Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przeglądałem forum w poszukiwaniu obiektywu z mocowaniem m42. Na allegro jest tego trochę, na forum raz czas ktoś coś poleca z tych klasycznych obiektywów. Oczywiści każdy zachwala to co ma. Chciałbym kupić coś za rozsądne pieniądze i dłuższego do portretów - widziałem obiektyw 135 2.8 ale nazwy nie pamiętam a jestem pewien że takowy był polecany przez forumowiczów. Otwarty jestem na wszelkie sugestie. Mam C60d z S17-50 2.8.
Miał być C50 1.4 ale musi poczekać do nowego roku ten zakup. Do tych portretów może coś krótszego też być poniżej 50mm.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 06 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz
widziałem obiektyw 135 2.8 ale nazwy nie pamiętam a jestem pewien że takowy był polecany przez forumowiczów
Do portretów owszem ale do pełnej klatki . Bo po przeliczeniu wychodzi że to 216 mm !!!
To już tele do portretu ale na koncertach...
Do zwykłego portretu na aps-c - to 60-70 mm było by akurat. Obiektywy do zenita (Helios) miały ogniskowe 58mm - takie by się nadały. Zwłaszcza że na pełnej dziurze były dość miękkie.
135-kę odradzam, chyba że do FF - ale nawet tutaj ta ogniskowa jest mało wygodna i sprawdzi się bardziej przy ciasnych portretach.
Do APS-C najlepiej coś w przedziale 50-85mm. Do Canona idealna do portretów będzie 55/1.4, jest spory wybór
Razu onego kupiłem 135 2.8 o jakiejś nazwie Hansa, czy Hanza - był świetny.
Warto wypróbować Orestor 135 2.8 ze względu też na wiele listków przysłony.
Pentax 75-150 f4 (adapter Pentax/Eos z dandlionem) - bardzo fajne szkło i "pompka zoom".
Pentax/Takumar 85 1.8, 1.9 2.0 - najlepszy z nich 1.8
Tani nie jest, ale może się nadałby.
Średbioformatow: Biometar 80 2.8 - nieco ostrzejszy w środku kadru od Volny 2.8
Biometar 120 2.8 - ponoć rewelacja.
Ewentualnie jakiś Zeiss Planar 85 1.4, ale z m42 chyba bardzo trudno dostać no i kosztuje sporo
albo Zeiss 85 1.8 - nie pamiętam czy Planar czy Sonar, względnie zdaje się 2.8
W razie co, można sobie na np. ebay.de czy innym wyszukać.
Jest też Pentax 105 2.5 czy bodajże takumar no i Tamron 90 2.8 makro ten "adaptall". ostatnio widziałem w akcji z Nikosiem d700... wygar max.
Za grosze przy tym.
Inna opcja to Samynag - tak, po prostu Samyang 35 1.4 (a jakże! do portretu jak znalazł) i 85 1.4 - niestety nie ma potwierdzenia ostrości na Canonie, więc może np. kupić z bagnetem np. Pentaxa i adapter Pentax / Eos z dandelionem, co by jakieś tam potwierdzenie ostrości mieć na Canonie.
Może też jakieś szkła Leica R ( bo M jest ... bajońsko droga)?
P.S. Kurde, zapomniałem...
Miałem Porst 55 1.4 - przy 1.4 był ostrzejszy niż Canon 50 1.4 USM i cztery próbowane Sigmy 50 1.4 (być może w przypadku Sigm wina tkwiła po stronie Canona 30D)
Tak czy inaczej, udało mi się kiedyś na Flohmark'cie za 15 euro... kupić wraz z aparatem m42 lampą, filtrami do niej (działa przez wyzwalacz nawet z Canonem ) i zagrzybionym Porstem 135 2.8 - wszystko w jakiejś badziewnej torebce.
Ba, nawet instrukcja do "wojtka" była
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,48 sekundy. Zapytań do SQL: 14