Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałbym zapytać czy ktorys z kolegów zetknał sie z lornetkami Nikona serii 5 - szczególnie interesuje mnie opinia o modelu 20*56, ale tez o całej serii.
Pozdrawiam.
Ta seria jest właściwie bliźniakiem nieco droższej serii Manarch 7. W M5 zastowano okulary o mnieszych polach widzenia, za to o większym odsunięciu źrenicy wyjściowej.
To bardzo udana seria. Moje subiektywne spostrzeżnie jest takie, że Monarchy z obiektywami 56mm nie są optymalne dla osób o dużej szerokości nasady nosa - muszle oczne po wysunięciu lekko "zgniatają" nos.
Poza tym - naprawde udane lornetki. Model 20x56 to oczywiście lornetka typowo statywowa.....
Ja widzialem tylko Monarch 5 10x42 i musze powiedziec, ze bardzo dobre wrazenie. Jej oczywista wada jest umiarkowane pole widzenia ale jakosc obrazu i brzegi tego pola sa bardzo dobre. Wykonanie tez zaskakujaco solidne.
Jesli chodzi o obserwacje do gory, to rzeczywiscie 20x56 to bedzie juz za ciezka lornetka by uzyskac stabilny obraz. Do gwiazd sie raczej nie nada zupelnia, do samolotow tez w stopniu ograniczonym. Obserwacja na linii horyzontu, na siedzaco i z podparciem lokci powinna byc jednak mozliwa. To jest raczej lornetka na dzien i dobre swiatlo. 16x56 bedzie na pewno lepszym wyborem.
Wysłany: Sro 06 Lis, 2013
Właśnie - im większy power tym rzadziej będziesz używał lornetki. Do 20x musi być statyw i nieważne, że ktoś weźmie do ręki, spojrzy i powie spoko - można bez statywu. Posiadam w domu 20x i miałem początkowo takie wrażenie a dziś nie używam bo co to za przyjemność patrzeć na świat przez dziurkę od klucza w drzwiach kołyszącej się na wodzie łajby. Tak to wygląda bez statywu.
Monarch 5 to ciekawa seria lornetek i sam się zastanawiam nad 10x42. Nie umiem wiele powiedzieć bo wpierw trzeba spojrzeć. Ciekaw jestem przede wszystkim rozdzielczości bo np. w EX-ach jest tak sobie.
Nie chciał bym robić złej reklamy serii Monarch 5, ale akurat mój egzemplarz (8x42) optycznie mnie rozczarował. Sama lornetka wykonana jest solidnie, nie ma żadnych luzów, wszystko dobrze spasowane, ogólnie robi dobre wrażenie, "wpada w oko" A optyka - no cóż - niby wszystko ok, jedyne ale jakie do niej mam, to nieostrość brzegowa. Niestety tak spora, że po tygodniu lornetka wylądowała w pudełku, a po kolejnych dwóch na aukcji. Radzę sprawdzić to przed zakupem, najlepiej w terenie, bo dopiero tam rzuca się w oczy
To widocznie trafił mi się jakiś dopieszczony egzemplarz A poważnie, w Viperze HD obraz ostry aż po brzegi, w Monarch 5 8x42 około 60-65% ostrego pola, niestety ceny też trochę inne..
W tych egzemplarzach obraz był ładny w całym polu - fakt, ale idealnie ostry w powiedzmy 80% na pewno nie w 96,5. Natomiast były to lornetki 10x42, a nie 8x42
Czy nie za daleko odbiegliscie od tematu lornetki 20x56?
Jesli chodzi o 20x56 to w zasadzie nie ma wyboru poza tym Monarchem 5. Poza tym chyba jeszcze nie ma go w sklepach, wiec trudno o nim rzeczowo dyskutowac. Jest spory wybor lornetek 15x56 tam tez mozna poszukac. To moim zdaniem bylyby optymalne parametry dla tego rodzaju obserwacji. Ja widze takie opcje:
Vortex Viper HD 15x50, tansza opcja tez moze juz byc ciemno w nocy
Vortex Kaibab HD 15x56 droga ale rozsadna opcja
Pentax XCF 16x50, moze byc ciemno, zwlaszcza do obserwacji nieba
Helios Stellar 20x60, wielkosc graniczna dla lornetki recznej, poza tym malo znana i zapewne nie do zdobycia.
No i wspominany juz przeze mnie Monarch 5 16x56, ktory pod wieloma wzgledami jest bliski optymalnego. To nie jest tak, ze przez lornetke 20x56 zobaczysz wiecej szczegolow niz przez 16x56. Jesli by byly obie na statywie w sloneczny dzien to tak. Jesli z reki to juz nie koniecznie.
Jeszcze wiekszy wybor jest w lornetkach 12x50. Sa one mniejsze i tansze.
Helios Stellar 20x60 poszedł jakieś 3 miesiące temu na ebayu za ok 200pln. Pentaxa xcf nie polecam miałem dwie różne, jest to lornetka bardzo bardzo słaba.
Ostatnio zakupiłem Heliosa 25x100 do kolimacji. Do ciemnego nieba super, poza miasto, ale tego w ręce się już nie utrzyma
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10