Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 30 Paź, 2013 Różnica w działaniu AF w C70d i C550d + 100-400L ?
Cześć,
poradźcie coś w kwestii autofocusa. Od kilku lat używam Canona 550d, z którego generalnie jestem zadowolona, poza tym, że niezbyt dobrze mu się układa współpraca z C100-400L - często są kłopoty z celnością AF. Szkło było oddane do kalibracji, która jednak nic nie zmieniła. Test w domu wychodzi nieźle, może tylko bardzo, bardzo minimalny FF, ale jak się wyjdzie w plener jest znacznie gorzej. Albo w ogóle kłopoty ze złapaniem ostrości, albo spory FF. Może jakieś 30% zdjęć wychodzi w miarę dobrze. (Tamron 70-300 Di VC USD jest bardziej celnyj, ale też pewnie mu trochę łatwiej przy 300 zamiast 400mm). Zwykle używam centralnego punktu AF.
Ostatnio chodzi mi po głowie zmiana aparatu na C70d w nadziei, że to by mi coś pomogło w kwestii autofocusa. Czy autofocus faktycznie by działał lepiej? I jak duża jest różnica? Czy jest szansa, że AF by działał też z konwerterem Kenko EF 1.4x Pro300 DGX?
Trochę też liczę na mikrokalibrację, dobiegaczkę no i lepszy wizjer, bo w tym z 550d mało co widać. AF to główny powód, dla którego myślę o zmianie, więc gdyby to miało niewiele pomóc, to taka zmiana nie miałaby dla mnie sensu, zwłaszcza, że wolę wagę i gabaryty 550d.
jeśli chodzi o konwerter to osobiście radzę zapomnieć... z 1d też słabo to działa...
co do szkła z 70d to powinno być lepiej, choć .... tu wiele zależy od szkła... - ja ze swoim mam problem na każdej puszce... (30d,50d,1d)
r_a_v_e_n [Usunięty]
Wysłany: Sro 30 Paź, 2013
ja nie zauważyłem specjalnie problemów z AF w 550-tce. Oczywiście nie jest to demon prędkości ale nawet z tamim 17-50 nie zauważyłem takich problemów z ustawieniem ostrości. Tego typu przypadki miałem kiedyś w sony a330 i była to ewidentna wina puszki. Były szkła z którymi AF działał w sposób normalny jak na ten aparat a z innymi prawie wcale...
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Sro 30 Paź, 2013
r_a_v_e_n, to raczej nie chodzi o 550 jako taki , a 550 +100-400 - to dość "specyficzne" szkło w ofercie C.
r_a_v_e_n [Usunięty]
Wysłany: Czw 31 Paź, 2013
krisv740 napisał/a:
r_a_v_e_n, to raczej nie chodzi o 550 jako taki , a 550 +100-400 - to dość "specyficzne" szkło w ofercie C.
chodzi nie chodzi... taki odsetek nietrafionych zdjęć nie jest "normalny". Nie jestem maniakiem AF choć wakacyjnie używam. Jeśli faktycznie nie tylko szkło, które skalibrowane jest poprawnie, to przesiadka na c70 może dać pozytywne efekty... nic poza tym jeśli mówimy o fotografii oczywiście
A jak technicznie robisz te zdjęcia? Czy mocno stabilizujesz zestaw przed zrobieniem?
Ja kiedyś zauważyłem w tym szkle, że im stabilniej, pewniej i mocniej trzymałem zestaw, tym gorsze zdjęcie wychodziło. Przy kręceniu się, panoramowaniu, czy przemieszczaniu zestawu, zdjęcia wychodziły bardziej ostre. Oczywiście z włączoną stabilizacją. Swego czasu w obserwacjach nie byłam sam.
Innymi słowy: samolot z ręki - OK, oprzyj się z aparatem o drzewo i cyknij ptaka - d..pa.
A jak technicznie robisz te zdjęcia? Czy mocno stabilizujesz zestaw przed zrobieniem?
Najczęściej z ręki. Staram się używać krótkich czasów.
Cytat:
Ja kiedyś zauważyłem w tym szkle, że im stabilniej, pewniej i mocniej trzymałem zestaw, tym gorsze zdjęcie wychodziło. Przy kręceniu się, panoramowaniu, czy przemieszczaniu zestawu, zdjęcia wychodziły bardziej ostre. Oczywiście z włączoną stabilizacją. Swego czasu w obserwacjach nie byłam sam.
Innymi słowy: samolot z ręki - OK, oprzyj się z aparatem o drzewo i cyknij ptaka - d..pa.
To by sugerowało problemy ze stabilizacją. Natomiast to, co ja zauważam, przynajmniej na części zdjęć, to że ostrość gdzieś jest, tylko nie tam gdzie trzeba. Dlatego myślałam, że lepszy system AF w aparacie (ew. mikrokalibracja) mógłby coś pomóc. Stąd moje pytanie czy jest jakaś istotnie zauważalna różnica między systemami AF w wymienionych aparatach.
Natomiast, co ciekawe, często AF w trybie śledzenia działa lepiej, niż bym się spodziewała. Np. ptaki w locie (choć z drugiej strony wtedy zwykle jest większy kontrast między obiektem a tłem, więc może dlatego jest lepiej).
To by sugerowało problemy ze stabilizacją. Natomiast to, co ja zauważam, przynajmniej na części zdjęć, to że ostrość gdzieś jest, tylko nie tam gdzie trzeba.
No właśnie nie do końca. Według mnie stabilizacja w jakimś sensie "przeszkadza" w prawidłowym ustawieniu ostrości nawet na krótkim czasie i efekt, który opisujemy gotowy. To moje spostrzeżenia po roku fotografowania tym obiektywem.
Zauważ, że potwierdzasz moje obserwacje:
fotka napisał/a:
Natomiast, co ciekawe, często AF w trybie śledzenia działa lepiej, niż bym się spodziewała. Np. ptaki w locie ...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9