Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
[ Dodano: Sro 06 Lis, 2013 10:26 ]
na ceneo nie ma
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Lis, 2013
Zastanawiałem się nad BMP, ale nie ma /dla mnie/ sensownych szkieł pod m4/3 i o efekt filmowy /małą głębię ostrości/ trudno.
Liczyłem na nowego Canona M z flilmami i matrycą z 70D lub lepszego Nexa /mam trzy/, a stanie chyba na A7R.
manolo [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Lis, 2013
przesadzasz z tą małą głębią ostrości, poszukaj filmów np. na vimeo, już kilka jest
poza tym to jest do filmowania, masz video zapisane w rawie albo prores, nic do 3000$ tego Ci nie da, oprócz blackmagic camera (bez pocket) ale jest droższy 2x od BMP
poza tym BM mają sporo ciekawych akcesoriów w dość sensownych cenach, jeśli ktoś poważnie myśli o filmowaniu świetny system
ps. oczywiście są przejściówki na inne bagnety, jeśli masz szkła z innego systemu, poradzisz sobie
Napisałem do paru sklepów. Na razie 1 ofertę mam, tzn. BMP będzie w tym tygodniu chyba.
Jeżeli udałoby mi się uzyskać rozsądną cenę za Pocketa + 14-42 Olympusa (wg sugestii Manolo), to raczej się zdecyduję.
[ Dodano: Pią 08 Lis, 2013 09:44 ]
Do BM, IMO, lepiej pasowałby chyba Olympus 9-18mm f/4-5.6.
Dobrze by się też sprawdzały Olkowe obiektywy które mają taki przesuwany pierścień ostrzenia, przesunięcie = przełączenie na ręczne ostrzenie (12mm f/2, 17mm f/1.8, 12-50mm f/4-6.3, 12-40mm f/2.8).
Świetnie by też pasował pewnie najnowszy zoom-naleśnik Panasonica 12-32mm f/3.5-5.6.
No i wszelkie ultrajasne manualne SLR Magic i Voitlander. A i manualna rybka Samyanga też nie do pogardzenia.
Na razie w sklepach na blackmagic pocket cinema camera realizują same preordery, więc trzeba czekać. Gh3 znalazłem w niezłej cenie 4.250zł i trochę się waham...
manolo [Usunięty]
Wysłany: Nie 10 Lis, 2013
ja bym się nie wahał, różnica w obrazowaniu (przy filmowaniu) zawsze będzie na korzyść takich wyspecjalizowanych kamer, warto zwrócić uwagę że dla tej kamerki optymalne iso to iso800
Dla mnie obrazek Pocketa jest rzeczywiście najlepszy. Fajnie to widać na tym przykładzie: http://www.fcp.co/dslr/ca...y-marco-solorio Tutaj Canon 5D Mk III wypada słabiej... Nie wiem tylko jak ja dam radę z tymi formatami ProRes, Raw. Nawet tego nigdy nie dotknąłem. A DaVinci Lite? Co tam będę (musiał?) robić? Napiszcie może w skrócie jak będzie, a właściwie jak powinna wyglądać praca z plikami wychodzącymi z BM Pocket?
manolo [Usunięty]
Wysłany: Nie 10 Lis, 2013
nie przesadzaj
musiał ? będziesz mógł wprowadzić korekcję barwną itd. więcej w opisie/helpie tego programu, nie znam go ale interface wygląda na bardzo przejrzysty, bardziej przyda się raw niż prores, rawy lepiej się obrabia, więcej można z nich wydobyć.
Manolo, a co sądzisz o max 30p w BMPC? Szczerze mówiąc, to był główny powód sprzedaży mojej poprzedniej kamery (2 x tańszej - canon legria hf m506) - dużo kłopotów np. z panoramowaniem (ząbki, skoki) i wiele innych. Wiem, że to nie ta klasa sprzętu... Teraz dla jakości obrazka BMPC gotów jestem zrezygnować z 50p.
ostrością na matrycy 1920 x 1080 nie będzie kiepsko (wystarczy pooglądać filmy na necie z tych szkieł). Z racji, że:
szumy mamy takie same jak na pełnej klatce i
światło 0,95
i głębia jak na f2.8
to do robienia filmów w słabych warunkach wydaje mi się być rzeczywiście super. Ale po co gadać o tych szkłach, skoro przekraczają one budżet kilkukrotnie?
I zakładając, że ma rzeczywiście cropa koło 3... czyli szeroki kąt uzyskamy tylko przy 7-14 (20-40)? A wszystkie jasne stałki to takie coś bliżej standardu?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9