Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Crop
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 21 Cze, 2008   

komor, uff, już myślałem, że piszę aż tak niezrozumiale... :smile:

kozidron, nie wiem, czy faktycznie nie rozumiesz, czy to specyficzne poczucie humoru, ale wyjaśnię Ci o co mi chodzi na przykładach.
Wprawdzie to zdjęcie już kiedyś pokazywałem, ale nie chce mi się specjalnie przygotowywać nowego.

To zdjęcie widzisz w widoku 1:1(100%) - jest to pełny kadr, skalowany do rozdzielczości 800x536px, wyostrzony po interpolacji i skompresowany tak, by objętość pliku nie przekraczała 244kB. Tym samym, zdjęcie tak przygotowane spełnia wymogi prezentacyjne większości forów i każda przeglądarka WWW wyświetli je w niemal identyczny sposób. Mimo, że widzisz go w widoku 100%, TAKIE ZDJĘCIE NIE JEST CROPEM 1:1, w takim rozumieniu tego pojęcia, o jakie pyta OP, nawet, gdyby było przekadrowane (cropowane) przy użyciu narzędzia Crop... :twisted:

To jest CROP 100% z oryginału poprzedniego zdjęcia (RAW wywołany do TIFF-a w LR) wyciąłem fragment 500x500px i zapisałem bez modyfikacji (z wyjątkiem kompresji do JPG). Takie zdjęcie również zostanie wyświetlone poprawnie w każdej przeglądarce WWW i spełnia wymogi prezentacyjne wszystkich znanych mi forów.

Jeżeli w Twojej przeglądarce do zdjęć, którykolwiek z tych obrazków wyświetli się wypełniając powierzchnię całego ekranu, to znaczy, że TWOJA PRZEGLĄDARKA JEST SKONFIGUROWANA NIEPRAWIDŁOWO (no chyba, że masz baaardzo stary monitor lub oglądasz zdjęcia na telewizorze SD). Zdjęcia skaluje się do rozdzielczości ekranowych po to, by autor miał maksymalną kontrolę nad sposobem ich wyświetlania (a w szczególności poziomem wyostrzania) na dowolnym monitorze. Bardzo często przyjmuje się 800px na dłuższym boku, zakładając, że osoby używające rozdzielczości ekranu ≤768px w pionie są obecnie w mniejszości, a nawet im przeglądarka przeskaluje tylko zdjęcia pionowe. Nie jest wielką sztuką domyśleć się, że rozciągnięcie tak przygotowanego zdjęcia, by wypełniało cały ekran o wyższej rozdzielczości, niweczy całkowicie starania autora.

BTW, nie sądziłem, że tak banalne zagadnienie może sprawić, że wątek ciągnie się już trzecią stronę... :shock:

Reklama

mavierk 
never knows best

no mnie też to przerasta, chciałbym tutaj na przykład dać czoło komora, to byście wszyscy zrozumieli o co chodzi, ale rafał mi nie pozwala :P

heding 
Entuzjasta

zgadzam się, że co niektórzy za bardzo skomplikowali problem, bo co to jest crop to każdy wie, a mi jedynie chodziło o objaśnienie cropa 100% :wink:

kozidron
[Usunięty]

hehe....jaad75, tobie chyba zlały się w jedno 3 osoby postujące. Ja jestem tym, który mówi do ciebie ze osobliwe jest oglądanie sampli w IrfanView, FastStone, czy ACDSee bez opcji dopasuj obraz do ekranu. Myslałem ze wyjaśnilismy sobie na poprzedniej stronie forum czym jest crop a chyba mnie z kims pomyliłeś

....
jaad75 napisał/a:
gdyby było przekadrowane (cropowane) przy użyciu narzędzia Crop...

gdzieś ty wyczytał ze ja tak robie cropa, gdzieś ty wyczytał że ja cropa oglądam w przeglądarce internetowej z 10 postów wyzej sam napisałeś ze chyba zaszło nieporozumienie ty mówiłeś o internetowej ja o przeglądarce do sampli w stylu jak sam napisałeś : typu IrfanView, FastStone, czy ACDSee....(bo wydawało mi się że tak oglądasz cropy, co już ustaliliśmy ze NIE )

Jak 10 lat robie w grafice cropy, tak nigdy nie robiłem tym narzędziem i nie oglądam cropów w czymś w rodzaju IrfanView, FastStone, czy ACDSee...

Jaad75 osobliwe poczucie humoru to ja mam ale jak prowadze dyskusje o jakimś cropie czy to w pracy z klientem czy nawet na forum oglądam go tylko w ps lub PP, czasem w poster szopie nie mogę sobie pozwolić na oglądanie w przeglądarkach internetowych różnej maści bo traktuje to nader poważnie(bo czasem o duza kase sie rozbija)

a jeszcze jedno, kurde, fajna fota, podoba mi się lubie takie nocne, lepiej napisz gdzie stałeś jak tą fote robiłeś......albo jakies tele z brzegu.....pewnie(chociaż szeroko jest)

krisv740
[Usunięty]

kozidron,
jak dobrze pamiętam to jaad musial się szlajać :lol: koło takiej fajnej knajpy na brooklyn koło właśnie mostu brooklyn , tylko knajpa jest po prawej stronie ;z widokiem na manhattan - ale autor na pewno nam napisze :mrgreen:

mavierk 
never knows best

dobra, konkluzja:

Crop - praca będąca częścią większego zdjęcia, powstała na skutek podcinania kadru.

Crop 100% - wycinek kadru, który oglądamy obrazowany w skali 1:1

jaad75 
Klub Pierdzieli

kozidron napisał/a:
Ja jestem tym, który mówi do ciebie ze osobliwe jest oglądanie sampli w IrfanView, FastStone, czy ACDSee bez opcji dopasuj obraz do ekranu.

A ja mówię, że osobliwym jest dopasowywanie do ekranu obrazów w rozdzielczości mniejszej niż rozdzielczość ekranowa, o czym jest ten akapit:
Cytat:
Jeżeli w Twojej przeglądarce do zdjęć, którykolwiek z tych obrazków wyświetli się wypełniając powierzchnię całego ekranu, to znaczy, że TWOJA PRZEGLĄDARKA JEST SKONFIGUROWANA NIEPRAWIDŁOWO (no chyba, że masz baaardzo stary monitor lub oglądasz zdjęcia na telewizorze SD). Zdjęcia skaluje się do rozdzielczości ekranowych po to, by autor miał maksymalną kontrolę nad sposobem ich wyświetlania (a w szczególności poziomem wyostrzania) na dowolnym monitorze. Bardzo często przyjmuje się 800px na dłuższym boku, zakładając, że osoby używające rozdzielczości ekranu ≤768px w pionie są obecnie w mniejszości, a nawet im przeglądarka przeskaluje tylko zdjęcia pionowe. Nie jest wielką sztuką domyśleć się, że rozciągnięcie tak przygotowanego zdjęcia, by wypełniało cały ekran o wyższej rozdzielczości, niweczy całkowicie starania autora.

kozidron napisał/a:
a jeszcze jedno, kurde, fajna fota, podoba mi się lubie takie nocne, lepiej napisz gdzie stałeś jak tą fote robiłeś......albo jakies tele z brzegu.....pewnie(chociaż szeroko jest)

Dzięki, chociaż to zdjęcie to taki kiczyk lekki... :razz:
Zdjęcie jest robione dokładnie z tego miejsca:

...chociaż celowałem oczywiście w inną stronę... :smile:

komor 
Moderator

kozidron napisał/a:
Ja jestem tym, który mówi do ciebie ze osobliwe jest oglądanie sampli w IrfanView, FastStone, czy ACDSee bez opcji dopasuj obraz do ekranu.

Czyli albo nadal się nie rozumiemy, albo mocno się różnimy estetyką :) bo dla mnie oglądanie małych obrazów z opcją rozciągania ich na cały ekran - jest właśnie osobliwe.

kozidron
[Usunięty]

jaad75 jasne ogladanie cropów w IrfanView, FastStone, czy ACDSee mija się z celem(nawet jak są duże, w sensie przkraczją wrtośc pix powyzej 3000x....) -

komor 4 posty wyżej przeczytaj gdzie ogladam cropy a gdzie fotki czy pełne kadry, dalszą dyskusję odpuszczam .........na ten temat...komor przeczytaj całą dyskusje..szczególnie te momenty, kiedy wypowiadam się o sensie oglądania cropa w odpowiedniej skali (jasno określonej w potoczonym znaczeniu uzywanego cały czas przeze mnie w cudzysłowie słowa "przybliżenie" 100% i tak oglądam cropy - nie inaczej(jasno określone przeze mnie nawet w jakich programach !) -przeczytaj

komor 
Moderator

kozidron, całą dyskusję przeczytałem uważnie. Po prostu musimy chyba używać tych samych słów w innych znaczeniach, skoro nie możemy się dogadać. Dalsza dyskusja nie ma sensu, o ile nie ustalimy słownictwa.

Odpowiedz do tematu