Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sob 09 Lis, 2013
Pomoc przy wyborze aparatu.
Autor Wiadomość
Krzysztof Ibisz 
Nowy

Wysłany: Pią 08 Lis, 2013   Pomoc przy wyborze aparatu.

Dzien dobry. Jestem na kupnie aparatu i potrzebuje fachowej porady, wiec mysle ze dobrze trafilem :-)

W ogole jestem zielony w tej branzy, wiec ze mna bedzie jak z dzieckim.

Aparat ma sluzyc do robienia zdjec z bliska i daleka (np. z trybun stadionu). Mam zamiar go uzywac przez kilka dobrych lat. Mieszkam w UK i chce na niego (razem z obiektywem/wami) wydac okolo 600 funtow. Przypuszczam, ze jeden uniwersalny obiektyw chyba nie wystarczy.

Nie wiem czym sie roznia aparaty lustrzanki, cyfrowe i kompaktowe.

Co polecacie kupic i w jakim sklepie? Co z gwarancja sklepowa, tzn. na jak dlugo jest wazna i czy lepiej wykupic przedluzenie gwarancji?

Za kazda porade z gory pieknie dziekuje.

Reklama

kojut 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 08 Lis, 2013   

http://www.srsmicrosystem...ard---Case.html z http://www.srsmicrosystem...Pentax-Fit.html
Nie bierz przedłużonej gwarancji (2 lata spokojnie starczą) tylko kup sobie ubezpieczenie.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sob 09 Lis, 2013   

kojut, w UK nie ma 2 letniej gwarancji tylko rok. W przypadku sprzętu warto dokupić gwarancję na kolejne lata, ale nie w momencie kupna. Pod koniec rocznej gwarancji, na adres jaki musisz podać przy zakupie (o ile kupisz sprzęt w sklepie), przyjdzie do ciebie list z opcją dokupienia gwarancji. Ta zazwyczaj jest mniejsza co najmniej o marżę sklepu, a zazwyczaj 50% tego co chcieli w sklepie. Za rok może się okazać również, że za tę samą kasę zaproponują ci przedłużenie nie o 2 lata, a o 4 lata. Czy warto, przelicz ile wyniesie ciebie coroczne ubezpieczenie sprzętu, a ile gwarancja.
Dobrą opcją jest zakup na eBay + 3 letnia gwarancja za około 15% wartości.

kojut, droższego sklepu nie znalazłeś? :D

Krzysztof Ibisz, postaraj się poczytać o różnicach między aparatami, przynajmniej tyle, byś miał rozeznanie co do rodzaju aparatu. Napisałeś post w dziale aparatów analogowych, a sądzę, że to ostatnie miejsce w jakim powinien się znaleźć.

kojut 
Entuzjasta

Wojmistrz napisał/a:
kojut, w UK nie ma 2 letniej gwarancji tylko rok.

A pytałeś w srs? Bo kupowałem u nich swojego Pentaxa i gwarancja była dwuletnia.
Wojmistrz napisał/a:
W przypadku sprzętu warto dokupić gwarancję na kolejne lata

Nie sądzę. Wady wychodzą zazwyczaj w pierwszym roku użytkowania. Lepszą opcją jest ubezpieczenie (w UK, z tego co słyszałem, jest identycznie jak w IRE), gdzie kryte są nie tylko wady ukryte ale także zniszczenie sprzętu z winy użytkownika, zgubienie czy kradzież. Niejednokrotnie jest to opcja w podobnej cenie jak przedłużona gwarancja.
Wojmistrz napisał/a:
kojut, droższego sklepu nie znalazłeś? :D

Nie wiem, ja mam z nimi same dobre doświadczenia (tak osobiście jak i na odległość). Poza tym, to jest dobra cena na ten aparat z obiektywem WR.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Świetny zestaw, szczególnie z tą Sigmą :razz:

Krzysztof Ibisz 
Nowy

Wojmistrz Sam widzisz, ze jestm bardzo swiezy w tym temacie :smile: Chyba lustrznka cyfrowa bylaby najbardziej odpowiednia dla kogos takiego jak ja.

Z tego co juz sie kiedys dowiedzialem, to to ze Canon i Nikon sa najlepsze w tym segmencie. Ale jakie konkretnie modele do kwoty 600 funtow wchodza w rachube. I czy za taka kwote kupie jakiej jakosci sprzet? Moze warto dolozyc wiecej i kupic cos lepszego. Albo moze przeplacam? Gdzie najlepiej kupowac aparaty? Znajomy polecal sklepy Jessops. Zaznaczam, ze nie bede korzystal z ebay.

kojut 
Entuzjasta

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Świetny zestaw, szczególnie z tą Sigmą :razz:

Faktycznie, nie popatrzyłem na Amazon, a tam taaaki zestaw.
Krzysztof Ibisz napisał/a:
Z tego co juz sie kiedys dowiedzialem, to to ze Canon i Nikon sa najlepsze w tym segmencie.

W segmencie amatorskich lustrzanek? Eeee, chyba nie.
Ale jakie konkretnie modele do kwoty 600 funtow wchodza w rachube. I czy za taka kwote kupie jakiej jakosci sprzet?

Kupisz już sprzęt dobry.
Moze warto dolozyc wiecej i kupic cos lepszego.

Zawsze warto dołożyć do lepszego, pod warunkiem, że się wie do czego się dokłada.
Albo moze przeplacam?

To zależy jakie masz chęci na rozwój. Rozpatrz jeszcze któryś z megazoomów (Fuji hs30 lub panas fz200 czy coś w ten dekiel)
Gdzie najlepiej kupowac aparaty? Znajomy polecal sklepy Jessops.

Ja mam pozytywne doświadczenia z SRS, kupowałem nieraz na Amazon, Pixmania i eBay i też nigdy problemów nie miałem.
Zaznaczam, ze nie bede korzystal z ebay.

A dlaczego nie?
Ostatnio zmieniony przez kojut Sob 09 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

Z tego co juz sie kiedys dowiedzialem, to to ze Canon i Nikon sa najlepsze w tym segmencie.
To słabo się dowiedziałeś... :razz:

Krzysztof Ibisz 
Nowy

Wysłany: Nie 10 Lis, 2013   

3 lata temu mialem przyjemnosc robic zdjecia aparatem kolegi Nikon d90 +obiektyw nikkor 18-105 VR. Bylem pod jego wielkim wrazeniem (oczywiscie mowie to jako laik). Kolega przez kilka lat jego uzytkowania, nie zauwazyl zadnych wad. No moze jedyna byl jego ciezar.

Panowie prosze pisac prosto, abym nie musial zgadywac "co poeta ma na mysli".

Kojut To jakie firmy sa lepsze od Canona i Nikona?
Zaznaczam, ze aparat bede uzywal tylko amatorsko, a zdjecia trafia najwyzej do albumu rodzinnego (powod zakupu - bede mial syna :grin: ). Zatem Twoja odpowiedz, ze za 600 funtow kupie dobry sprzet, zadowala mnie. Checi na rozwoj nie mam :smile: . Forografika, podobnie jak kazda inna artystyka nigdy mnie nie pociagala.

Nie ufam ebay, poniewaz gdy mi sie sprzet popsuje to gdzie mam go reklamowac?

Czy w branzy forograficznej istnieja pewne sklepy, o ktorych oficjalnie wiadomo, ze sa drozsze lub tansze od innych? A przeplaca sie w nich tylko za marke i mily customer service?

Sunders 

Aparat ma sluzyc do robienia zdjec z bliska i daleka (np. z trybun stadionu).

3 lata temu mialem przyjemnosc robic zdjecia aparatem kolegi Nikon d90 +obiektyw nikkor 18-105 VR. Bylem pod jego wielkim wrazeniem

Fotografowałeś tym zestawem z trybun stadionu?

jaad75 
Klub Pierdzieli

To nie chodzi o lepszość firm, tylko czy kupisz lepsze korpusy od wspomnianych w tej cenie. Kupisz. C i N nie robią w tej chwili najlepszych aparatów EL. Link dostałeś.

kojut 
Entuzjasta

Zależy w czym. W tej kwocie jaką podałeś dostałeś ode mnie odpowiedź (link pod słowem "taaaki")
(powod zakupu - bede mial syna :grin: ).

Sprzęt, który podałem będzie się nadawał. Celny, szybki af-s, dobry do iso 6400. Dość dobre jpg-i wychodzą.
Nie ufam ebay, poniewaz gdy mi sie sprzet popsuje to gdzie mam go reklamowac?

Jak kupujesz ze sklepu na portalu to do nich odsyłasz (SRS czy pixmania są dostępne na ebay). Potwierdzenie zakupu jest równe paragonowi czy fakturze w sklepie stacjonarnym, więc w oficjalnym serwisie również możesz reklamować.
Czy w branzy forograficznej istnieja pewne sklepy, o ktorych oficjalnie wiadomo, ze sa drozsze lub tansze od innych? A przeplaca sie w nich tylko za marke i mily customer service?

Tak jak w każdej innej. ;-)

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 11 Lis, 2013   

600 funtow kupie dobry sprzet, zadowala mnie.

Pod słowem Taaki zestaw na czerwono - masz link do zakupu, a aparat to Pentax K-30 lub 50.

Krzysztof Ibisz 
Nowy

Wysłany: Czw 14 Lis, 2013   

AndrzejM.Makuch i Kojut polecaja Pentaxa K-30 /K-50

Sunders
poleca (w innym dziale) Nikona D5200 18-105 VR .
PS. Robilem zdjecia Nikonem d90 z najwyzszej trybuny na Arsenalu i wyszly super. Ale to bylo 3 lata temu, a w tej branzy to chyba kosmos.

Czy jakies inne opcje aparat + obiektyw do kwoty 600 funtow wchodza jeszcze w rachube?

[ Dodano: Sob 16 Lis, 2013 14:19 ]
Czy moze ktos podeslac linka do opcji sprawdzania - jak bede wygladac zdjecia - po skorzystaniu z roznych aparatow i obiektywow? Z gory pieknie dziekuje. :smile:

Czy radzicie mi sie wstrzymac z kupnem aparatu do promocji swiatecznych i poswiatecznych, czy raczej w tej branzy okres ten nie charakteryzuje sie znaczna obnizka cen?

[ Dodano: Sro 20 Lis, 2013 14:43 ]
Czy jacys dobrzy ludzie zechca odpowiedziec na moj ostatni post? :smile:

Odpowiedz do tematu