Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
GIMP (darmowy photoshop?)
Autor Wiadomość
Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sob 09 Lis, 2013   GIMP (darmowy photoshop?)

Witam,
jestem ciekaw czy ktoś z was używał procesów automatyzacji w GIMP i czy są one w nim możliwe? Np. do wrzucenia we wszystkie zdjęcia podpisu? Jak to zrobić?

Reklama

fotka 
Bywalec

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Nie 10 Lis, 2013   

W GIMPie są procesy automatyzacji. Można używać skryptów/pluginów Script-Fu oraz w Pythonie. Kiedyś, jakieś 5-6 lat temu, trochę się tym interesowałam. (Przy braku skanera potrzebowałam czegoś do obróbki dużej ilości zdjęć notatek spisanych ledwie widocznym ołówkiem, skrypt wykonywał przycięcie zdjęcia do zaznaczonego myszką obszaru, obrót, przekształcenie do odcieni szarości, operację na krzywych, przyczernienie ołówka, threshold i zapamiętanie zmodyfikowanego zdjęcia. Parametry podane przy pierwszym wykonywaniu skryptu, a dalej już się jedzie z tymi samymi. 2 sekundy na zdjęcie. Dzisiaj pewnie już bym znalazła coś gotowego, a wtedy musiałam się trochę namęczyć)

Coś się pewnie zmieniło od tamtych czasów, ale pluginy nadal są. Możliwości są bardzo duże, ale generalnie pisanie od podstaw jest dość skomplikowane, no chyba, że ktoś ma zacięcie programistyczne. Najprościej jest znaleźć coś na stronie http://registry.gimp.org/ a potem dostosować do własnych potrzeb. (Mi, poza tym jednym razem już się więcej nie chciało)

Dokumentacja jest tu: http://www.gimp.org/docs/ (na samym dole "GIMP Documentation for Developers and Script Authors")

Co do dodawania podpisu, to szybkie szukanie wyrzuciło coś takiego:
http://registry.gimp.org/taxonomy/term/923
oraz
http://registry.gimp.org/node/26259
(nie wiem ile to warte)

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 11 Lis, 2013   

fotka napisał/a:
Można używać skryptów/pluginów Script-Fu oraz w Pythonie.

:shock: :shock: :shock:
Przepraszam - nie słyszałem o czymś takim. Możesz jakoś jaśniej?
fotka napisał/a:

No tak ale w co trzeba kliknąć żeby to zainstalować ? Znaczy do znaku wodnego i zmiany wielkości?
Wszedłem na stronę tej dokumentacji - ale nie dość że nie jest po polsku - to jeszcze chyba jakimś dziwnym językiem programistów pisane - nic z tego nie zrozumiałem , poza tym że są nowsze wersje i że z jakichś luster trzeba korzystać - nawet na taką stronę "polską" wszedłem - i nawet nie wiem co to jest tam ... :zalamany:
Równie dobrze może to być po chińsku... 30 lat temu miałem informatykę ale teraz już nic z tego nie pamiętam , a nawet jeśli to nie pomaga... :neutral:
Pisać programów na pewno nigdy nie będę więc dokumentacje i różne takie są mi zbędne.
Ważne żebym wiedział co mam kliknąć żeby zainstalować skrypt czy wtyczkę czy jak to tam zwą, montującą znak wodny i zmieniającą rozmiar obrazka - i gdzie się to po instalacji pojawi, dalej to już sobie pewnie poradzę. :cool:

fotka 
Bywalec

Wysłany: Wto 12 Lis, 2013   

AndrzejM.Makuch napisał/a:
fotka napisał/a:
Można używać skryptów/pluginów Script-Fu oraz w Pythonie.

:shock: :shock: :shock:
Przepraszam - nie słyszałem o czymś takim. Możesz jakoś jaśniej?

Pisze się takie małe (albo większe :smile: ) programiki, a potem się wrzuca do katalogu <KatalogUżytkownika>/.gimp-2.x/scripts (dla Script-Fu, rozszerzenie .scm) albo <KatalogUżytkownika>/.gimp-2.x/plug-ins (Python- rozszerzenie .py i inne). Ale lepiej zacznij od ściągnięcia czegoś gotowego :smile:
Cytat:

fotka napisał/a:

No tak ale w co trzeba kliknąć żeby to zainstalować ? Znaczy do znaku wodnego i zmiany wielkości?

Trzeba najpierw wejść na podstronę np. dla Batch tools watermark http://registry.gimp.org/node/24487 następnie ściągnąć plik
Kod:
batchtools1.02.zip
rozpakować i skopiować plik
Kod:
 batchwork.py
do katalogu <Główny katalog użytkownika>.gimp-2.x/plug-ins, zrestartować GIMPa. Pojawia się nowa pozycja w menu Tools/Batchwork. Jeżeli używasz GIMP 2.6 + windows trzeba też zainstalować pythona, instrukcje są na tej samej stronie. W 2.8 już tego kroku ponoć nie trzeba wykonywać.

Uwaga: katalog .gimp-2.x (kropka na początku!) jest ukryty, trzeba w eksploratorze plików najpierw kazać pokazywać ukryte pliki. 2.x oznacza oczywiście numer wersji np. 2.6 albo 2.8.

W tej chwili używam starego komputera, na którym mam zainstalowanego tylko GIMPa 2.6. Ściągnęłam sobie te pliki, żeby zobaczyć co to jest. Mam nadzieję, że będzie też działało na 2.8 (czasem starsze skrypty/programy) bywają niekompatybilne z nowszą wersją.

Zainstalowałam sobie wszystkie trzy, które Ci podlinkowałam. Moim zdaniem najlepiej wygląda BIMP http://registry.gimp.org/node/26259 - ma sporo opcji i można kilka operacji wykonać jednocześnie, można też wrzucić obrazek jako watermark.Instrukcje do instalacji w pliku Readme wewnątrz paczki (w linuxie i MAC trzeba skompilować, a dla windows jest w postaci binarnej - też kopiuje się do katalogu plug-ins). Jeśli używasz windows, patrz też komentarze na stronie programu (wersja 64 bit). Po zainstalowaniu pojawia się nowa opcja w menu File.

A jeśli potrzebny jest tylko podpis to nieźle wygląda wspomniany wyżej "Batch tools watermark", ostatni program (oryginalny) "Batch watermarking and resizing" mniej mi się podobał, bo z jednej strony ma mniej opcji ustawienia podpisu, a z drugiej wprawdzie może zmieniać też rozmiar, ale te dwie operacje wykonuje osobno.

[ Dodano: Wto 12 Lis, 2013 11:09 ]
P.S. Do zmiany rozmiaru był kiedyś polecany na tym forum program SNS-Resizer. On ma też opcję dodania znaku wodnego. Wydaje mi się jednak, że za mocno wyostrza.

Andrzej.M.
[Usunięty]

fotka napisał/a:
Ale lepiej zacznij od ściągnięcia czegoś gotowego

Chętnie - u mnie w ogóle nie ma żadnego BIMP choć pytony 2 znalazłem.
fotka napisał/a:
Do zmiany rozmiaru był kiedyś polecany na tym forum program SNS-Resizer.

Do tego używam RAW therapee - świetnie się spisuje, a wyostrzaniem można sterować.
fotka napisał/a:
Moim zdaniem najlepiej wygląda BIMP http://registry.gimp.org/node/26259 -

Tego też rozpakować do folderu Plug-in w użytkowniku/gimp 2,x?

fotka 
Bywalec

Do tego używam RAW therapee - świetnie się spisuje, a wyostrzaniem można sterować.

Do RAW therapee miałam kilka podejść, ale nie umiałam uzyskać dobrych efektów. Kupiłam sobie Lightrooma :smile: .
Cytat:

fotka napisał/a:
Moim zdaniem najlepiej wygląda BIMP http://registry.gimp.org/node/26259 -

Tego też rozpakować do folderu Plug-in w użytkowniku/gimp 2,x?

Generalnie, tak, ale zależy jakiego systemu operacyjnego używasz, może jeszcze trzeba coś zrobić. Najlepiej zacząć od przeczytania pliku Readme, tam jest wszystko napisane. Już zresztą pisałam o tej wtyczce:
fotka napisał/a:

Instrukcje do instalacji w pliku Readme wewnątrz paczki (w linuxie i MAC trzeba skompilować, a dla windows jest w postaci binarnej - też kopiuje się do katalogu plug-ins). Jeśli używasz windows, patrz też komentarze na stronie programu (wersja 64 bit). Po zainstalowaniu pojawia się nowa opcja w menu File.

Andrzej.M.
[Usunięty]

fotka napisał/a:
przeczytania pliku Readme, tam jest wszystko napisane

Postaram się go poszukać, i przeczytać jeśli jest po polsku... Tłumaczenie tego trochę bez sensu - wychodzą dziwolągi.
Jeszcze o tego pytona spytam - bo przez pomyłkę zainstalowałem 3.3.2 zamiast 2.6.6 - to chyba muszę odinstalować? Bo nie wiem do czego to służy a nie chcę zaśmiecać komputera.
A używam W7 64bit czy x86 - jakoś tak... To wszystko się zrobiło strasznie skomplikowane. Wystarczy jakiś czas tego nie śledzić żeby się pogubić.

Cytat:
Instalacja w systemie Windows ------------------------- plugin BIMP dla Windows jest już opracowany i jest to zapisane w bin/win32 katalogu. Wystarczy skopiować bimp.exe, pcre3.dll i BIMP-locale do domyślnego GIMP-Plugins: `<Programs-dir> \ <GIMP-folder> \ lib \ gimp \ <version> \ plug-ins` lub `<User -dir> \. gimp <version> \ plug-ins `

Czyli tym razem nie w użytkownik ale w programy?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

bo przez pomyłkę zainstalowałem 3.3.2 zamiast 2.6.6 - to chyba muszę odinstalować?
To zależy ale pomiędzy wersją 2 a 3 jest parę istotnych różnić, które spowodowały, że gałąź 2 nadal się rozwija. Powstały też konwertery kodu przystosowujące stare aplikacje do nowego standardu języka.

fotka 
Bywalec

Windows używam tylko do ligthrooma, więc zbyt dobrze nie znam tego systemu.

Jeszcze o tego pytona spytam - bo przez pomyłkę zainstalowałem 3.3.2 zamiast 2.6.6 - to chyba muszę odinstalować? Bo nie wiem do czego to służy a nie chcę zaśmiecać komputera.

Jeśli jest wersja 2.8 Gimpa, to podobno w ogóle nie potrzeba instalować pythona. Ponadto wydaje się, że z wyższą wersją powinno też działać.
Edit: hijax_pl Ci odpowiedział

Możesz zainstalować plugin, sprawdzić czy działa, odinstalować Pythona i sprawdzić czy nadal działa.
Cytat:

A używam W7 64bit czy x86 - jakoś tak...
Do wersji 64 bitowej sugerują zainstalowanie wersji z ostatniego postu stąd
http://gimpchat.com/viewt...tart=30#p112781
(ja nie odpowiadam za zawartość :smile: )
Cytat:
Cytat:
Instalacja w systemie Windows ------------------------- plugin BIMP dla Windows jest już opracowany i jest to zapisane w bin/win32 katalogu. Wystarczy skopiować bimp.exe, pcre3.dll i BIMP-locale do domyślnego GIMP-Plugins: `<Programs-dir> \ <GIMP-folder> \ lib \ gimp \ <version> \ plug-ins` lub `<User -dir> \. gimp <version> \ plug-ins `

Czyli tym razem nie w użytkownik ale w programy?

No właśnie, jest napisane lub `<User -dir> \. gimp <version> \ plug-ins `, czyli <Użytkownik>\.gimp <wersja>\plug-ins . Ja osobiście wolę to drugie podejście, zamiast kopiować pliki do katalogu systemowego.
Do katalogu systemowego jest sens kopiować tylko jeżeli jest kilku użytkowników, którzy będą chcieli używać wtyczki

paul80 
Maniak
Optyczny

AndrzejM.Makuch, może warto zaprzyjaźnić się z Lightroomem :wink: , chociażby do samego znaku wodnego.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sro 13 Lis, 2013   

Mam wyrzucać pieniądze? :razz:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

AndrzejM.Makuch, wyrzuca to się wtedy gdy się wydaje na coś nieprzydatnego. W wypadku LR to jest inwestycja. Co ważne - w miarę niewielka gotówka jest potrzebna w porównaniu do całości fotograficznego osprzętu...

fotka 
Bywalec

To jest inwestycja, jak ktoś zarabia na fotografii. W przeciwnym przypadku to kosztowne hobby :smile: .

To nie jest tylko kwestia pieniędzy. Uważam, że dobrze jest używać i wspierać (także finansowo) oprogramowanie, które jest nie tylko darmowe ale i wolne, które można modyfikować i poprawiać jak ktoś chce i potrafi. A do wielu amatorskich zastosowań taki gimp czy hugin z powodzeniem wystarcza. Nawet jeśli wymaga trochę więcej wysiłku. Nie obraziłabym się też, gdybym wreszcie mogła zastąpić lightrooma np. przez darktable. Szybko się rozwija, więc kto wie...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A jak ze stabilnością? Darktable oczywiście?

fotka 
Bywalec

Nie wiem, bo dawno nie używałam. Dziś zerknęłam na stronę projektu. Widzę, że od czasu jak ostanio próbowałam używać pojawiło się kilka kolejnych wersji. Może pora znów spróbować.

Odpowiedz do tematu