Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 02 Lis, 2013 KM 5D + 24-105 f3,5/4,5 (D) - wymiana body
Dzień dobry
Przyszedł powoli czas na wymianę mojej leciwej Minolty Dynax 5D. Nie chcę przy tym rezygnować z obiektywu Minolta 24-105 f3,5/4,5 (D) - w grę wchodzi body od Sony.
Zastanawiam się nad SONY SLT-A37K - czy byłby to dobry wybór? Użytkowanie typowo amatorskie, zastosowania ogólne (z naciskiem na dzieci w ruchu .....), mile widziane kręcenie filmów.
Oraz zasadnicza kwestia - czy Sony nie zakombinowało z mocowaniem obiektywu. Pierwsze Sony na pewno obsługiwały obiektywy Minolty. Dość dawno wypadłem z tematu, więc wolę się upewnić jak jest obecnie.
Oraz zasadnicza kwestia - czy Sony nie zakombinowało z mocowaniem obiektywu. Pierwsze Sony na pewno obsługiwały obiektywy Minolty. Dość dawno wypadłem z tematu, więc wolę się upewnić jak jest obecnie.
Wszystkie Sony z bagnetem A, czyli obecnie te z oznaczeniem SLT obsługują obiektywy Minolty. Te z bagnetem E, czy nowe FE, obsługują je przez przejściówkę. Inna sprawa, to czy warto się przejmować tym obiektywem...
Obiektyw niezły, ale do analoga, do cyfry już słabiej. Zostaje coś z SLT - A37 jest fatalnym wyborem. Przynajmniej A65, żeby wizjer był ciut lepszy(fuj). Chyba, że gdzieś trafi sie jeszcze A580 - ostatnia lustrzanka Sony
A580 - skąpiec i ceneo wyglądają pesymistycznie -> "0"
A65 to już spory wydatek.
To co prezentuje Dynax 5D prawie w zupełności mi wystarcza. Przydałoby się wyższe użyteczne ISO - w zasadzie jedyny minus 5D. Dlatego pomyślałem o A37 -> wyższe użyteczne iso + filmy. Ale jeśli ma być ogólnie gorzej niż 5D to doczekam jego "śmierci".
Ten 24-105 3,5/4,5 spełnia 98% moich oczekiwań, w zasadzie od 3 lat nawet go nie zdjąłem z korpusu. Teraz zapewne jest wart grosze, ale rzucić go w kąt i kupować odpowiednik, w innym systemie, na tym samym poziomie, wydając zapewne powyżej 1000 zł, to mi sie nie uśmiecha. Nie chcę też chodzić z kilkoma obiektywami. Nie mam takiej potrzeby. Zakres 24-105 jest ok, zakres 18-135 byłby ideałem (przy zachowaniu światła .....)
Obiektyw niezły, ale do analoga, do cyfry już słabiej. Zostaje coś z SLT - A37 jest fatalnym wyborem. Przynajmniej A65, żeby wizjer był ciut lepszy(fuj).
Ten wizjer ma swoje całkiem spore pozaestetyczne zalety Niestety, niekonieczne przy słabym świetle i obiektach ruchomych..
IMO rozważ tez a57. Nie rozważaj a58, to nie jest upgade a57.
a65 to lepszy wizjer od a57, ale 24milionowy przetwornik o takich sobie własnościach tonalno szumnych z taaaakimi plikami niekoniecznie musi byc potrzebny.
Ale skoro pytający rozważał możliwośc zakupu A37 to i A58 może być rozważana. Tylko ten nieużyteczny wizjer. Jak dla mnie nieużyteczny, wcale nie odwzorujący rzeczywistego wyglądu fotki
Widzę, że body a65 jest w cenie kita a57 (z 18-55), samego body a57 nie ma. Obiektyw "z kita" już mam -> KM 18-70, kolejnego do szuflady nie potrzebuję. Więc cenowo jeden poziom -> a 65 chyba w tej sytuacji wygrywa.
P.S.
W jakim sensie nie odwzorowuje wyglądu fotki ???
Lustro totalnie nie ma nic wspólnego z tym co zarejestruje matryca, zgadza się tylko rejestrowany obszar. Natomiast to co wypluje matryca i tak dowiaduje się już po zrobieniu fotki.
Kurcze, muszę gdzieś dorwać aparat z elektronicznym wizjerem, może w MM będą mieli i będą chcieli wsadzić akku i uruchomić.
Aczkolwiek lustro, to lustro,
Ostatnio zmieniony przez Conti Sob 02 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Ale skoro pytający rozważał możliwośc zakupu A37 to i A58 może być rozważana.
Jak budżet ciasny...
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Tylko ten nieużyteczny wizjer. Jak dla mnie nieużyteczny, wcale nie odwzorujący rzeczywistego wyglądu fotki
Oczywiście. To nie o to chodzi.
czego nie lubię w EVF to sztuczność obrazu, sztuczne kolory, kontrasty z czapy, efekt kiepskiego jotpega z puszki...
Ale z drugiej strony histogram w wizjerze mocno pomaga (po nabraniu niejakiej wprawy) w szybkim i pewnym naswietlaniu do prawej. No i jest naprawdę świetną pomocą w ręcznym ostrzeniu.
Nie abym polecał ponad OVF, ale tam gdzie nie ma wyboru (Sony A, bezlusterkowce) można w końcu EVF nawet docenic (lepiej mieć jakikolwiek wizjer niż go nie mieć ) Fakt, Sony ma "w miarę fajne" EVF od a65 wzwyz...
Bardziej od sztuczności wyglądu obrazu w wizjerze interesuje mnie np. szybkość i trafność działania AF, szumy i rozpiętość tonalna matrycy -> to jest powód do wyłożenia większej ilości pieniędzy.
Zabieram się do czytania testów, A58 lub A65. Jak pisałem wyżej kit A57 jest w cenie body A65, a potrzebuje samo body ..... Chyba, że znajdę w dobrej cenie body a57.
Dzięki za odpowiedzi.
Zabieram się do czytania testów, A58 lub A65. Jak pisałem wyżej kit A57 jest w cenie body A65, a potrzebuje samo body ..... Chyba, że znajdę w dobrej cenie body a57.
Dzięki za odpowiedzi.
Kup a57, nawet z kitowym 18-55 (to jest zdecydowane ciekawsze od 18-70, który zawsze za stówę się opchnąc da). Matryca a57 ma większą dynamikę, mniej szumi niz ta w a65. Zysk z 24 milionów pikseli w a65 moim zdaniem niewielki, starty ze wzgledu na mniejszy sensel moim zdaniem widoczne.
Obsługa a57 i a65 zdaje sie podobna. Ale swoją droga weź przed zakupem popatrz w ten wizjer, jak dotad nie miales do czynienia z takimi sobie EVF...
Tylko ten nieużyteczny wizjer. Jak dla mnie nieużyteczny, wcale nie odwzorujący rzeczywistego wyglądu fotki
Oczywiście. To nie o to chodzi.
czego nie lubię w EVF to sztuczność obrazu, sztuczne kolory, kontrasty z czapy, efekt kiepskiego jotpega z puszki...
Ale z drugiej strony histogram w wizjerze mocno pomaga (po nabraniu niejakiej wprawy) w szybkim i pewnym naswietlaniu do prawej. No i jest naprawdę świetną pomocą w ręcznym ostrzeniu.
Nie abym polecał ponad OVF, ale tam gdzie nie ma wyboru (Sony A, bezlusterkowce) można w końcu EVF nawet docenic (lepiej mieć jakikolwiek wizjer niż go nie mieć ) Fakt, Sony ma "w miarę fajne" EVF od a65 wzwyz...
Zgadzam się z tym. Choć mnie by ten wizjer irytował przy kadrowaniu, ma też parę zalet.
Lustro totalnie nie ma nic wspólnego z tym co zarejestruje matryca, zgadza się tylko rejestrowany obszar. Natomiast to co wypluje matryca i tak dowiaduje się już po zrobieniu fotki.
Mądre słowa! Ale lepiej dyskusji w tym kierunku nie rozwijać
Jeśli chcesz mieć równie wygodny uchwyt co w KM5D, a przy tym dobrą matrycę, to kup A57, bo A37 to mały korpus, w dodatku z mniej wydajną baterią, A65 i A58 bym sobie odpuścił. Jeżeli chcesz wypróbować wizjer elektroniczny to w RTV Euro AGD z reguły mają gablotkę z podłączonymi kilkoma modelami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9