Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon vs Nikon
Autor Wiadomość
toffik12456 
Nowy

Wysłany: Sob 02 Lis, 2013   Canon vs Nikon

Witam!

Z góry piszę, że nie chodzi mi o porównanie całych dwóch systemów :)

Na chwilę obecną posiadam lustrzankę Pentaxa (K20D), ale chcę się przesiąść na inny system.
Pod uwagę biorę właśnie dwóch głównych producentów foto, ale nie mogę się zdecydować.

Powodem przesiadki jest w największej mierze dostępność szkieł systemowych z AF, i sam AF w K20D...

Przechodząc do sedna, głównymi kryteriami są dostępność szkieł szerokokątnych z AF, i szybkość tego AF.

Na razie na oku mam zestaw Canona, tzn EOS 50D + EF-S 10-22
Dłuższe ogniskowe w sumie występują w obu systemach, także dalej problemów nie ma z tym...

Widzę jednak że na EOSa 50D trzeba dać te 1500-2000 zł (na puszkę przeznaczam do 2000 max, chyba, że coś jeszcze dozbieram...). Taniej można dorwać Nikona D300, w którym na pewno jest dobry AF... Tylko pytanie jak w Nikonie ze szkłami szerokokątnymi?
Chodzi o ich dostępność, cenę oraz szybkość AF.
Odnośnie szybkości w Nikonie, trochę boję się obiektywów ze śrubokrętem... Sam mam w Pentaxie AF przez śrubokręt, i wiem że jest strasznie wolny np w porównaniu z USM Canona... A za SWM w Nikonie trzeba sporo zapłacić :/ No i USM jest niewiarygodnie cichy :)
Przynajmniej z tego co doświadczyłem z Canonem 50D + EF-S 17-85

Czy moje obawy odnośnie AF są uzasadnione? Może lepiej kupić D300, i za różnicę między nim a 50D dołożyć do szkła?

Czy ktoś może się wypowiedzieć co byłoby dla mnie lepsze?

Dodam, że 50D bardzo fajnie mi się trzyma w ręce, i wydaje mi się jakiś taki prostszy i bardziej intuicyjny, ale w sumie też nie bawiłem się tymi aparatami długo, także trudno mi się zdecydować...

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Sob 02 Lis, 2013   

a co ci po szybkości af z ob. 10-22 ???

Andrzej.M.
[Usunięty]

toffik12456 napisał/a:
Powodem przesiadki jest w największej mierze dostępność szkieł systemowych z AF, i sam AF w K20D...
toffik12456 napisał/a:
EF-S 10-22

Zupełnie niezrozumiała argumentacja - interesują cię wyraźnie szkła szerokokątne - gdzie AF ma marginalne znaczenie - gdyż taki zoom 10-20 jest ciemny a przy ogniskowych 10-16 i f4 ustawienie ostrości na 4 m daje ostrość od 2m do nieskończoności. Poza tym nawet użytkownicy Canona czy Nikona kupują głównie Sigmy i Tamrony, a te do Pentaxa też są. To po co wywalać kasę na inny korpus mając do dyspozycji takie samo obrazowanie? Jeśli nie śledzisz na bieżąco , to podpowiem ci że w kwestii AF Pentaxy zrobiły w ostatnich 2 latach spory postęp. Również w obiektywach. Wiem że mechanika w K20 jest dość głośna w stosunku do K-5, ale żeby z takiego powodu zmieniać system?
Zwłaszcza jeśli zamierza się robić zdjęcia ultraszerokim kątem przy którym AF jest praktycznie zbędny? Jesteś pewien?

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

toffik12456 napisał/a:
Na chwilę obecną posiadam lustrzankę Pentaxa (K20D)
toffik12456 napisał/a:
Na razie na oku mam zestaw Canona, tzn EOS 50D
Chcesz zmienić jeden syf na drugi?
Obrazowanie 50D jest równie słabe, co to z K20D, jak już zmieniać, to na coś porządnego.
toffik12456 napisał/a:
Odnośnie szybkości w Nikonie, trochę boję się obiektywów ze śrubokrętem... Sam mam w Pentaxie AF przez śrubokręt, i wiem że jest strasznie wolny
Srubokręt śrubokrętowi nie równy - ten z K20D ma siię nijak do tego nowszych Pentaksów, czy wyższych Nikonów. Ba, śrubokręt bywa szybszy od niektórych silników ultradźwiękowych.

muzyk 

jaad75 napisał/a:

:lol: to jest dobre. :lol:
jaad75 napisał/a:
jak już zmieniać, to na coś porządnego.

70D (bo dość nowy i niegłupi- poza tym cholernym kółkowybierakiem... wrrr) albo d7000 (tak tak, wiem, d7100 ma banding).
A w ogóle to będę nudny... albo zupełnie tanio K5 pierwsza wersja, albo K5IIs i pozamiatane.
Jeśli niektóre z proponowanych za dużo kosztują, to pierwszy K5.
Cały czas można na ebayu dostać.

P.S. Czy dobrze piszę, że od k5 zaczęła się passa Pentaxa na świetne matryce APSC? :razz:
toffik12456 napisał/a:
Na chwilę obecną posiadam lustrzankę Pentaxa (K20D), ale chcę się przesiąść na inny system.

TO CO SE BIDY SZUKASZ????

System???
Żartujesz?

Kup k5 (j.w. najlepiej od razu k5II lub k5IIs - tak to "s" robi wiele), jak chcesz coś nowszego...
różnicę zobaczysz NATYCHMIAST.

Sunders 

Też mnie intryguje do jakich celów potrzebny Ci szybki AF w obiektywie szerokokątnym?

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
P.S. Czy dobrze piszę, że od k5 zaczęła się passa Pentaxa na świetne matryce APSC? :razz:
Nie, mieli bardzo dobrze na ówczesne czasy oprogramowane 6MPix w K100D, jedną z najlepszych (jeśli nie najlepszą) implementację 10MPix w K200D, bardzo dobrze oprogramowane 12-tki w K-x i K-r...

toffik12456 
Nowy

jaad75 napisał/a:
Obrazowanie 50D jest równie słabe, co to z K20D, jak już zmieniać, to na coś porządnego.

To co ma dobre obrazowanie? 5D? :) Na 5D mnie nie stać, a "porządniejsze" puszki to patrzę też na 7D, tylko musiałbym się wstrzymać trochę i dozbierać... Ale 7D ma ponoć gorszą matrycę od 50D, także to też "syf" ;) Pozostaje 5D no i 1D :wink: Jednak twierdzę, że FF nie jest mi jako hobbyście potrzebne, i seria xxD lub 7D byłaby wystarczająca...

jaad75 napisał/a:
Srubokręt śrubokrętowi nie równy - ten z K20D ma siię nijak do tego nowszych Pentaksów, czy wyższych Nikonów. Ba, śrubokręt bywa szybszy od niektórych silników ultradźwiękowych.

Chodzi głównie o dostępność szkieł Pentaxa... Chciałem kupić kiedyś DA* 16-50, ale po pierwsze nie ma ich dostępnych w sklepach do "pomacania" (nie mówię o zamówieniu), a po drugie ponoć panuje spora niepowtarzalność egzemplarzy, nie wspomniawszy o awaryjności silników SDM :)
Pentax ma super stałki z serii "limited", ale niestety nie mam dwóch toreb żeby nosić stałki od szerokiego kąta do tele, i wolałbym zamiast 10 stałek mieć 2 dobrej jakości zoomy ;)
Co do Nikona, to mało używałem, i dodatkowo chyba był to SWM, także się nie wypowiadam co do śrubokręta, i każda informacja od praktykujących jest mile widziana, po co właściwie założyłem ten temat :)

Co do AF i szerokiego kąta, to źle się trochę wyraziłem.
Chodzi mi o to, które szerokokątne obiektywy są lepsze, albo z innej strony które mają lepszą proporcję cena/jakość (C czy N) :)
O AF chodzi m ogólnie, tzn w całym zakresie ogniskowych, czy to standard czy tele :) Po prostu źle się wyraziłem - sorki :oops: Używam oczywiście też innych obiektywów niż ultra szerokokątne ;)

_______dodano_______

muzyk napisał/a:

toffik12456 napisał/a:

TO CO SE BIDY SZUKASZ????

System???
Żartujesz?

Kup k5 (j.w. najlepiej od razu k5II lub k5IIs - tak to "s" robi wiele), jak chcesz coś nowszego...
różnicę zobaczysz NATYCHMIAST.

Oczywiście że zastanawiałem się nad K5, ale to nadal nie rozwiązuje kwestii optyki systemowej... Wiem że jest Sigma i Tamron... Ale Pentax ma dobre 3 modele zoomów ED*, i w dodatku nie wiadomo czy trafisz na dobry czy trefny :/

Kolego, konto to sie ma w banku. :razz:
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Nie 03 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Andrzej.M.
[Usunięty]

toffik12456 napisał/a:
To co ma dobre obrazowanie? 5D?

K-5 (II/IIs) K-50, ( K-3 - ale to już "kosmos") z Nikona D7000/D7100.
Tyle że AF (a nawet śrubokręt) w tych aparatach to inna bajka (powiedział były użytkownik K-10). Jak zdarza ci się bywać w Krakowie , Katowicach, Warszawie i jeszcze paru miejscach - to szkła da się pomacać , a nawet "przestrzelać". Osobiście kupiłem kilka w sieci i z powodzeniem używam, mimo że mam na miejscu sklep.

jaad75 
Klub Pierdzieli

toffik12456 napisał/a:
To co ma dobre obrazowanie? 5D? :) Na 5D mnie nie stać,
Zależy względem czego porównywać. Obecnie w Canonie - najprawdopodobniej 6D.
toffik12456 napisał/a:
a "porządniejsze" puszki to patrzę też na 7D, tylko musiałbym się wstrzymać trochę i dozbierać... Ale 7D ma ponoć gorszą matrycę od 50D, także to też "syf" ;)
7D i ogólnie puszki z 18MPix matrycą obrazują zauważalnie lepiej od 50D (chociaż gorzej od konkurencji).
toffik12456 napisał/a:
Chodzi głównie o dostępność szkieł Pentaxa... Chciałem kupić kiedyś DA* 16-50, ale po pierwsze nie ma ich dostępnych w sklepach do "pomacania"
To zależy gdzie mieszkasz.
toffik12456 napisał/a:
a po drugie ponoć panuje spora niepowtarzalność egzemplarzy, nie wspomniawszy o awaryjności silników SDM :)
Owszem, ale przecież nie musisz kupować koniecznie tego szkłą - masz tanią Sigmę 17-50, jeszcze tańszego Tamrona, wkrótce świetną Sigmę 18-35/1.8...
toffik12456 napisał/a:

Pentax ma super stałki z serii "limited", ale niestety nie mam dwóch toreb żeby nosić stałki od szerokiego konta do tele
Ja stałki od szerokiego końca (no dobra, na najszerszym mam zooma UWA lub FE) do tele (10(12)-200mm) noszę w jednym małym slingu, razem z korpusem i resztą dupereli. :roll:

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Nie

Ok, jednak, pamiętam, jaką rewolucją była matryca k5, która bodajże w kwestii dynamiki tonalnej "zawstydziła" niektóre aparaty MF - co widać na DXO.

Stąd... proponuję niezdecydowanym K5, którzy nie dysponują takim budżetem, by kupić k5II czy "s".

toffik12456 
Nowy

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Jak zdarza ci się bywać w Krakowie , Katowicach, Warszawie i jeszcze paru miejscach - to szkła da się pomacać , a nawet "przestrzelać".

jaad75 napisał/a:
To zależy gdzie mieszkasz.

Właśnie ja mieszkam w małym miasteczku, a studiuję w Kaliszu, gdzie nie ma takich możliwości :roll:

jaad75 napisał/a:
masz tanią Sigmę 17-50, jeszcze tańszego Tamrona, wkrótce świetną Sigmę 18-35/1.8...

Tylko że w połączeniu z K20D AF i tak kuleje... Używałem trochę 50D kumpla, i AF jest bez porównania... Pentax się gubi, szuka, pudłuje, a Canon w tym czasie złapie AF na obiekcie, i jeszcze zrobi ostre zdjęcie kolesia starającego się ustawić ostrość na Pentaxie (przyp. autentyczny :P )

Możliwe, że w K5 już to lepiej dużo działa, ale wydaje mi się, że porównując k5 już do 7D lub nowszych, to i tak AF nie jest taki super (chociaż to są moje podejrzenia, bo ani K5 ani 7D nie używałem...). A za cenę porównywalną do używanego K5 (dane z przed chwili z allegro ) można kupić już 7D lub D300 czy nawet D300s, które pod względem AF dają chyba jednak więcej... Obrazowanie może nie jest w nich lepsze, ale co z tego jeśli nawet nie zdążę złapać obiektu ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

toffik12456 napisał/a:
można kupić już 7D lub D300 czy nawet D300s, które pod względem AF dają chyba jednak więcej...
Dają więcej w AF-C, jeśli na tym Ci zależy musiałbyś zainwestować w K-3, w którym wygląda na to, że AF-C rzeczywiście wkoczył na poziom konkurencji. Porównując jednak tylko w AF-S z takim K-5II - Pentax wypada lepiej. Dużo zależy oczywiście od użytego szkła, ale generalnie jest co najmniej tak samo szybko, a do tego celniej i bez porównania pewniej w słabym świetle.
toffik12456 napisał/a:
Obrazowanie może nie jest w nich lepsze
Jest wyraźnie gorsze.

toffik12456 
Nowy

Czyli jednak doradzacie zostawać w systemie Pentaxa, tylko puszkę zmienić na nowszą (w moim wypadku finansowym tylko K5 wchodzi w rachubę...)?

Nadal dręczy mnie mały wybór szkieł z logiem Pentaxa no i ich jakość... Jakoś do Canona czy Nikona potrafi być tego multum... W gruncie rzeczy na allegro znalazłem chyba tylko jeden obiektyw sigmy z serii A z bagnetem Pentaxa... Tamron mnie nie przekonuje ze względu na jakość wykonania. Na razie z obiektywów jestem najbardziej zadowolony z Tokiny...

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 03 Lis, 2013   

toffik12456 napisał/a:
Czyli jednak doradzacie zostawać w systemie Pentaxa, tylko puszkę zmienić na nowszą
Jakie masz w tej chwili szkła?
toffik12456 napisał/a:
w moim wypadku finansowym tylko K5 wchodzi w rachubę...
Nawet stary K-5 to gigantyczny skok w porównaniu do K20D, tyle, że jego AF nie jest aż tak dobry jak K-5II (powtarzalność i praca w słabym świetle). Oczywiście z Twoim korpusem trudno to w ogóle porównywać.
toffik12456 napisał/a:
Nadal dręczy mnie mały wybór szkieł z logiem Pentaxa no i ich jakość...
Czego konkretnie Ci brakuje?
toffik12456 napisał/a:
W gruncie rzeczy na allegro znalazłem chyba tylko jeden obiektyw sigmy z serii A z bagnetem Pentaxa...
Szukasz na Allegro stosunkowo świeżych szkieł, więc nie dziw się, że nie znajdziesz ich wielu.
toffik12456 napisał/a:
Na razie z obiektywów jestem najbardziej zadowolony z Tokiny...
Której?

Odpowiedz do tematu