Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamiennik dla lustrzanki - czy NEX 6 to dobry wybór?
Autor Wiadomość
adf1985
[Usunięty]

Wysłany: Sob 02 Lis, 2013   Zamiennik dla lustrzanki - czy NEX 6 to dobry wybór?

Witam,

Ok. rok temu używałem lustrzanki cyfowej Canon z kilkoma obiektywami, najpierw 550D, później 50D. Później trochę mnie zmęczyło noszenie takiego klocka, cenowo również zbyt mnie to obciążało, więc całość sprzedałem.

Najczęściej używałem ogniskowych 17mm i 50mm, a zdarzało się i 300mm.

Przesiadłem się na kompakta przed tymi wakacjami - model Nikon P7100. Uważam, że jest to całkiem zgrabny sprzęt, jednak po doświadczeniach z lustrzanką zaczyna mi brakować kilku spraw:

1. Jakość zdjęć
2. Wizer
3. Szybkość działania
4. Głębia ostrości

Niedawno miałem trochę przypływ gotówki, więc pomyślałem, że wartoby wrócić do czegoś z fajną jakością. Lustrzankę odrzucam z uwagi na to, że po I nie chce mi się tego nosić, a po II mój wymarzony zestaw kosztowałby pewnie z 7000zł, na co mnie nie stać. Po III boję się problemów z autofocusem - miałem z tym kilka przejść i po prostu chciałbym uniknąć tego problemu.

Biorąc pod uwagą powyższe rozterki, przebadałem rynek i dokonałem sortowania sprzętu wszelkiej maści pod względem możliwości i finansów. Wybór padł na sony nex 6. Nawet macałem ten aparat w sklepie i mi się spodobał.

Odnośnie wizjera - wiem, że EVF to nie będzie OVF, ale ja jestem fotografem bardzo statycznym, nie robię reportaży itd. Raczej robię widoczki, rodzinkę. Po prostu nawet jak będę na urlopie, to nie chcę żeby zdjęcie pięknego zachodu słońca było skaszanione przez słabą jakość obrazu z kompaktu, dlatego potrzebuję czegoś lepszego. Drukuję w A4 i A3, a kompakt kończy się na A4 niestety :( .

Do nexa mam zamiar zakupić:
Sigma 19mm 2.8
Sigma 30mm 2.8 - jako pierwszy, reszta później, zaczynając od szerokiego kąta
Sigma 60mm 2.8

Powiedzcie mi, czy NEX 6 to dobry wybór w mojej sytuacji i w ogóle, czy pchanie się w mirrorless jest dobrym pomysłem. Na nexa z obiektywami wydam łącznie w dłuższym okresie czasu jakieś 5000zł, a to już niezła kasa. Z drugiej strony sądzę, że tymi 3 obiektywami co wymieniłem, można "świat zwojować" że tak powiem. Teleobiektywu mi raczej nie będzie brakowało. Gdybym poszedł w lustro, to taki mój wymarzony zestaw to 70D + 15-85 + 35 2.0 + 70-200 4 - koszt nawet jak część kupię używaną wyniesie jakieś 7-8000zł, a w nexie wydam 4-5 tyś i mam spokój i plecy zdrowe. Nawet mocowanie filtra takie same w tych sigmach...

Proszę o poradę :) . Jestem świadomy wad nexa, w postaci beznadziejnego menu i smużenia wizjera w ciemnościach - jestem w stanie się z tym pogodzić w tej cenie. Proszę po prostu o wsparcie - czy bezlusterkowiec to dobry pomysł. Nie jestem pro i nigdy nie będę, ale chcę jakości, bo już w lustrzance poznałem co to duża matryca.

Proszę jeszcze o informację, czy w bezlusterkowcach występują problemy z BF i FF tak jak w lustrzankach. Z tego co wiem, to nie, bo tam nie ma OVF, a pomiary są na matrycy, która raczej żadko się myli jeśli chodzi o ustawianie ostrości.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 02 Lis, 2013   

Pomysł IMO OK, zreszta sam w lipcu rzuciłem lustrzankę dla mikro4/3 (no, stronniczy wiec jestem). Też dla widoczków. Działa jak dla mnie świetnie.
W założonym budżecie całkiem zgrabnie, pod warunkiem, że 19 mm po szerokiej stronie Ci starczy. NEX6 jest całkiem OK.
Coś podobnego w m4/3 podobnego byłoby dziś chyba jednak droższe.

Co do AF - BF i FF nie ma, ale jak bezlusterkowcem celujesz w coś słabo kontrastowego to różnie bywa z ostrością, niekiedy wyostrza dość tak sobie.

muzyk 

Jeden test porównawczy widziałem w jakimś dość fachowym niemieckim czasopiśmie.
Były m.in. GX7, jakiś Samsung, NEX 7 i właśnie NEX6.
Nex 6 wypadł najgorzej, ze względu na najsłabszy z całej piątki AF.

Oczywiście, nie trzeba brać takiego testu na 100% serio, ale ... przyjrzeć się warto.
adf1985 napisał/a:
Przesiadłem się na kompakta przed tymi wakacjami - model Nikon P7100.

Może trzeba było "przesiąść" się na Fuji x20?

P.S. W NEXach nie podoba mi się guzikologio-funkcjo-uruchomiologia.
Uważam, że choćby w takim 16 megowym GX1 guzikologia jest o wiele lepsza.

adf1985
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
Jeden test porównawczy widziałem w jakimś dość fachowym niemieckim czasopiśmie.
Były m.in. GX7, jakiś Samsung, NEX 7 i właśnie NEX6.
Nex 6 wypadł najgorzej, ze względu na najsłabszy z całej piątki AF.

Oczywiście, nie trzeba brać takiego testu na 100% serio, ale ... przyjrzeć się warto.
adf1985 napisał/a:
Przesiadłem się na kompakta przed tymi wakacjami - model Nikon P7100.

Może trzeba było "przesiąść" się na Fuji x20?

X20 nie chciałem, wtedy szukałem jak najtańszego kompaktu w stosunku cena/jakość.

Przed chwilą jeszcze rozkminiałem obiektywy do nexa i te 3 sigmy co opisałem sa w testach po prostu epickie. 30mm 2.8 i 60mm 2.8 są żyleta od pełnej dziury, bez aberracji, dystorsji itd. Po prostu ideały. 19mm 2.8 po przymknięciu do f/4 też ideal, praktycznie bez skaz, bez dystorsji, prawie zerowe CA. Każde z tych szkieł to koszt 600zł. Kurcze, aż się zastanawiam, gdzie tu jest kruczek...

Sam nex6 też nieźle się prezentuje, matryca na DXO ma 78 punktów, aż 13 EV, no masakrycznie. Zastanawiam się po prostu gdzie tu jest kruczek? Dlaczego amatorzy kupują lustrzanki, skoro można kupić takiego nexa 6 z kilkoma sigmami i mieć po prostu mega jakość nie do pokonania w stosunku cena/jakość....

Szkoda, że nexa 6 tak trudno dostać jako body - w MM jest teraz promocja i za 3150zł mógłbym dostać nexa 6 z kitem. Tyle tylko, że ten kit poza 16mm nie prezentuje sobą nic ciekawego. Najchętniej bym go sprzedał, ale jak patrzyłem na allegro ,to straszna posucha. Nikt tym nie handluje. Może tutaj jest kruczek? Że to jest strasznie niszowe, łatwo w to wpakować parę tysi, ale już pozbyć się kiedyś nie będzie łatwo?

RB 

muzyk napisał/a:

Mi też się nie podoba. Ale... aby w GX1 mieć wizjer to trzeba dać 1000 PLN extra w stosunku do ceny samego korpusu (pewnie i tak będzie taniej niż NEX6) i... toto nieźle wystaje. Co nie zmienia faktu, ze najpierw chciałem NEX'a 6 a kupiłem GX1 (i mam ten wizjer!).
I odpowiednie szkła będa mniejsze od tych Sigm (ale droższe...).

adf1985
[Usunięty]

Wielkość tych sigm mi akurat nie przeszkadza. Ja mogę po kieszeniach nosić obiektywy albo w plecaku sportowym. Guzikologia - dla mnie kwestia przyzwyczajenia. Kurcze, no gdzie jest ten kruczek? Może kolory nie takie, a może się coś chrzani w tych nexach? :) Serio piszę, bo ja jestem gotów jutro iść do mediamarkt. Już chyba z 4 godziny ogladam testy i fotki i do niczego nie mogę się przyczepić ...

RB 

adf1985 napisał/a:
Dlaczego amatorzy kupują lustrzanki, skoro można kupić takiego nexa 6 z kilkoma sigmami i mieć po prostu mega jakość nie do pokonania w stosunku cena/jakość....

Bo to nie jest bardzo uniwersalne body, optyki do tego do niedawna było co kot napłakał, a ta po dokręceniu czyniła z tego korpusu coś średnio małego. Ergonomia zestawu z czymś dłuższym ogólnie leży i kwiczy.

adf1985
[Usunięty]

No w sumie racja. Ja sam bym olał temat, gdyby sigma nie zrobiła tych 3 szkiełek o których pisałem.

Po prostu ja używam 3 ogniskowych - 28mm, ok. 50mm i ok. 90mm - te sigmy mi to zapewniają. Szkoda tylko, że UWA kosztuje ponad 3000zł to tej zabawki, ale w sumie może kilka razy w życiu faktycznie by mi takich super szerokich ogniskowych brakowało.

Nie ma co się oszukiwać, jestem amatorem z ambicjami, ale jednak amatorem. Lubię robić widoczki, zdjęcia rodzinki (ładne, a nie zaszumione, a takie daje mi kompakt :/). Te 3 szkiełka zaspokoją wszystkie moje potrzeby fotograficzne. Kiedyś bawiłem się w ptaszki, ale za 10 razem znudziła mnie fotografia kaczek w locie. Obecnie chciałbym raczej robić zdjęcia tam, gdzie chcę i wiedzieć, że wyjdą dobre.

Wiem, że to forum gdzie spora część to zawodowcy - oni potrzebują lustrzanki, wiadomo. Ja coś czuję, że nex będzie spoko. Mam teraz kompakta i on daje radę - wytrzymałem z nim w końcu już pół roku :) , ale drażni mnie po prostu brak szczegółów i szumy, no i ten brak wizjera - ekranik LCD to lipa na dłuższą metę :( .

RB 

adf1985 napisał/a:
Wielkość tych sigm mi akurat nie przeszkadza. Ja mogę po kieszeniach nosić obiektywy albo w plecaku sportowym. Guzikologia - dla mnie kwestia przyzwyczajenia. Kurcze, no gdzie jest ten kruczek? Może kolory nie takie, a może się coś chrzani w tych nexach? :) Serio piszę, bo ja jestem gotów jutro iść do mediamarkt. Już chyba z 4 godziny ogladam testy i fotki i do niczego nie mogę się przyczepić ...

O ile wiem nic się nie chrzani. A przejść i potrzymac kilka róznych bezlusterkowców polecam. Tych z m4/3 szczególnie :-) Też A3 wydrukujesz.
Kolory... jakoś przy wołaniu RAWa sam se robię. A matryca 16Mpix jak we wszystkich odpowiednich Pentaxach, Sonych, Nikonach...

adf1985
[Usunięty]

Nawet przed chwilą przeglądałem zdjęcia z obiektywu 16-50 3.5-5.6 i są ... nawet niezłe. Szeroki kąt taki sobie, winietowanie okrutne, ale za to na wszystkich innych ogniskowych tragedii nie ma :) . Coś czuję, że jutro pojadę do mediamarkt na ostateczne macanie i może nawet zakupię :) .

Aha, jedna ważna sprawa - czy w bezlusterkowcach występuje coś takiego jak back i front focus? Nie chodzi mi o to, że obiektyw pomyli się raz na 10 zdjęć. Chodzi mi o problem z ustawianiem ostrości, typu kupuję sigmę i muszę 10 egzemplarzy przejrzeć, żeby wybrać ten jeden czy dwa, co ostrzą w punkt? Nawet nie chodzi mi o sigmę, bo wiadomo, że w systemowych też się problemy z focusem trafiają. Czy w bezlusterkowcach też to występuje?

Bo czytałem, że nex ma hybrydowy autofocus, tj. detekcja fazy + kontrastu. Z niektórymi obiektywami działa detekcja fazy - m. in. z kitowym 16-50, a z innymi jest tylko detekcja kontrastu - np. sigmy.

muzyk 

RB napisał/a:
Ale... aby w GX1 mieć wizjer to trzeba dać 1000 PLN extra w stosunku do ceny samego korpusu

Hmm, trochę mniej, a jeśli używka, to jeszcze trochę mniej.
219 euro - nowy.
Owszem, nie mało. Warto jednak.
Focenie staje się łatwiejsze, zwłaszcza w słoneczny dzień.

Co do Sigm...
mam jedną z nich, 60 2.8 DN dla micro 4/3.
Jest AŻ zbyt zajebista. :shock: Po prostu: optyczny wypas na maxa od 2.8.
Do tego niegłupi design (choć do gładkiego pierścienia ostrości trzeba się przyzwyczaić...) i ... stukające coś w środku, gdy aparat wyłączony. :lol:
Taka kołatka... (może w Sigmie myśleli o pewnych wyznaniach używających tego typu akcesoriów? :roll: ).
adf1985 napisał/a:
Bo czytałem, że nex ma hybrydowy autofocus, tj. detekcja fazy + kontrastu.

No właśnie i przez to podpadł NEX 6 we wspomnianym teście, tzn. że JEDNAK nie działa to tak elegancko jakby się oczekiwało.

adf1985
[Usunięty]

Tak, tyle tylko, że ten fazowy AF jest połączony z af na bazie kontrastu, czyli aparat najpierw za pomocą detekcji fazy łapie ostrość, a później doostrza kontrastem - z tego co czytałem :) .

Gdybym wiedział, że na AF można polega w 95%, to chyba nex jest mój :) .

muzyk 

adf1985 napisał/a:
z tego co czytałem :)

Sam wypróbuj, zwłaszcza NEX6.

Analizator 
Uczestnik

Wysłany: Nie 03 Lis, 2013   

adf1985 napisał/a:
No w sumie racja. Ja sam bym olał temat, gdyby sigma nie zrobiła tych 3 szkiełek o których pisałem.

Po prostu ja używam 3 ogniskowych - 28mm, ok. 50mm i ok. 90mm - te sigmy mi to zapewniają. Szkoda tylko, że UWA kosztuje ponad 3000zł to tej zabawki, ale w sumie może kilka razy w życiu faktycznie by mi takich super szerokich ogniskowych brakowało.

Nie ma co się oszukiwać, jestem amatorem z ambicjami, ale jednak amatorem. Lubię robić widoczki, zdjęcia rodzinki (ładne, a nie zaszumione, a takie daje mi kompakt :/). Te 3 szkiełka zaspokoją wszystkie moje potrzeby fotograficzne. Kiedyś bawiłem się w ptaszki, ale za 10 razem znudziła mnie fotografia kaczek w locie. Obecnie chciałbym raczej robić zdjęcia tam, gdzie chcę i wiedzieć, że wyjdą dobre.

Wiem, że to forum gdzie spora część to zawodowcy - oni potrzebują lustrzanki, wiadomo. Ja coś czuję, że nex będzie spoko. Mam teraz kompakta i on daje radę - wytrzymałem z nim w końcu już pół roku :) , ale drażni mnie po prostu brak szczegółów i szumy, no i ten brak wizjera - ekranik LCD to lipa na dłuższą metę :( .

ogniskowe ekwiwalentu 28, 50, 90mm?
w micro43 masz 14/2.5, 25/1.4, 45/1.8 - mniejsze od Sigm
ewentualnie 12/2 (ekw.24mm), 15/1.7 (ekw.30mm), 17/1.8 (ekw. 34mm), 20/1.7 (ekw.40mm)

AF będzie lepszy, body są do wyboru - z EVF i bez, Olki i GX7 maja stabilizację matrycy

U NEXow optyka słabsza i AF.

adf1985
[Usunięty]

Wysłany: Wto 05 Lis, 2013   

Dzisiaj byłem w MM i dość długo pobawiłem się nexem 6.

Moje spostrzeżenia:
Menu jest beznadziejne, ale wszystkie funkcje można wyciągnąć na korpus (na funkcyjne przyciski).
Focus peek - świetna funkcja
Praca zooma - bardzo szybka, mniej więcej tak szybko pracuje jak szkło manualne w lustrzance, tyle, że elektronicznie :)
Wizjer EVF - ma jak dla mnie więcej zalet niż wad. Wadą jest na pewno to, że to nie jest optyczne, czyli świecie po gałach, taka trochę schiza, ale da się przeżyć :) i tutaj wady się kończą. Zalety to możliwość focenia i ustawiania wszystkiego bez odrywania oka od wizjera (niepotrzebny dodatkowy ekran), do tego właście focus peak, widać gdzie przepalone, lag jest znikomy, wizjer jest ogromny i bardzo szczegółowy. Po zabawie z nexem podszedłem do lustrzanek xxxD i spojrzałem w wizjer, to zdawało mi się, że tam jest tunelowy :) . AF działa wystarczająco szybko, jeśli ktos nie zajmuje się fotografią sportu czy ptaków. No świetna sprawa ten aparat. Szkoda, że kosztuje obecnie 2600zł, chociaż to i tak nie najgorzej. Uchwyt i ergonomia bardzo wygodna, porównywalna do lustrzanek EL (uchwyt na rękę jest nawet szerszy niż w EL), tyle, że w nex 6 są dwie rolki, czyli na plus. Szybkość działania pozytywna jak najbardziej.

Chyba sprzedam kompakcik i będę szukał okazji na nexa.

Odpowiedz do tematu