Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 03 Lis, 2013 Monopod, czy warto? Jaki?
Witam wszystkich,
Zastanawiam się wstępnie nad zakupem monopodu. Nie zawsze mam ochotę targać ze sobą statyw, samo rozstawianie tez trochę trwa, poza tym monopod zdaje się być znacznie bardziej dyskretny i nie jest się od razu w centrum zainteresowania
W związku z tym mam kilka pytań do zwolenników/użytkowników tego sprzętu:
1) czy warto (w jakich okolicznościach się sprawdza, jak często rezygnujecie ze statywu i zabieracie ze sobą monopod etc.)
2) jakiego rodzaj monopad polecacie z tych tutaj: http://fripers.pl/index.php/cat/c26_Monopody.html
3) w praktyce jakie czasy daje się na tym cudzie uzyskać (pewnie kwestia wprawy, ale...)
4) jakieś dodatkowe sugestie co do wyboru
Moim zdaniem zdecydowanie warto - do odpowiedniego obiektywu.
Niestety monopod nie zastąpi statywu - jest bardzo dobrym zamiennikiem stabilizacji obrazu, ale statyw daje zupełnie inne możliwości.
Ja używam (w zasadzie używałem, bo od pół roku lustrzanka leży w szafie) monopodu do Tamrona 70-200/2,8. Na 200 mm daje się bez większych problemów zejść do 1/50 s (niżej można, ale poruszenia coraz częstsze).
Przydaje się do zdjęć 'okolicznościowych' i portretów w świetle zastanym.
W teren nie noszę.
Do stabilizowanych obiektywów (jak i do szerokich kątów) nie widzę większego zastosowania.
Używam Triopo CL-50 - miał być tani, lekki i wysoki (mam 187 cm wzrostu, więc i tak muszę używać głowicy). Działa dobrze, ale mógłby być sztywniejszy.
Oczywiście chciałbym carbonowe Benro, ale moim zdaniem różnica w cenie nie odzwierciedla realnego zysku i do mojego obiektywu nie warto.
Mozna tez nabyc tripod (statyw) w ktorym jeden z trzech pods jest odlaczalny. Po jego odlaczeniu, mocuje sie na nim glowice (te ktora jest na calosci) i uzywa sie go jako mono-pad. Nie pamietam marki ani modelu takiego statywu. Mysle, ze Manfrotto albo i Calumet moga oferowac takie statywy... Nie wiem czy wysokosc bedzie wystrczajaca.
Ja sobie pozwoliłem na monopod Manfrotto 685B Neotec i chociaż drogi jest , to przy koncertach jest jak znalazł.
Neotec ma bardzo praktyczny uchwyt , którym reguluje się wysokość,jest bardzo stabilny, wykonanie jak to manfrotto , perfekcyjne.
Kupiłem go , bo zdarzało mi się potykać w ciemnych zatłoczonych miejscach , po prostu jest mi wygodniej , z Pentaxem K5 fajny tandem , aha , jest bardzo wysoki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9