Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
rozumiem że liczysz na: 10GB Ethernet moja wielka miłość
w każdej stopce...
10GB ethernet to jeden ze składników mojej bezproblemowej pracy. Jak mi ktoś mówi, że to bzdura to mi się nie podoba. Tak samo jak połowie tutaj bym powiedział, że Lightroom to bzdura i Apple Aperture skutecznie zastąpi. Może komuś zastąpi, ale jak ktoś w Lightrooma zainwestował to nie wyrzuci wszystkich pluginów i nie zmieni workflow.
Cytat:
są urządzenia, poszukaj w jakimkolwiek porządnym sklepie, np. WD robi taką pamięć przenośną, dwa dyski w jednej obudowe
Super, są dyski. Jak to się ma do dziesiątek kart rozszerzeń pcie?
Cytat:
, z możliwością włączenia RAID 1 lub RAID 0 z wejsciem TB, a RAID z bezpieczeństwem danych ma wspólnego wiele, choćby RAID 1
gdzie dane zapisywane są jednocześnie na dwóch dyskach, dwukanałowy TB świetnie pokaże tutaj swoje zalety.
Żaden RAID nie ma nic wspólnego z bezpieczeństwem danych, jeśli działa w workstation. Kontroler i sam komputer pod ciągłym stresem. Do zabezpieczenia danych służy backup.
Chociaż ten RAID1 może pomóc integralności danych, zgadzam się.
Cytat:
TB ma kontroler między wyjściem z PCI-express a wyjściem na kabel, nie wiem czego oczekujesz ... sugerujesz że jest możliwy interface który przyspieszy działanie komputera ?
Odwracasz twierdzenie. Powiedz w czym wyciągnięcie gniazd pcie przez kabel, wstawiając po drodze dwa układy przetwarzające ma mi pomóc? Muszę kupić skrzynki na pcie jakichś nonameowych firm, kupić kable, które gdzieś tam będą się ciągły, dodatkowe zasilacze. W imię czego? Thunderbolt jako opcja, ok, jak sobie kupie ssd z tb do backupu laptopa to podłączego tym samym kablem do workstation i super. Ale wymieniać pcie na tb - po co?
Tak samo jak połowie tutaj bym powiedział, że Lightroom to bzdura i Apple Aperture skutecznie zastąpi. Może komuś zastąpi, ale jak ktoś w Lightrooma zainwestował to nie wyrzuci wszystkich pluginów i nie zmieni workflow.
No, najlepszy to pewnie nie jest ten LR, ale za tą cenę, możliwości całkiem całkiem (plus plug-in'y)
te historyjki mają już prawie dwa lata..
biorąc pod uwagę datę wprowadzenia TB i tak jest nieźle, teraz jest tego o wiele więcej
AM, mam wrażenie że trochę za bardzo się w to angażujesz..
przedstawiam Ci zalety TB, jeśli nie chcesz męcz się na tym co masz,
możliwe że upierasz się przy tym już tak długo że głupio Ci się przyznać do tego że już żadne argumenty za przestarzałymi rozwiązaniami nie stoją oprócz przyzwyczajeń
niektórych galicjan...
co do LR vs. Aperture, nie podobają mi się oba, nie widzę żadnej wołarki która by mi w pełni odpowiadała, mniejsze zło to LR bo jest przynajmniej uniwersalny
przedstawiam Ci zalety TB, jeśli nie chcesz męcz się na tym co masz
Nie wiem czy AM się męczy z tym co ma ale same zalety TB nie wystarczą, żeby posypały się ochy i achy na profesjonalny komputer, który nie ma nic poza TB, praktycznie rzecz ujmując. To nie iMac, który ma olśniewać wyglądem. To ma być wół roboczy.
przedstawiam Ci zalety TB, jeśli nie chcesz męcz się na tym co masz,
Nie przedstawiłeś ani jednej.
komor: trochę urządzeń jest na TB, głównie muzyczne firmy fanboye w stylu apogee digital. Kontrolerów sieciowych pewnie nie będzie jeszcze długo bo to będzie idiotycznie mały rynek (teraz był współdzielony z serwerowym). Ciekaw jestem czy powstaną jakieś ciekawe raidy. Na razie jesteśmy skazani na lacie/g-tech albo namolnego Promise. Ja sobie jednak chwalę, że mam w workstation solarflare ten co w serwerze i lsi ten co w serwerze. Wiadomo komu płacę, żeby to działało i mogę wymagać. Pozostaje mieć nadzieję, że skrzynki na karty pcie zaczną produkować ciekawsze firmy niż te, które znają się tylko na robieniu aluminiowych obudów.
manolo [Usunięty]
Wysłany: Czw 31 Paź, 2013
Jest sporo zewnętrznych dysków, kontrolery sieciowe też są.
Komor, komputer od Della czy HP o podobnych parametrach kosztuje podobne pieniądze,
ale to zwykły blaszak, bez możliwości instalacji OSX, wielu osobom nowy Mac Pro się nie podoba bo pozornie ma ograniczone możliwości rozbudowy, tyle że osoby które używają poprzedniej wersji Mac Pro najczęściej nie zmieniały w nich nic od zakupu, wystarczy popytać ludzi którzy sprzedają na ebay albo allegro, teraz próbują sprzedać 3, 4-letnie Mac'i za 10k i więcej.
AM napisał/a:
workstation solarflare ten co w serwerze
liczyłeś jak to się ma do szybkości Twoich dysków jak podejrzewam zwykłych 7200 RPM z 8MB cache'u, jak w większości blaszanek. Gdzie 60-70 MB/s to typowy wynik,
do tego spowolniony przez czas dostępu przez ethernet, bo ethernet ma kilka razy mniejszą częstotliwość odświeżania od TB, który ma 5GHZ ?
liczyłeś jak to się ma do szybkości Twoich dysków jak podejrzewam zwykłych 7200 RPM z 8MB cache'u, jak w większości blaszanek. Gdzie 60-70 MB/s to typowy wynik,
do tego spowolniony przez czas dostępu przez ethernet, bo ethernet ma kilka razy mniejszą częstotliwość odświeżania od TB, który ma 5GHZ ?
Jak grochem o ścianę. W punktach zatem.
1. Porównaj pcie z thunderboltem. Jakie mam zalety zmieniając pcie na thunderbolt.
2. Nie porównuj thunderbolta z ethernetem, przecież thunderbolt to protokół na niższej warstwie z większą prędkością i nawet nie ułamkiem możliwości. Jak będę mógł thunderboltem podłączyć kilka komputerów do serwera korzystając ze sprawdzonych urządzeń (switche, bridge) to pomyślę nad zmianą. Acha, ten stary FibreChannel pozwala na to "od czasów dyskietek".
3. Nie martw się o moje dyski ani o dyski na serwerze.
4. Możesz nam zdradzić czym jest owe 5GHz odświeżania? Najlepiej link do jakieś konkretnej definicji.
manolo [Usunięty]
Wysłany: Sob 02 Lis, 2013
dyski mają znaczenie bo możliwe że wystarczy Ci zwykły Gigabit Ethernet na to co masz,
daruj sobie protekcjonalny ton bo jest bardzo nie na miejscu, więcej dystansu do FC, TB itp. również nie zaszkodzi
Andrzej.M. [Usunięty]
Można prosić admina o zamknięcie tematu który zamienił się w jeden wielki OT - niezrozumiały dla większości bełkot informatyczny! Jak koledzy chcą się powymądrzać niech przeniosą dyskusję do jakiegoś portalu IT.
manolo [Usunięty]
AndrzejM.Makuch, to są informatyczne podstawy który zna bardzo dużo osób które nie są informatykami, popularnie używane porty, jednostki odczytu/zapisu/transferu danych to jest podstawówka, te rzeczy dla fotografa mogą mieć znaczenie, co prawda fotograf nie kupi macierzy za 30000 zł więc możliwe że FibreChannel i SAS wykraczają poza te ramy, ale poza tym fotograf powinien wiedzieć (który pracuje w technice cyfrowej) co to jest USB 2.0 i 3.0, Firewire, Thunderbolt, Ethernet, WiFi, w końcu każdy od czasu do czasu musi kupić jakieś akcesoria do komputera, jak np. dysk zewnętrzny na backup, dlatego taka wiedza nie zaszkodzi, można oprzeć się na doradcy w sklepie, ale nie wszyscy sprzedawcy są na tyle uczciwi żeby nie próbowali wcisnąć trudnozbywalnego bubla, albo jakiegoś przestarzałego technologicznie za cenę bardziej aktualnego.
Andrzej.M. [Usunięty]
manolo napisał/a:
co prawda fotograf nie kupi macierzy za 30000 zł więc możliwe że FibreChannel i SAS wykraczają poza te ramy,
wiedza na ten temat też - macierz - coś było na matematyce , ale po 30 latach zapomniałem...
manolo napisał/a:
co to jest USB 2.0 i 3.0
Hurra - wiem, nawet wiem co to GB i TB czy Mb i czym się różnią. O WiFi wiem że jest ale nie widziałem, podobnie jak reszty - pewnie bajki jakieś. Firewire - to chyba jakieś zapory - pewnie jak ta Windowsa - cokolwiek to jest, Thunderbolt - pewnie jakaś poczta, Ethernet - jakiś internet wewnętrzna sieć czy cóś? Co to backup - nie wiem, dyski twarde mam na USB 3,0 po 1TB - nadadzą się?
Zrzucanie/otwieranie pojedynczych plików trwa tylko odrobinkę dłużej niż na wewnętrznym, ale przerzucanie większych (5-10 GB) już troszkę trwa. Tyle co z szybkiej karty SDHC. Pewnie dlatego że laptop USB 2 posiada.
Co do komputerów - kupuję wyłącznie laptopy - i widząc specyfikację potrafię czasem "sprzedawcę" zapędzić do narożnika. Ale mam wrażenie że tutaj za bardzo popuszczacie wodze fantazji , szermując nieznanymi terminami nawet nie zbliżonymi do języka polskiego.
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 04 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 03 Lis, 2013
manolo napisał/a:
Komor, komputer od Della czy HP o podobnych parametrach kosztuje podobne pieniądze,
Nie kosztuje i nie wystarczy napisac to kilkukrotnie, żeby stało się to prawdą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11