Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 16 Lis, 2013
polaris napisał/a:
Tylko te cholerne odblaski w dzień. Dewastują kontrast. No ale to zaczyna naprawdę denerwować dopiero po bezpośrednim porównaniu z lornetką o dobrze kontrolowanych odblaskach.
Takie życie - im większe doświadczenie optyczne tym więcej oczekujemy a mniej wybaczamy.
Prawie każdy kto się zaangażuje tego doświadcza.
To moja konkluzja dla kilku wypowiedzi tego wątku. Ja sam - na tym etapie swojego lornetkowego hobby -dochodzę do przekonania, że trudno dostać bezkompromisowo dobrą lornetkę poniżej 2000zł (co nie znaczy, że nie ma relatywnie dobrych lornetek za kilka setek - bo są).
Witam!
Trudno koledze nie przyznac racji.Ja jestem jednak zwolennikiem stopniowego odkrywania .Jesli po pewnym czasie dojde do wniosku ze to co mam (obojetnie czy to lornetka czy co innego) mi nie wystarcza to bede szukal innch rozwiazan w dostepnym dla mnie przedziale cenowym.Bo w zyciu tak jest ze jak sie nie ma pieniedzy to i autobus jest szczesciem choc kierowcy "maluchow" patrza nan pogardliwie.
Wysłany: Sob 16 Lis, 2013
Tych relatywnie dobrych? To po mojemu:
Nikon Ex
Titanium
Forest II
Celestron LX
Celestron Nature Porro
Vixen Foresta
Vixen New Foresta
Nokon Prostaff 7 8x, 10x42 (dziś oglądałem- OK)
DO Extreme
TS
Monarch 5
Olympus EXPS
Vortex Crossfirer II i Diamondback...
Przyznam , że trochę poleciałeś po łebkach . Spodziewałem się
bardziej szczegółowo . Może ciut bardziej konkretnie .Chociaż po jednym konkretnym modelu .
Przepraszam , że Ciebie zamęczam , ale jakiś straszny marazm na Forum .
Wysłany: Nie 17 Lis, 2013
W każdym podpunkcie - marce jest zazwyczaj mnogość typów. Rozpisanie zajęłoby sporo miejsca i czasu a to nie ten temat. Wypadałoby pisać o 12x. Jaka klasa cie interesuje?
Jeśli 8x30 to Opticron SR.GA 8x32 i będziesz spokojny Jeśli zależy Ci na lornetce którą będziesz używał w ekstremalnych warunkach to Steiner Wildlife Pro 8x30.
Wysłany: Nie 17 Lis, 2013
lech pepliński napisał/a:
Więc tak : 8x40 mam EX i chyba niech tak zostanie . 8x30-32 do kupienia . Mam też Aculona
10x50 , nie wiem czemu go kupiłem , (chyba po pijaku ) Nawet patrzeć na niego nie mogę po Waszych recenzjach .
Ja na temat Aculona nie mam wyrobionego zdania (patrzyłem w sklepie raz czy dwa) ale byłbym ostrożny jeśli idzie o hurakrytykę. VII 10x50 była dobrą lornetką czy Aculon jest zdecydowanie gorszy..? Wielu z nas - piszących tutaj, zazwyczaj bardziej niż mniej wyrobionych optycznie, "przesunęło" sobie dość daleko poza "poziom startowy" akceptację jakości lornetek. Może z tego wynika ta krytyka? Jak ktoś chce wydać te 300zł, brak mu doświadczenia więc pyta na forum i oczekuje rady. 300zł? Aculon? - może to sensowne rozwiązanie dla tych, którzy chcieliby coś markowego, nie bazarowego co przetrwa te parę lat. Jedynie trzeba uzmysławiać nabywcom, że Aculon to nie "pępek optycznego świata" tylko "produkt budżetowy" ale o niebo lepszy niż jakieś UpClose, Russia czy nawet podstawowe Outlandy.
8x32 obok Opticrona (chyba nr 1) poleciłbym porro lornetkę Vortex Raptor 8,5x32, leciutkiego Zen Raya Summit, chwalonego Vixena New Foresta a wyżej to Monarcha 7 i Vipera.
Wysłany: Pon 18 Lis, 2013
Coś tak czułem, choć nie zdziwiłbym się patrząc na mnogość premier Nikona. M7 8x30 - lada chwila pojawi się w sklepach. Ci3ekaw jestem ceny - obstawiam jakieś 1499zł za 8x30.
Goornik czy Prostaff 5 jest pozycjonowany niżej niż Prostaf 7?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9