Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
thomus napisał/a:
Jak myślicie jako drugie szkło lepsza będzie 85-ka czy Tamrona 90 f/2.8 pomijając szybkość AF. Chodzi mi o stosunek jakość/cena i jakość zdjęć.
Czytam, czytam, kombinuję i sam już nie wiem... a może 50 f/1.4 lub nawet 50 f/1.8?? Wyczytałem, że przy 85 w pomieszczeniu może być problem bo miejsca może zabraknąć a 50tką można już popełnić fajny portrecik bez zniekształceń, które są na 35 przy ciasnych ujęciach... Jeśli 50tka to warto dopłacać do f/1.4??
Warto doplacac . Jest duza szansa ze 50 1.8 szybko sie rozleci . Moja 50 1.8 padla po roku , a 50 1.4 juz 4 rok znosi moje malo delikatne traktowanie do tego af jest pevniejszy
Czytam, czytam, kombinuję i sam już nie wiem... a może 50 f/1.4 lub nawet 50 f/1.8?? Wyczytałem, że przy 85 w pomieszczeniu może być problem bo miejsca może zabraknąć a 50tką można już popełnić fajny portrecik bez zniekształceń, które są na 35 przy ciasnych ujęciach...
Musisz sam zdecydować, czy mając 35 mm wolisz kupić coś diametralnie różnego (85 mm), czy coś po środku, ale równie przydatnego. Na pewno z 50 mm też będziesz zadowolony przy portretowaniu, po prostu tylko nie będzie to taki duży skok jak w przypadku 85 mm. W pomieszczeniach na pewno łatwiej będzie z 50 mm.
Miałem ten sam problem na początku szukałem zamiennika kita zdecydowałem się na S17-50 2.8. Teraz urodziła się córka i jestem zadowolony. Światła i tak brakuje wiec lampę kupie lada chwila. Stałka przyda się na wiosnę i tak 85 1.8 będzie idealna. do domu zależy jakie duże pomieszczenie. U mnie przy 50mm jest ciasno jak chce robić zdjęcie całej osobie. A portrety dziecka w łóżeczku na cholerę. Do domu użyteczny zoom taki jak napisałem ewentualnie Komor polecał mi S17-70 2.8-4. Ja masz 3.3k to ta nowa Sigma 18-35 1.8
Jest duza szansa ze 50 1.8 szybko sie rozleci . Moja 50 1.8 padla po roku
Ale nie piszemy tu o Canonie... [/quote
Upss ,glupio mi oo.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sob 16 Lis, 2013
Do Pentaxa może być 50/1,8 - środek nawet na pełnej dziurze da się oglądać , a domknięty do 2,4 jest naprawdę dobry. Domknięty mocniej daje naprawdę świetną jakość. Sam obiektyw jest lekki i trwały mimo poliwęglanowego bagnetu ( a może właśnie dlatego). Dzis miałem okazję przejrzeć zdjęcia z nowego modelu testowanego również z obiektywem 18-135 /3,5 -5,6 i mogę spokojnie go polecić z korpusem (jeśli ktoś chce mieć coś dłuższego niż 18-55).
Do Pentaxa może być 50/1,8 - środek nawet na pełnej dziurze da się oglądać , a domknięty do 2,4 jest naprawdę dobry. Domknięty mocniej daje naprawdę świetną jakość. Sam obiektyw jest lekki i trwały mimo poliwęglanowego bagnetu ( a może właśnie dlatego)
A kogo to obchodzi? OP używa D5100.
AndrzejM.Makuch napisał/a:
Dzis miałem okazję przejrzeć zdjęcia z nowego modelu testowanego również z obiektywem 18-135 /3,5 -5,6 i mogę spokojnie go polecić z korpusem (jeśli ktoś chce mieć coś dłuższego niż 18-55).
Jak się ma szczęście trafić dobry egzemplarz, to może i jest akceptowalny, w przeciwnym razie, jeśli mam bazować na egzemplarzu którego miałem okazję przestrzelić, to straszliwy syf.
Co nie zmienia faktu, że piszesz jak zwykle nie na temat.
Nikkor 50mm 1.4 jest jednym z najczęściej wykorzystywanych obiektywów przez nasze studio. Spośród 85mm polecam Sigmę 1.4. W tej cenie daje niesamowitą ostrość. Użyteczna w nim jest również przysłona 1.4.
foto-muszak jak mod sie obudzi to zaraz posprzata te reklamy. Poza tym oresliliscie zly target, Tu kazdy raczej stara sie zrobic zdjecia samemu, bez kozystania z waszego studia., wiec klientow nie nalapiesz.
Widać się nie wiedzie i trzeba się dowartościowywać słowami "nasz studio"
Sorry za ot, ale po prostu rozwaliło mnie to i prawie z krzesła spadłem. Tak poza tym, to ile % aktywnych ludzi na tym forum ma swoje studio lub w jakimś pracuje/współcracuje? Myślę, że pewnie około połowy.
pes [Usunięty]
Wysłany: Wto 19 Lis, 2013
Usjwo napisał/a:
foto-muszak jak mod sie obudzi to zaraz posprzata te reklamy. Poza tym oresliliscie zly target, Tu kazdy raczej stara sie zrobic zdjecia samemu, bez kozystania z waszego studia., wiec klientow nie nalapiesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9