Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat do filmów
Autor Wiadomość
elmuz 
Początkujący

Wysłany: Pią 15 Lis, 2013   

manolo, jaka w praktyce będzie różnica miedzy Olkiem 14-42 a 12-50? Przez weekend muszę coś kupić, bo Pocket przyjdzie i nie będę miał jak sprawdzić ;)

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Sob 16 Lis, 2013   

elmuz napisał/a:
Mavierk, ten masz na myśli? http://allegro.pl/olympus...3716313353.html
Pytam w ten sposób, bo gubię się w tej ilości modeli, oznaczeń obiektywów... :(
Tak, ale raczej myślałem o opcji za jakieś 600-700zł, bo można urwać. To szkło daje Ci większy zakres zarówno z przodu jak i z tyłu a jeśli chodzi o jakość to masz testy na głównej i nie musisz o wszystko pytać innych bo w końcu to Ty wydajesz te 5 klocków na sprzęt ;)

komor 
Moderator

manolo, możesz mi wyjaśnić, na czym polega ignorancja dcs w kontekście waszej sprzeczki? Gdzie się myli?

elmuz 
Początkujący

mavierk, ja wydaję, ja pytam. Dlaczego miałbym nie pytać "o wszystko"? ;) Ktoś nie chce odpowiadać, to nie odpowiada. :)
Podsumowując obiektywy, mam do wyboru:
Olympus Digital 14-42 mm
Olympus M. Zuiko 12-50 mm
A kolega polecił mi jeszcze Olympus 14-54mm / 2,8-3,5 (za ok.990zł)
Co myslicie o tej ostatniej opcji? Byłaby lepsza od poprzednich?

manolo
[Usunięty]

komor napisał/a:
manolo, możesz mi wyjaśnić, na czym polega ignorancja dcs w kontekście waszej sprzeczki? Gdzie się myli?

po pierwsze, auto focus jak najbardziej jest w BMPC, można się dość łatwo przełączać między focus peaking a auto focus używając jednego przełącznika "focus", oczywiście działa to tylko ze szkłami MFT które mają AF, ale nie jest to funkcja która jest tak ważna w kamerach jak w aparatach fotograficznych, do kontroli focusa podczas ujęcia lepiej używać manualnego focusa. Jeśli jest to film reżyserowany można to przećwiczyć, jeśli to reportaż trzeba zdać się na intuicję, ciągły af jest ryzykowny, ujęcia mogą wyglądać jak z frontu albo z zamieszek, w większości sytuacji lepiej tego unikać, a nawet jeśli taki efekt jest potrzebny lepiej go symulować i podporządkować scenariuszowi.

co do 12-50 różnica jest spora, jest większy zakres, ale 12-50 jest dużo większy, prawie dwa razy taki jak 14-42, 14-54 jest ciekawy bo jasny, niestety nie wiem gdzie ty go widziałeś z taką cenę bo wszędzie kosztuje powyżej 2k, ja bym został przy 14-42 bo jest mały i tani. Zamiast kupować drogiego zooma pomyśl nad jakąś bardzo szeroką i jasną stałką.

są jeszcze takie szkła jak Olympus 9-18mm f/4.0-f/5.6 za około 2500, i Panasonic 7-14 mm f/4,0, niestety ten ostatni jest bardzo drogi, widziałem go za 3999 :???:

elmuz 
Początkujący

manolo, na allegro znalazłem 14-54. :)

mavierk 
never knows best

elmuz, ale to nie jest tak, że masz tylko kity od Olympusa, bo są też z Panasonica.
I nie uważam, żeby 12-50 był taki duży. Nie zmienia swojej wielkości podczas ostrzenia, jest uszczelniany i (moim zdaniem) świetnie wygląda. No i przy cropie 2.8 daje te ~10 stopni szerzej.

Kup już coś, proszę :mrgreen:

Analizator 
Uczestnik

9-18mm f/4-5.6 - przez crop BM może mieć lepsze kąty widzenia
dlatego też 12mm lepsze od 14mm, bo BM nie ma cropa x2 tylko jakieś x2,8 (przy filmowych proporcjach)

[ Dodano: Sob 16 Lis, 2013 21:45 ]
12-50, jak i 12/2, 17/1.8 albo 12-40/2.8 mają taki dzynk do filmów - ruchomy pierścień po przesunięciu włączający ręczne ostrzenie

jest też kupę jasnych manualnych stałej różnych producentów z bagnetem m43

manolo
[Usunięty]

Analizator napisał/a:
jest też kupę jasnych manualnych stałej różnych producentów z bagnetem m43

Analizator, to wrzuć tą kupę, nie krępuj się, analna fiksacja nikomu nie przeszkadza, ważne że chcesz pomóc :lol:

muzyk 

Wysłany: Nie 17 Lis, 2013   

:lol:

Analizator 
Uczestnik

Wysłany: Pon 18 Lis, 2013   

- Samyang 7,5/3.5 rybka
- SLR Magic 12/1.6
- Samyang 16/2
- Voigtlander 17,5/0.95
- SLR Magic 23/1.7
- Voigtlander 25/0.95
- SLR Magic 25/0.95
- Jackar 34/1.8
- Mitakon 35/0.95
- SLR Magic 35/0.95
- SLR Magic 35/1.4
- Voigtlander 42,5/0.95
- SLR Magic 50/0.95
- Samyang 300/6.3 lustrzany
- Tokina 300/6.3 lustrzany

A ostatnio Kowa pokazała kilka szkiełek z tym bagnetem (chyba pod filmy):
- Kowa 8.5mm T/3.0
- Kowa 12mm T/1.9
- Kowa 16mm T/1.6
- Kowa 25mm T/1.9
- Kowa 50mm T/2.1

muzyk 

Wysłany: Pon 18 Lis, 2013   

Ależ sporo tego!
Analizator napisał/a:
- Samyang 7,5/3.5 rybka

Ta rybka jest super!

Tutaj zaś test SLR Magic 12 f1.6
Nie wiem, czy jest sens bulić dość sporą kasę za takie szkło...

To jest coś coolistego
Na NEXie

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 19 Lis, 2013   

muzyk napisał/a:
Tutaj zaś test SLR Magic 12 f1.6
Nie wiem, czy jest sens bulić dość sporą kasę za takie szkło...

Do filmowania może być fajne, szczególnie właśnie, jak ma się relatywnie mały budżet na zabawki filmowe. Jak zwykle wszystko zależy od pomysłu i zastosowania.

muzyk 

Wysłany: Wto 19 Lis, 2013   

komor napisał/a:
Do filmowania może być fajne

Do filmowania... to wziąłbym nawet taki szit jak Holga 25 f8...
o rany, jaki to szajsowaty obraz daje. :twisted:

elmuz 
Początkujący

Wysłany: Wto 26 Lis, 2013   

Pocket zakupiony. Obiektyw Olumpus 14-42 (super okazja), karta SD 64GB 95MB/s. Wszystko działa bez problemów. Nie uaktualniałem jeszcze do v 1.5 (Raw), bo muszę dokupić kabel USB z koncówką "MINI-B". Jak na razie wszystko działa idealnie. Dzięki wszystkim za porady, szczególnie manolo. ;)

Odpowiedz do tematu