Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Stopnie czy krotności?
Autor Wiadomość
RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 14 Lis, 2013   

hijax_pl, przecież gość to dobrze wie*. To przecież znowu zabawa w ja mam rację, bo jestem inne pokolenie, bo miałem n aparatów, bo... bo matematyka jest dla bacy itede. Bo najtrudniej napisać, że sie walnęło w jednym słowie. Bo... w końcu oprócz niego na tym forum sami idioci i inni onaniści.

*a jak nie wie dotychczas to nic nie pomożesz, bo w podstawówce widać kolorowali drwala

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Skoro nie widzi błędu i używa dobrych słów - to nie jestem pewien czy dobrze wie. Dlatego klaryfikauję.

kozidron
[Usunięty]

Dżozef napisał/a:
Matematykę zostaw dla bacy bo Tobie to nie za bardzo idzie.

Dżozef napisał/a:
Tiaa , wykształciuchy z podstawówki cóż za wiedza tajemna.!

niezły dramat :shock:

Dżozefowi to się nawet nie dziwie, bo czytałem jego komenty z głównej i wcześniejsze posty :razz:
Zdziwiła mnie za to empatia Komora i Sundersa :twisted:

Z całej tej absurdalnej dyskusji, mozna było wyłapać jeszcze to:

Dżozef napisał/a:
Po co młodemu zawracać głowę skalą liniową której w fotografi niebyło niema i niebędzie(no może u soniego)

trolowania, część dalsza o bliżej nieprzeniknionej i niezbadanej materii skali liniowej, która może pokaże się u sonego :roll:

Andrzej.M.
[Usunięty]

O J...u ! Ten wątek należało zamknąć po pierwszej stronie! A najlepiej całkiem wykasować bo tylko zamętu narobi... Na prostej sprawie! :zalamany:

komor 
Moderator

kozidron napisał/a:
Zdziwiła mnie za to empatia Komora i Sundersa

Z mojej strony nie było żadnej empatii, jak zwykle koloryzujesz. :) Odnosiłem się tylko do tego, że z wypowiedzi Jaada możnaby wysnuć wniosek, iż o logarytmicznej skali naświetlania uczą w podstawówce na matmie. Może uczą, ale na kółku fotograficznym :) a na matmie co najwyżej o logarytmach. Ale to już nie we współczesnej podstawówce, która kończy się na szóstej klasie. Wystarczy zresztą potęgowanie (i tu słuszność ma Jaad, jeśli chodzi o starą podstawówkę). Obecnie potęgi i pierwiastki są wprowadzane w pierwszej klasie gimnazjalnej, czyli dawnej klasie siódmej.

A naprostowanie błędu było jak najbardziej słuszne.

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
Odnosiłem się tylko do tego, że z wypowiedzi Jaada możnaby wysnuć wniosek, iż o logarytmicznej skali naświetlania uczą w podstawówce na matmie.

zaraz zaczniesz się wykręcać jak Dżozef :P

Podsumuje to tylko w ten sam sposób co mavierk :P

mavierk napisał/a:
Samochód jedzie 10 kilometrów na godzinę. Ile godzin potrzebuje, aby przejechać 80 kilometrów?

Trzy :mrgreen:

Oczywiście Komor, odejmowania też nie było, no i proporcji również.

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor, a ułamki? Co z ułamkami? Czyżby wycofali? :razz:

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 15 Lis, 2013   

kozidron, że Ty nie umiesz zrozumieć prostych słów, to nic nowego, ale jaad75? :) Niezbyt wyraźnie napisałem, że chodzi o to, że o fotograficznym aspekcie tej sprawy nie uczą na matmie? Nawet znajomość całkowania i różniczkowania nie pomoże, dopóki nie dowiemy się, że skala naświetlania jest logarytmiczna i za każdym razem zwiększamy/zmniejszamy dwukrotnie, a nie o stałą wartość 1. Nie wiem jak chcesz to wyprowadzić z ułamków, Jaad…

Andrzej.M.
[Usunięty]

Komor- daj spokój , nie widzisz że chłopcy weszli w "tryb trolowania" na całego? Zamknij to i idź na piwo... :cool:

RB 

komor, ale naprawde logarytmy nie sa wcale tu do niczego niezbedne, poza tym, żeby zrozumieć co tam fachowcy pitolą w tej swej skali Iwi (czy efał) :-) (no offence, ofkoz). A do uzyskania takiego samego naświetlenia przy stałym strumieniu fotonów a przy zmianie któregos parametru to IMO te Iwi są wręcz tak sobie poręczne - chyba, ze traktujemy to jak proste automatyczne przeliczniki (wojsko, prosta księgowość i inne gdzie po prostu istnieje zasada: tak się liczy i już).

Ekspozycję w takiej chemii wyraża się w Langmuirach (L- jest to iloczyn ciśnienia osadzanego gazu w mikroTorach: 10(-6) Tr i czasu osadzania w sekundach: 1L = 10(-6) Tr x 1s) i ta skala jest jak najbardziej liniowa, choć też jedzie sie od ułamków L do dziesiątek tysięcy L.

Andrzej.M.
[Usunięty]

RB napisał/a:
Ekspozycję w takiej chemii wyraża się w Langmuirach (L- jest to iloczyn ciśnienia osadzanego gazu w mikroTorach: 10(-6) Tr i czasu osadzania w sekundach: 1L = 10(-6) Tr x 1s) i ta skala jest jak najbardziej liniowa, choć też jedzie sie od ułamków L do dziesiątek tysięcy L.

A kogo to obchodzi??? :lol:

RB 

Nie wiem. Ale widzę że Ciebie nie. I jakoś absolutnie nie jestem tym zdziwiony :mrgreen:

kozidron
[Usunięty]

komor napisał/a:
kozidron, że Ty nie umiesz zrozumieć prostych słów, to nic nowego, ale jaad75?

komor, możesz przestać z tą słabą retoryką, naprawdę nie stać cię na zrozumienie, tego co było napisane wyżej odnośnie zmiany iso ze 100 na 800. Ty naprawdę musisz angażować skalowanie logarytmiczne do prostego działania związanego z krotnością jakiejś wartości?

komor, ty wiesz o co jest tu dyskusja, nie o ilość EV a o krotność, to przez to słowo tu się toczy dyskusja.
Mnie nawet nie rozczarowuje pomysłodawca wątku, tylko twoja empatia a teraz jeszcze się okazuje, że do ustalenia krotności potrzebujesz od razu zrozumienia logarytmów :razz:

komor, weź zaangażuj do tego jeszcze stany nieustalone przy przebiegu fouriera, bo przecież migawka nie zawsze zamyka się na zadaną wartość.

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
Niezbyt wyraźnie napisałem, że chodzi o to, że o fotograficznym aspekcie tej sprawy nie uczą na matmie?
Po pierwsze, moje stwierdzenie o matematyce tyczyło się naszego trolla z głównej, który wpadł powymądrzać się o krotnościach.

komor napisał/a:
Nie wiem jak chcesz to wyprowadzić z ułamków, Jaad…
Skrócenie czasu o połowę, to skok o pełną działkę, więc np. :

1/250s*1/2=1/500s
1/250s*1/2*1/2=1/250s*1/4=1/1000s
1/250s*1/2*1/2*1/2=1/250s*1/8=1/2000s
1/250s*1/2*1/2*1/2*1/2=1/250s*1/16=1/4000s

itp, itd...

AM 
Maniak

kozidron napisał/a:

stany nieustalone przy przebiegu fouriera

Strasznie ciekawe to co piszesz. Strasznie.

Odpowiedz do tematu