Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 16 Lis, 2013 Pomoc w zakupie bezlusterkowca
Prosze o pomoc w zakupie:
Sony nex5R, Samsung NX300, Panasonic GF6K, GX1
chodzi mi o ergonomię, dobry jakościowo film, i nie bede ukrywał że także zdjećia bedzie robiła moja żona dlatego chciałbym aparat który najlepiej poradzi sobie w trybie AUTO
Ja polecam GX1 bo jest bardzo mały, mimo to bdb się go trzyma, super wykonany i świetny w obsłudze, a w przypadku, gdy będzie potrzeba coś poza auto focić, to wiele funkcji jest pod palcami wyciągniętch z menu na zewnątrz.
Filmy Full HD, po wgraniu zhakowanego firmware można dłuższe nagrywać.
Dźwięk stereo, wyjścia mikrofonowego brak, ale też te inne chyba nie mają.
Mam taki, wraz z opcjonalnym wizjerem - bajeczka.
Do tego jakieś szkło fajne, najlepiej uniwersalną stałkę (tak tak) 20 1.7, ale jeśli ma być auto, to chyba ten 14-42 power zoom, czy jak mu tam - taki trochę ciemny, albo 14-140 - tyle że dość drogi.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 16 Lis, 2013
a wg mnie to zależy od tego co chcesz osiągnąć i czy jak najmniejszym kosztem.
Jeśli chcesz mieć aparat do portretów to GX1 + 45/1.8 albo 75/1.8 bądź też Samsung z 85/1.4.
W tej opcji wolałbym samsunga.
Jeśli pominąć portret to w każdej innej opcji dla mnie Panasonic
dziękuje bardzo za odpowiedzi, a powiedzcie mi jakie sa główne różnice między GX1 a GF6K?
a widziałem dziś jeszcze Canona M...
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 16 Lis, 2013
Zobaczyć możesz jeszcze Nikona 1, Pentaxa Q.
GF6 jest malutki, jeśli chcesz bawić się trochę poważniej to GX1 będzie wygodniejszy w użytkowaniu.
Jeśli potrzebujesz zastępstwa dla kompakta to rzeczywiście GF6 + 14/2.5 albo 20/1.7 to świetny zestaw na imprezy czy wycieczki.
Ale jak masz zamiar fotografować nie tylko na auto to myślę, że lepiej byłoby zainteresować się GX1.
Sam kupiłem jakiś czas temu GF1 (bo 400zł z hipsterskim pokrowcem) + 14/2.5 + 45/1.8 i póki co mam ochotę na więcej (20/1.7 albo 85/1.4 przy następnej okazji ).
Gdyby gf6 był tańszy od gx1 to sam bym zachęcał do zakupu tego pierwszego. Bo jak ma jechać na auto to po co całe te udogodnienia w gx1, obrazek będzie mniej więcej taki sam. Jednak gdy w zasadzie gx1 mozna kupic kilkadziesiąt PLN taniej od gf6 to... IMO brać gx1. Bo jak np. zapragniesz wizjera to go możesz kupic (no, tanio nie będzie) a do gf6 nie... i tak dalej i tak dalej. Po prostu nic nie dostajesz w gf6 więcej w stosunku do gx1.
A wielkośćia różnić się to aż tak bardzo nie różnia się.
widzę ze mocno promujecie GX1, tak wiec na pewno mu sie przyjrzę bliżej, powiem szczerze ze nei był moim faworytem ale cenowo jest najtańszy i skoro ma przynieśc najwięcej frajdy to jestem za... dzieki wielkie za pomoc, jeżeli ktoś ma jeszcze swoje zdanie to czekam
Promować to raczej nikt nie promuje. Po prostu z racji finalnej wyprzedaży modelu jest bardzo tani, a zdjęcia robi całkiem fajne. Tylko, ze miej świadomość, że to jest już 'stary' model (dwa lata), nieprodukowany, jego następca jest już w sklepach.
Po prostu jeśli ma jechać na auto to w zasadzie cokolwiek kupisz - zadziała. A ten na pewno nie jest zły. Tylko, że jak Ty lub żona ma aparatu uzywac, to zdecydujcie który po choćby krótkim potrzymaniu (ale aby aparaty były właczone). Bo który aparat Wam przyniesie najwięcej frajdy to nam trudno wyrokowac. Natomiast cokolwiek kupisz z tych co wymieniłeś - zadziała nieźle w takich warunkach jakie wskazałeś.
Ostatnio zmieniony przez RB Sob 16 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Jak m43 to może Olek, choćby EPL5, będzie lepsza od panasowej matryca. Panasonic dorobił się zacnych matryc od modeli GH3, GX7, GM1... Choć taki G6 też daje radę.
Jakbyś nastawił się tylko na ten M + jedno szkło: 22 f2 - taki mały reporterski pstrykacz byś miał.
gnerek napisał/a:
widzę ze mocno promujecie GX1
Najpierw kupiłem GF1, świetny, tańszy od barszczu
ale GX1 to już był odlot, a jeszcze z opcjonalnym wizjerem.
Jeden zonk, to niemożliwość wyłączenia ekranu w trybie LV - najszybciej po 15 sek, automatycznie.
Obsługa - tzn. guzikologio-funkcjologia - jak na takie aparaciątczątko... rewelacja!
Jakość zdjęć... otwierasz w LR np. albo choćby wstępmnie w Fast Stone Viewer i koparunia opadunia.
Z kolei GF1 + 20 1.7, 45 1.8 sprawdził się świetnie na wywczasie.
GX1 byłby jeszcze lepszy, bo mniejszy, a mimo to dobrze się dający trzymać.
Poza tym, w GX1 uważam, że są lepsze przyciski niż nawet w GX7, sprawiają wrażenie solidniej wykonanych.
Są cztery przyciski funkcyjne - dwa realne, dwa przez ekran dotykowy.
Polecam!
Jeślibyś kupił GX1, to pomyśl też o wizjerze.
Co prawda, kosztuje trochę, ale myślę, że warto - można używany taniej.
Co do szkieł… nie wiem, jakie masz preferencje, czy zoomowe, czy stałkowe…
jeśli zoomowe… cóż… najlepiej coś jasnego a tutaj wybór jest niewielki, Panasonic 12-35 2.8 i 35-100 2.8, czy Olympus 12-40 2.8 i … nie pamiętam jakie tam jasne tele.
Stałki: podstawowa, którą zawsze będę polecał - Panasonic 20 1.7 i następna Olympus 45 1.8
W zasadzie mając te dwa szkła na GX1, zabawa zaczyna się w najlepsze.
I dużo czasu upłynie, zanim Ci się choć trochę znudzą te "słoiczki".
Poza tym, w GX1 uważam, że są lepsze przyciski niż nawet w GX7, sprawiają wrażenie solidniej wykonanych.
I tu muszę się wtrącić jako użytkownik GX-1 i następcy.
Na klawiszach "następcy" widać przynajmniej WYRAŹNIE co jest napisane.
GX-1 zawsze musiałem lekko pochylić i przyjrzeć się wgłębieniom, żeby zobaczyć, że to... Fn1
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10