Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Komor, komputer od Della czy HP o podobnych parametrach kosztuje podobne pieniądze,
Nie kosztuje i nie wystarczy napisac to kilkukrotnie, żeby stało się to prawdą.
Nie, bo nie? To znaczy? Który jest droższy/tańszy/lepszy i dlaczego? Dodam, że zgadzam się z wypowiedzią manolo. Kupowałem laptopa kilka miesięcy temu i mam dokładnie takie spostrzeżenia. Każda firma ma produkty z różnych półek, które sprzętowo i cenowo są wobec siebie konkurencyjne.
Nie, bo nie? To znaczy? Który jest droższy/tańszy/lepszy i dlaczego? Dodam, że zgadzam się z wypowiedzią manolo. Kupowałem laptopa kilka miesięcy temu i mam dokładnie takie spostrzeżenia. Każda firma ma produkty z różnych półek, które sprzętowo i cenowo są wobec siebie konkurencyjne.
W tym wątku było juz to wielokrotnie napisane, a firmy które są omawiane nie produkują tego samego produktu, mimo iz jest to komputer. Gruszka ze swoim designem, softem, stylistyką i najważniejsze konstrukcją jest nieporównywalna cenowo do blaszaków czy laptopów konkurencji, zauwazy to nawet ślepy, Ciebie niestety to przerosło.
zaki napisał/a:
Kupowałem laptopa kilka miesięcy temu i mam dokładnie takie spostrzeżenia.
to cudnie , ja przerobiłem więcej komputerów niż ty nastukałeś postów na tym forum ale nie będę opowiadał, że pecet w jakiejś linii, z tymi samymi bebechami jest "za podobne pieniądze" jak gruszka.
zaki, wyżej Ci nawet Komor dokładnie napisał, dlaczego woli przepłacić za komputery z których korzysta.
To dla równowagi dodam, że ja mam dokładnie odwrotne wrażenie niż kozidron. Tak, da się złożyć blaszaka o porównywalnych parametrach na papierze. Ale w zasadzie na tym - wedle mojej praktyki - się kończy. Na porównaniu suchej specyfikacji, która się nijak nie przekłada na praktyczną stronę korzystania z kompa.
Byśmy się dobrze zrozumieli - piszę to w kontekście ogółu użytkowania komputera a nie cyzelowania konfiguracji pod jedno specyficzne zastosowanie, jak na przykład Photoshop.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Lis, 2013
hijax_pl napisał/a:
o dla równowagi dodam, że ja mam dokładnie odwrotne wrażenie niż kozidron. Tak, da się złożyć blaszaka o porównywalnych parametrach na papierze. Ale w zasadzie na tym - wedle mojej praktyki - się kończy.
hijax_pl i oba będą "za podobne pieniądze" ?
Ps. Bo zauważyłeś, że tylko o tym dyskutujemy(cenie), nie ma juz sensu powielać to co było napisane na 25 stronach tego wątku
W tym wątku było juz to wielokrotnie napisane, a firmy które są omawiane nie produkują tego samego produktu, mimo iz jest to komputer. Gruszka ze swoim designem, softem, stylistyką i najważniejsze konstrukcją jest nieporównywalna cenowo do blaszaków czy laptopów konkurencji, zauwazy to nawet ślepy, Ciebie niestety to przerosło.
zaki napisał/a:
Kupowałem laptopa kilka miesięcy temu i mam dokładnie takie spostrzeżenia.
to cudnie , ja przerobiłem więcej komputerów niż ty nastukałeś postów na tym forum ale nie będę opowiadał, że pecet w jakiejś linii, z tymi samymi bebechami jest "za podobne pieniądze" jak gruszka.
To, że jestem na tym forum od niedawna, nie oznacza, że w każdej dziedzinie jestem nowicjuszem. Przygodę z komputerem zaczynałem za czasów Spectrum i Atari 65XE. "Przerobiłem" od tego czasu ok 20 komputerów klasy PC (nie licząc w międzyczasie modyfikacji tych zestawów). Mało tego- tego posta piszę właśnie ze stacji roboczej Della, która raczej nie kosztowała tyle, ile kosztuje zwykły Pecet.
nawet Komor dokładnie napisał, dlaczego woli przepłacić za komputery z których korzysta
Ja nie przepłacam za nie. Ja wolę kupić produkt lepszy, droższy w zakupie, bo jest tańszy w sumarycznych kosztach eksploatacji, jeśli wliczy się coś więcej niż tylko cenę zakupu oraz ilość gigaherców napisanych na ulotce reklamowej.
Mało tego- tego posta piszę właśnie ze stacji roboczej Della, która raczej nie kosztowała tyle, ile kosztuje zwykły Pecet.
czytasz ze zrozumieniem ?
Twoja stacja robocza dell'a to jest właśnie ten zwykły pecet i domyslam się, że była tańsza niż jej odpowiednik macowy i o tym tu jest rozmowa kolego zaki
Co do początków od ZX-a to naprawdę nie ma się czym chwalić, sporo wody od tego czasu upłynęło
komor napisał/a:
Ja nie przepłacam za nie. Ja wolę kupić produkt lepszy, droższy w zakupie, bo jest tańszy w sumarycznych kosztach eksploatacji, jeśli wliczy się coś więcej niż tylko cenę zakupu oraz ilość gigaherców napisanych na ulotce reklamowej.
Za gigahercami z ulotki przeważnie idą potencjalne osiągi sprzętu a to jest istotne.
Wiesz co komor, tak na marginesie uzytkuje już ósemkę od około 8 miechów, poczytałem sobie jeszcze forumy i widzę że programiści od windy się nie popisali, tylko czekać na łatki
Za gigahercami z ulotki przeważnie idą potencjalne osiągi sprzętu a to jest istotne.
Tak? No różnie z tym bywało historycznie rzecz ujmując. Szczególnie jeśli na osiągi popatrzysz też przez pryzmat niezawodności, gotowości do pracy i tego wszystkiego, czego w tych ulotkach reklamowych nie ma.
Poczytaj też sobie np. recenzję iPhone’a 5s na Anadtechu, to dowiesz się czemu telefony 4-rdzeniowe z Androidem są mniej wydajne od 2-rdzeniowego 5s. Zgodnie ze starym powiedzeniem, że nie długość jest ważna, ważne aby był fikuśny.
kozidron napisał/a:
uzytkuje już ósemkę od około 8 miechów, poczytałem sobie jeszcze forumy i widzę że programiści od windy się nie popisali, tylko czekać na łatki
To samo można powiedzieć o najnowszym wypuście jabłka, czyli 10.9, zwanym Maverick. Jak czytam makową listę dyskusyjną, to cieszę się, że nie mam tego u siebie. Coraz mniej zalet makowych zostaje, a coraz więcej iOS-a i niedoróbek dorzucają. Np. już drugi raz w historii Mac OS zniknęli kolorowe etykietki (bo teraz są tagi). Ciekawe czy tym razem też przywrócą z powodu lamentu użytkowników.
kozidron [Usunięty]
komor napisał/a:
Poczytaj też sobie np. recenzję iPhone’a 5s na Anadtechu, to dowiesz się czemu telefony 4-rdzeniowe z Androidem są mniej wydajne od 2-rdzeniowego 5s. Zgodnie ze starym powiedzeniem, że nie długość jest ważna, ważne aby był fikuśny.
wiesz co jak wszystko miałbym śledzić to bym zgłupiał do reszty, natomiast zdaje sobie sprawę, że potencjalnie takie same procki (ze "uproszczonej" specki) mogą pracować zupełnie inaczej.
komor napisał/a:
To samo można powiedzieć o najnowszym wypuście jabłka, czyli 10.9, zwanym Maverick. Jak czytam makową listę dyskusyjną, to cieszę się, że nie mam tego u siebie. Coraz mniej zalet makowych zostaje, a coraz więcej iOS-a i niedoróbek dorzucają. Np. już drugi raz w historii Mac OS zniknęli kolorowe etykietki (bo teraz są tagi). Ciekawe czy tym razem też przywrócą z powodu lamentu użytkowników.
nie chce żeby ten wątek był listą narzekań na windę ósmą ale uwierz mi takich kwiatków jak w tym systemie na pewno w żadnym Osie nie znajdziesz.
Co najmniej raz dziennie widzę wesoły komunikat o bezwarunkowym zamknięciu systemu ponieważ wystąpił nieoczekiwany błąd, co ciekawe ten komunikat pokazuje się na błękitnym(systemowym) tle a z taką treścią a na końcu jest emotka
Taka zwiechę mam na dwóch różnych kompach pracując na tym samym sofcie, z czego jeden to wspomniana wcześniej super stacja robocza dell'a
Twoja stacja robocza dell'a to jest właśnie ten zwykły pecet i domyslam się, że była tańsza niż jej odpowiednik macowy i o tym tu jest rozmowa kolego zaki
Biorąc pod uwagę, że w czasie zakupu sama karta graficzna do tego komputera kosztowała ca. 4500-5000 PLN (Nvidia seria FX Quadro) to masz rację. Pracuję na zwykłym blaszaku z Mediamarkt. Do tego, tak jak już dwukrotnie zaznaczyłeś, niczego nie pojmuję i muszę czytać wszystko 3 razy.
Mam dla Ciebie propozycję- czytaj te swoje farmazony zanim naciśniesz kolejny raz "enter".
kozidron [Usunięty]
zaki napisał/a:
iorąc pod uwagę, że w czasie zakupu sama karta graficzna do tego komputera kosztowała ca. 4500-5000 PLN (Nvidia seria FX Quadro) to masz rację. Pracuję na zwykłym blaszaku z Mediamarkt. Do tego, tak jak już dwukrotnie zaznaczyłeś, niczego nie pojmuję i muszę czytać wszystko 3 razy.
Mam dla Ciebie propozycję- czytaj te swoje farmazony zanim naciśniesz kolejny raz "enter".
zaki, przeczytaj sobie jeszcze raz, że rozmawiamy o cenie peceta vs gruszka. Stacje graficzne o takich samych osiągach zarówno od maca jak i ogólnie rzecz ujmując "blaszaki" nie są zbliżone cenowo, to nie jest żadna sztuczka.
To co masz w swoim blaszaku, bądź na zewnątrz połaczone z blaszakiem naprawdę nie jest w moim kręgu zainteresowań a także ile na to wydałeś pieniędzy, maki o takich samych osiągach przeciętnie są o 1/4 droższe od blaszaków z tymi samymi parametrami.
Jeżeli ty płacisz więcej, twoja sprawa, nikt ci nie zabroni wydawać swojej kasy jak chcesz.
Sporo ludzi właśnie decyduje się na "blaszaki" bo mając jakiś budżet są w stanie dostać więcej niż u maka, kosztem np. takich spraw o jakich wcześniej wspomniał Komor czy hijax_pl, do którego opinii w tym temacie mi bliżej.
Widzę, że ciężko się przebić do Ciebie z tak prostą kwestią
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10