściowy meteriał ma chociaż to 60 fps. Wiem też że standard w PAL w PL to 50, ale to nie ma znaczenia bo później zapisuję projekt w 24/25.
A to zawsze 10 klatek więcej do spowolnienia.
W takim wypadku oczywiście masz rację.
grego130386 napisał/a:
A pełny manual zapewne tak jak przy robieniu zdjęć, wykorzystam po to, żeby film był taki jak ja chce czasem trochę prześwietlony czasem niedoświetlony, a nie taki jak automat zechce.
Ale zdajesz sobie z prawę, że nawet aparaty nie oferujące pełnego manuala mają kompensację ekspozycji? Przy stałej przysłonie obranej dla odpowiedniej GO i migawce wynikającej z framerate w zasadzie pozostaje Ci sterowanie czułością i ewentualnie dokładanie filtrow ND gdy czułość jest minimalna, a światła wciąż za dużo. Czyli generalnie masz niemal identyczną sytuację w przypadku aparatów z pełnym manualem i tymi tylko z Av.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9