Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: hijax_pl
Czw 26 Sty, 2017
LASIK laserowa korekcja wzroku - opinie, spostrzeżenia
Autor Wiadomość
witek33 
Nowy

Wysłany: Czw 24 Paź, 2013   

No podobno nie do końca czytalem gdzieś ze zabieg jest drogi bo po pierwsze trzeba zapłacić lekarzowi a po drugie koszty amortyzacji sprzętu no i dlatego taka suma. Ja rozumiem można korzystać z grupona produktów usług takich jak fryzjer itd ale tutaj bym nie ryzykowal...

Reklama

miron_82 
Nowy

Wysłany: Pon 28 Paź, 2013   

Długo mnie tu nie było:) ja jestem po zabiegu póltorej roku, miałem w czerwcu 2012 w Weiss Klinik. Sam korzystałem z promocji wakacyjnej u nich, gdzie za drugie około było połowa ceny, ale to nie był groupon. Ale dwóch moich znajomych korzystało z groupona w Weiss Klinik i wszystko ok., żadnych problemów, komplikacji. Myślę, że te grouponowe akcje to dla klinik po prostu reklama. Widocznie opłacalna, skoro wystawiają oferty. Ale uważać trzeba, kilka tygodni temu była nawet afera z jakąś kliniką co to laser stary z Rumunii miała. Trzeba więc szukać i sprawdzać, co się kupuje.

luznygosc1 
Nowy

Wysłany: Czw 31 Paź, 2013   

Ja miałem już ładnych parę lat temu robioną korekcję ok. -4DP na każdym oku metodą PRK w Katowicach przy ul. Ceglanej (klinika p. Gierek).
Nie wiem, czy teraz też używają tej metody, wtedy lekarz w klinice powiedział mi, że PRK przy mojej wadzie jest lepszym rozwiązaniem niż Lasik (ale dlaczego, to nie wyjaśnił).
Przez kilkanaście godzin po operacji z bólu prawie robiłem pod siebie.
Przez następne 2-3 dni nie mogłem patrzeć nawet na lekko tlącą się jarzeniówkę.

Potem dużo zakrapiania oczu sterydami (zwiększającymi ciśnienie w oczach) oraz kroplami na obniżenie ciśnienia. Niestety p. Dr. Gierek źle dobrała proporcje kropli, czego efekt był taki, że po kilku tygodniach wzrok zaczął mi się pogarszać. Zjawiłem się w klinice, po zbadaniu okazało się że mam mocno podwyższone ciśnienie w gałkach ocznych. Lekarze powiedzieli, że podłączą mnie pod kroplówkę, ciśnienie spadnie i wzrok wróci do normy. Po kroplówce ciśnienie spadło, ale wada wzroku spowodowana nadciśnieniem w oczach POZOSTAŁA!!!
Co gorsza, przez następne miesiące wzrok stawał się coraz słabszy i po pewnym czasie WADA WRÓCIŁA do poziomu sprzed operacji.
Efekt halo był mocny przez kilka tygodni po operacji, potem wzrok się pogorszył i halo zniknęło.

Podsumowując, operacja w moim przypadku to kompletne fiasko, na dodatek czuję ostry ból oczu nawet przy lekkim naciśnięciu ręką zamkniętego oka - to taka pamiątka po operacji.

Lekarze w klinice przy Ceglanej w Katowicach traktują pacjentów jak zło konieczne.
Jeśli pacjent ma szczęście i operacja się uda, to fajnie (mam znajomych którym się udało). W moim przypadku straciłem kupę czasu, trochę pieniędzy, nie wspominając o cierpieniach.
Nikt w Katowicach nie zaproponował mi rekompensaty za spartoloną robotę.

Z racji nieudanego zabiegu (a raczej operacji) w klinice zaproponowano mi jego powtórzenie, oczywiście za pełną opłatą.
Ja jednak podziękuję, będę nosił okulary dopóki nie będę miał pewności, że jest w Polsce klinika, która daje 100% gwarancji na skuteczność i bezpieczeństwo operacji. Czyli raczej się tego nie doczekam.

Życzę szczęścia oczekującym na zabiegi, z tego co widzę to większość pacjentów jest jednak zadowolona z efektów operacji. Ja miałem pecha, ale zapewne nie jestem jedynym któremu się nie udało.

miron_82 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Lis, 2013   

To szczerze współczuję... Dla pocieszenia - na Ceglanej w Katowicach sporo pacjentów było niezadowolonych. Ale w końcu to tu pierwszy zabieg w Polsce wykonywali i uczyli chyba większość okulistów tej całej procedury. Moja koleżanka miała tam zabieg PRK chyba z 10-12 lat temu. Kilka lat temu wada jej powróciła, nosi tylko okulary do czytania, poza tym ok. No i też narzekała na potworny ból! A dzisiaj metody są coraz bardziej ulepszane, dają jak najmniej powikłań, no i sporo poszła w przód też wiedza i diagnostyka. Mi na szczęście wszystko poszło bardzo OK, ale to zawsze jest niestety ryzyko, bo jak piszesz - żadna klinika i lekarz nigdy chyba nie dadzą 100% gwarancji.

witek33 
Nowy

Wysłany: Wto 05 Lis, 2013   

Spróbuj może iść do kliniki doktora Szaflika, tam powinni naprawić twoją nieudaną operację. Pewnie masz już uraz i rozumiem Cię, ale akurat to jest najlepszy specjalista w kraju więc możesz się przejść na konsultację. Z pewnością i metody, sprzęt znacznie się różnią od tych z przed 10 lat.

Nela
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Lut, 2014   

Zabieg PRK w moim przypadku to zupełna porażka. Po zabiegu przez około 2 miesiące stosowałam krople do oczu - sterydy. Wzrok pogarszał się, pojawiły się szare mroczki w polu widzenia. W późniejszym okresie zdiagnozowano uszkodzenie nerwów wzrokowych, jaskrę.

witek33 
Nowy

Wysłany: Wto 11 Lut, 2014   

Nela to gdzie ty bylas na tej korekcji? Co na to klinika?

miron_82 
Nowy

Wysłany: Czw 20 Lut, 2014   

Nela napisał/a:
Zabieg PRK w moim przypadku to zupełna porażka. Po zabiegu przez około 2 miesiące stosowałam krople do oczu - sterydy. Wzrok pogarszał się, pojawiły się szare mroczki w polu widzenia. W późniejszym okresie zdiagnozowano uszkodzenie nerwów wzrokowych, jaskrę.

Uszkodzenie nerwu wzrokowego zazwyczaj jest następstwem podwyższonego ciśnienia w oku. Jeśli długo stosowałaś krople ze sterydami, to mogło wystąpić wysokie ciśnienie. Czy odczuwałaś jakieś kłucia w oku czy inne objawy? szare mroczki, o których piszesz powinny też zaniepokoić lekarza... Sam zabieg tutaj więc nie zaszkodził, a niewłaściwe postępowanie po zabiegu.

Nela
[Usunięty]

Wysłany: Pon 10 Mar, 2014   

Wystąpienie u mnie jaskry związane jest z zabiegiem laserowej korekty wady wzroku.
Czynniki ryzyka wystąpienia jaskry to m.in.:
1) cienka rogówka (grubość moich rogówek po zabiegu PRK jest poniżej wszelkich norm),
2) długotrwałe przejmowanie kropli do oczu zawierających kortykosteroidy (lekarz zalecał stosowanie kropli z kortykosterydami przez kilka miesięcy, aktualnie wiem z internetu, że maksymalny okres ich stosowania nie powinien przekraczać 4 tygodni).
Uszkodzenie nerwów są tak duże, że nie mogę pracować.

kojut 
Entuzjasta

Ludzie, źle trafiliście! To jest forum "Optyczne", traktujące o instrumentach optycznych i urządzeniach do rejestracji obrazu i ewentualnie o sztuce fotografii :mrgreen: a nie okulistyczne!
Że wam się chciało tu rejestrować żeby sobie wymienić po jeden, dwa posty o specjalistach- okulistach :razz:

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

I o przewodach, i o kablach

Nela
[Usunięty]

Wysłany: Wto 11 Mar, 2014   

kojut,
Temat jest na forum od 5 lat :!: Jeżeli nie interesuje cię "laserowa korekcja wzroku", to po co w ten temat wchodzisz :?: :mrgreen: :razz:

kojut 
Entuzjasta

Nela napisał/a:
kojut, Temat jest na forum od 5 lat :!:

No i???
Nela napisał/a:
Jeżeli nie interesuje cię "laserowa korekcja wzroku", to po co w ten temat wchodzisz :?: :mrgreen: :razz:

A jest jakiś regulaminowy zakaz niewchodzenia w nieinteresujące tematy? Wskażesz mi taki punkt? A może to nie jest forum publiczne, gdzie każdy zainteresowany może się wypowiedzieć (zgodnie z regulaminem ofkors)?
A Ty w jakim celu zarejestrowałaś się na tym forum? Trzy posty i wszystkie trzy napisane w tym temacie, zamiast zacząć tu http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0

[ Dodano: Wto 11 Mar, 2014 18:20 ]
T.B. napisał/a:
I o przewodach, i o kablach

Z tą różnicą, że tam dyskutują użytkownicy, którzy wypowiadają się również w innych tematach. Większość piszących tutaj nie napisało ani jednego posta poza tym tematem. Nawet się nie przedstawili w odpowiednim wątku.

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Wiem, wiem - tylko żaba nie kuma :neutral:

kozidron
[Usunięty]

Cytat:
Z tą różnicą, że tam dyskutują użytkownicy, którzy wypowiadają się również w innych tematach. Większość piszących tutaj nie napisało ani jednego posta poza tym tematem. Nawet się nie przedstawili w odpowiednim wątku.

kojut, dla kogoś kto wkleja żabę, nie ma to znaczenia :wink:

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi