Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 15 Lis, 2013 Co lepsze olympus xz-2 czy panasonic lumix LX7
Jak wyżej co lepiej kupić, ceny podobne a chciałbym w miarę dobry kompakt do wszystkiego czytałem taki artykuł http://www.dpreview.com/a...mpact-cameras/5 i tam ktoś poleca olympusa ale chciałbym poznać też wasze opinie, bo z tego co czytałem to oba są ok ale może któryś jest jednak lepszy.
ale czytając jego test nie przekłada się to na jakość zdjęć w porównaniu z olympusem, wiem ,że może trochę wymyślam ale jest to mój pierwszy kompakt i nie chce kupić byle czego.
Zjedź do scenki i wybierz w porównaniu XZ-2. Nie patrz na wyostrzenie - bo olek przesadza nawet jak nie chcesz by wyostrzał, Panas natomiast jak mu się wyłączy wyostrzanie to daje miękki obraz.
A ktoś jeszcze może się wypowiedzieć na temat tego olympusa ? ogólnie to zamierzam oglądnąć oba ale jeśli chodzi o jakość zdjęć to jednak skłaniałbym się w stronę Olka.
A ktoś jeszcze może się wypowiedzieć na temat tego olympusa ? ogólnie to zamierzam oglądnąć oba ale jeśli chodzi o jakość zdjęć to jednak skłaniałbym się w stronę Olka.
Patrzysz na to jak sroka, która kusi się na wszystko co błyszczy.
Z Panasa bez problemu uzyskasz taką samą albo lepszą jakość bo ma lepsze szkło (możesz sobie przeanlizwać scenkę testową na dpreview i porównaj np baterie w rogu kadru, oprócz tego porówanj zachoeanie na innych ognisjkowych)) trzeba tylko trochę pogmerać w menu i ustawić jak się podoba a nie brać wszystko do oceny na podstawie ustawień domyślnych.
Poza tym Panas ma 24 mm a w proporcji 16:9 nawet szerzej )około 22) to się bardzo przydaje.
Jakbym miał nie potrzebować 24 mm to zainteresowałbym się Nikonem P7800 ekw. 28-200/F2-F4 i wizjer wbudowany.
Olek jest generalnie niezły ale taki pośrodku bo ani szeroki ani tele więc to czyni go sprzętem nijakim.
Właśnie patrze i widzę jakie jest odwzorowanie kolorów na Panasonicu i Olku nie wiem czemu tak chwalisz ten obiektyw w Panasie ale jak test nie przeczytasz i jaką opinie użytkowników to każdy pisze, że wcale sie obiektyw nie przekłada na jakość zdjęć.
Właśnie patrze i widzę jakie jest odwzorowanie kolorów na Panasonicu i Olku nie wiem czemu tak chwalisz ten obiektyw w Panasie
Obiektyw nie decyduje o kolorach.
A chwalę obiektyw bo z wakacji mam bardzo detaliczne obrazki mnóstwo szczegółów bez względu na warunki.
Nawet w ciemnych kościołach mogłem używać niskich ISO i krótkich czasów dzięki F1,4 jasności niespotykanej u konkurencjo poza Samsungiem EX2F.
Niskie ISO sprzyja lepszej jakości zwłaszcza w komapkcie z mała matrycą.
Jasność obiektyw sprzyja tez szybkości działania i dokładności ukłądu AF co widać w słabym śswietle.
Bez dobrego AF nie będzie ostrych foci niestety.
Poziom winietowania i aberacji też jest zadowalający.
Szeroki kąt pozwala zmieścić w kadrze o wiele więcej niż 28 mm oraz zachować pionowość budowli a nie otrzymać walące się ściany.
pixa_ns napisał/a:
ale jak test nie przeczytasz i jaką opinie użytkowników to każdy pisze, że wcale sie obiektyw nie przekłada na jakość zdjęć.
Ta to może go odkręć i załóż dekielek z dziurką.
Na jakość wynikową składa się wiele rzeczy i obiektyw jest tu bardzo ważnym ogniwem.
Niestety jak ktoś nie umie używać aparatu to ten mu nie pomoże podobnie jak kiepskiemu kierowcy nie pomoże Ferrari ba nawet zaszkodzi bo się rozbije na pierwszym zakręcie.
Nie każdy potrafi zweryfikować co jest zasługą obiektywu a co zasługa processingu a ten odpowiada za kontrast wyostrzenie kolory, poziom szumu i o dziwo korekcję wad obiektywu
Twoja sprawa i potrzeby, jak Ci się podoba XZ to kupuj dla mnie brak zakresu przynajmniej 24 mm dyskwalifikuje każdy kompakt bo poszerzyć kąt widzenia cyfrowo się nie da a zawęzić owszem.
Marzy mi się taki LX7 z wbudowanym wizjerem i szkłem 18-100 mm/F1,4
Dla XZ-2 konkurencją jest Nikon P7800 jak wspomniałem IMO znacznie lepszy aparat z uwagi na wizjer i lepszy zakres ogniskowych oraz ergonomię.
Dla mnie P7800 to lider w kompaktach premium, które zaczynają na 28 mm
nikon to cegła przy tych kompaktach, a obiektyw owszem nie robi wszystkiego ale widać mi się processing nie podoba w Panasie bo kolory są jakieś nie bardzo w porównaniu do Olka i nikona które mają je do siebie zbliżone.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,52 sekundy. Zapytań do SQL: 14