Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam!
Mam mozliwosc kupienia lornetki Nikon 8x56 Ultra.Ma byc pomocna podczas wypraw turystycznych zarowno w dzien jak i w nocy.Nie moge jednak nigdzie znalezc zadnego opisu a tym bardziej okreslic wartosci sprzetu.Bardzo prosze o informacje na ten temat oraz ewentualne porady.
majkaistefan, Nikon nigdy nie robił lornetki 8x56 Ultra. Jedyną lornetką Nikona o parametrach 8x56 jest niedawno wprowadzony na rynek Monarch 5:
http://www.optyczne.pl/15...a_lornetki.html
Na turystykę w dzień i w nocy wybrałbym bardziej uniwersalne parametry np. 8x42, 10x42 czy 10x50.
Witam!
Przykladem nie rzuce.Ciezki i sadze ze daleko. Gdybym mial link wiedzialbym cos wiecej.
Mam tylko mozliwosc wypozyczenia i ew zrobienia zdjecia.Ksztaltem zblizona do tego : http://www.yopi.de/prd_5405963
Ja znam tą podróbę, "Nikon 8x56" wyglądający jak DO Hunter, albo to coś w linku. To w każdym razie nie jest Nikon.
Zresztą tak jak pisze Arek lornetka 8x56 jest ogromna i się do turystyki prawie nie nadaje. Już lepiej coś mniejszego 42 lub nawet 32mm, w zależności jaki masz budżet.
majkaistefan, to tania chińska podróbka. Jakość nieznana. Nie wiadomo nawet czy to trzyma poziom DO Huntera, bo od tego czasu mnóstwo mogło się zmienić.
Witam!
Trudno mi uwierzyc ze to podrobka.Wyglada bardzo solidnie i widac przez to dosc dobrze.Moge tez zainteresowanym puscic fotki.Prosilbym o podpowiedz co przez taka lornetke powinno byc widac a czego nie.
Wysłany: Pon 28 Paź, 2013
8x56 głównie pod turystykę kwalifikowaną - np. ogląd zwierzyny nocą, ciemne niebo, wędkowanie o świcie, etc.
Inny charakter turystyki, zwłaszcza wędrownej - ciężar lornetki cię z czasem "pokona". Przerabiałem już to.
Ostatnio zmieniony przez Abs Pon 28 Paź, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Majkaistefan. Jeśli zamierzasz (zamierzacie?) z obserwacji czerpać przyjemność, omijaj szerokim łukiem, to co zalinkowałeś. To doskonaly sposób by zrazić się do lornetek oraz marki Nikon.
Apropos Nikona: aktualnie wchodzą do sprzedaży bardzo małe / poręczne . dobre lornetki Nikon Monarch 7 o paramatrach 8x30 i 10x30. Obie są idelane do turystyki dziennej.
Jeśli ma być coś na noc, to minimum 8x42 lub 7x50, 8x40 10x50 - prawdziwy Nikon ma sporo takich modeli w różncyh półkach cenowych
Modeli "Ultra" Nikon nigdy nie produkował. Możesz też poszperać na www.nikon.pl w zakładce "produkty"
Witam!
Podrobka albo i nie..Co zatem powinno byc widac przez "prawidlowa" lornetke tej klasy?Po jakich cechach moge rozpoznac sprzet dobrego lotu?
Kolega pisze "ciezar lornetki cie pokona" ile zatem wazy w oryginale taka lornetka?
Co przy lornetkach oznacza "ultra"? Czy sa to jakies specjalne wlasciwosci?Jesli tak to jakie?
Prosze mnie zle nie odbierac.Mam jakies przeczucie ze trafilem na rodzynke .....
Pozdrawiam.Stefan.
Przeczucie, że trafiłeś na rodzynkę jest jak najbardziej błędne - kupując "to coś" dołączasz do grona ludzi, które "wtopiły" w chińszczyznę skuszone opisem, zdjęciem, nazwą czy wyssanymi z palca parametrami.
W wypadku tej lornetki - która jak już wiesz, nie jest sprzętem Nikona - słowo Ultra nie oznacza absolutnie nic. Równie dobrze mogło by być "Turbo" "Mega" albo "Papa Smerf Limited Edition". Co chińczykowi przyjdzie do głowy, to na lornetce napisze; często z resztą z błędem ortograficznym, np "waterprof" zamiast "waterproof".
Ale do rzeczy.
Z lornetek tanich, ale już rozsądnych, rzuć okiem na ofertę Delta Optical, sprzęt powyżej 500 zł rokuje już zadowolenie z obserwacji i pewną trwałość.
Nikon to nieco wyższa półka cenowa i jakościowa. W klasie 56mm bardzo uznane są modele Monarch (starszy typ) oraz nowe Monarch 5. To bardzo solidne, wodoszczelne lornetki (choć bez słowa Ultra w nazwie). Inne seria Nikona godne polecania to Prostaff 7 i Monarch 7, a jeśli chcesz sięgnąć po klasyczną, popularną serię lornetek porro, to skup się na serii Action EX
Na stronie optyczne.pl w zakłdce lornetki możesz sobie porównać parametry do 5 różnych lornetek.
A ty na forum zawsze znajdziesz wsparcie i poradę.
Powodzenia w poszukiwaniach
Zalinkowana przez Ciebie lornetka 8x56 Ultra bez wątpienia jest wyższej jakości niż "chochla", ale nadal jest to kategoria "tania chińska imitacja" lornetki.
Uwierz mi, że ludzie aktywni w tej kategorii forum to starzy wyjadacze, którzy chcą Ci pomóc...
Witam!
Kto pyta jest glupcem przez piec minut...Jesli tego nie robi czesto zostaje nim na cale zycie.
Ja nie ukrywam ze jestem laikiem ale lubiacym podrozowac i zwiedzac.Mam tez "miejscowy domowy" punkt obserwacyjny z ktorego rozciaga sie przy dobrej przejrzystosci powietrza widok na kilkadziesiat km.Mialem juz w reku kilka lornetek ale wlasnie ta mnie zastanowila.Jakie zatem cechy powinna miec lornetka o takich jak podalem parametrach.Prosze jeszcze wybaczyc ale mam przekonanie ze to jednak oryginal.
Widzisz - ciężko jest opisać to, co trzeba zobaczyć.
- Obraz powiniej być o naturalnych kolorach, patrząc na białą ścianę, jej obraz w lornetce powinien być bliski bieli
- możliwie jak największa część pola widzenia powinna oferować ostry obraz
- odległość oka od soczewki okularu powinna być rzędu 15mm - wówczas nie musisz machać rzęsami po soczewce. Jeśli masz astygmatyzm i nosisz soczewki cylindryczne, powinieneś obserwować z ich użyciem, a wtedy odległość oka powinna być jeszcze większa - 17 mm i więcej
- lornetka powinna być precyzyjnie i starannie zmontowana, nic nie powinno być luźne itp.
A skąd, Stefan, jesteś? Może w pobliżu miejsca zamieszkania może da się doradzić jakiś fachowy sklep....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10