Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem użytkownikiem kompaktu Sony RX100 II i jako aparat uniwersalny jest dla mnie świetny - nie tylko wedle definicji, że najlepszy jest ten, który ma się zawsze przy sobie, ale też jest bardzo światłoczuły (najwyższe ISO 12800 jest zwykle akceptowalne) i generalnie robi ostre, ładne zdjęcia, i to jeszcze przy zapisywaniu tylko w JPG (dopiero zacząłem odczuwać potrzebę zainwestowania w RAW-y). Ma jednak dwie bardzo nieprzyjemne dla mnie cechy: krótki zoom (ekwiwalent 28-100 mm dla 35 mm) oraz chłodne barwy (intensywne czerwienie i pomarańcze praktycznie "spiera").
Dlatego szukam aparatu do zadań specjalnych, którego będę używał tylko wtedy, kiedy wiem, że małpka nie da sobie rady, albo gdy będę chciał postawić na maksymalną jakość i ciepłe barwy. Zależy mi zwłaszcza na warunkach koncertowych/scenicznych, czyli na ile się orientuję:
- duża czułość (spory minus jeśli szum robi się kolorowy nawet przy najwyższych czułościach),
- możliwość zrobienia osoby stojącej powiedzmy 5-10 metrów ode mnie, w skromnym oświetleniu (duży plus jeśli da się zrobić portret, a nie tylko sylwetkę),
- możliwie cicha praca.
Znalazłem cykl artykułów poświęconych fotografii koncertowej, z artykułem na temat sprzętu na czele, gdzie autor radził szkła f=2.8 i robi niezbyt czułym sensorem (Pentax K200D) na ISO 1600. Z mojego rozumienia kroków (f-stop) podobne zdjęcia na bardziej czułych sensorach powinny dać się zrobić na ISO 6400 z f=5.6, czyli nawet już na kitowych szkłach przy maksymalnym powiększeniu.
Znalazłem też świeży artykuł na temat najlepszych aparatów do zdjęć w słabym świetle w podziale na klasy. Cenowo - i gabarytowo - interesuje mnie dział APS-C. Nie mam uprzedzeń do żadnej marki, ale pod względem jakości kitowego zooma 18-135, rozmiarów, a przede wszystkim oddawania barw najbardziej pociągają mnie Pentaksy. Mówię o kitowych obiektywach, bo nie chcę się ograniczać stałkami, a sam zakup aparatu z obiektywem to już spory wydatek. Jeśli byłby problem w warunkach koncertowych, to biorę pod uwagę dodatkowo zakup Tamrona 70-200 mm f/2.8, żeby nadal móc kadrować nie ruszając się z miejsca - drogo, ale jeszcze znośnie, a poza tym i uniwersalnie, i (według testu w tym serwisie) dobra jakość obrazu.
Patrzyłem na porównania w DPReview i niestety nie mają tam testowego obrazka dla wszystkich interesujących mnie modeli (np. Pentax K-50 i Sony RX100 II), ale na ISO 12800 - bo dla mnie interesująca czułość zaczyna się dopiero od ISO 3200 - np. Canon 60D i Nikon D5100 robią kolorowy szum, a ilość szczegółów i szumów między Nikonem D7100 a Pentaksami K30, K-5 i K-5 II zależy wręcz od konkretnych elementów, czyli trudno wskazać jednoznacznego zwycięzcę. Nawet jeśli idzie o zdjęcie twarzy (a przecież chcę robić na koncertach ludzi) K-5 II tylko trochę się wybija ponad resztę. Jeśli zaś idzie o barwy, to K-5 II widzi mi się najbardziej (od razu widzę na tablicach, że paski reprezentują ciąg CMYKRGB!), ale mam wątpliwości, czy rzeczywiście są takie zauważalne różnice między modelami, czy może to zależy bardziej od egzemplarza? W każdym razie widzę, że Nikon D7100 słabo radzi sobie z intensywnością barw, ale ma ogólnie ciepłą pomarańczową nutę, a K-5 II nie faworyzuje wyraźnie żadnej barwy i intensywność wszystkich jest duża, jest delikatnie cieplejszy chyba w beżu niż K-5 (bardziej różowe) i mocno niż K-30 (bardziej zielony), ale też jaśniejszy, za to niestety bardziej widać (monochromatyczny na szczęście!) szum na jednorodnych szarościach i plamach barwnych.
Jak widać nawet wybór wśród Pentaksów nie jest taki prosty, ale ciekaw jestem waszego zdania nie tylko na temat tej marki - naturalnie nie pomijając kwestii obiektywów. Szczególnie interesują mnie przykłady zdjęć robionych w warunkach scenicznych, bo ostatecznie nie zależy mi na świetnych wynikach w teście, tylko na dobrych zdjęciach.
najwyższe ISO 12800 jest zwykle akceptowalne) i generalnie robi ostre, ładne zdjęcia, i to jeszcze przy zapisywaniu tylko w JPG
Pokaż, co uznajesz za akceptowalne...
kocio napisał/a:
oraz chłodne barwy (intensywne czerwienie i pomarańcze praktycznie "spiera").
To normalne w wysokich czułościach, JPG i przy docelowej przestrzeni ustawionej na sRGB. Do tego, przecież to Ty masz kontrolę nad balansem bieli, który jest tu czynnikiem decydującym.
kocio napisał/a:
- duża czułość (spory minus jeśli szum robi się kolorowy nawet przy najwyższych czułościach),
Szum zawsze jest kolorowy, kwestia tego jak odszumiane są pliki - używaj RAW, będziesz miał nad tym większą kontrolę.
kocio napisał/a:
- możliwość zrobienia osoby stojącej powiedzmy 5-10 metrów ode mnie, w skromnym oświetleniu (duży plus jeśli da się zrobić portret, a nie tylko sylwetkę),
Rozumiem, że to raczej ujęcia z publiczności, niż z fosy?
kocio napisał/a:
- możliwie cicha praca.
Filharmonia?
kocio napisał/a:
Nie mam uprzedzeń do żadnej marki, ale pod względem jakości kitowego zooma 18-135, rozmiarów, a przede wszystkim oddawania barw najbardziej pociągają mnie Pentaksy.
Tego typu szkla nie nadają się na koncerty, niezależnie od marki.
kocio napisał/a:
Mówię o kitowych obiektywach, bo nie chcę się ograniczać stałkami, a sam zakup aparatu z obiektywem to już spory wydatek.
Niestety, nawet f/2.8, to w warunkach koncertowych najczęściej ciemno, a optymalne światło, w okolicach f/2 dadzą ci tylko stałki i ewentualnie Sigma 18-35/1.8.
kocio napisał/a:
biorę pod uwagę dodatkowo zakup Tamrona 70-200 mm f/2.8, żeby nadal móc kadrować nie ruszając się z miejsca
Używanie takiego szkła nie polega na nie ruszaniu się z miejsca. Będziesz miał cały czas taką samą perspektywę i przez to zdjęcia będą nudne.
kocio napisał/a:
Patrzyłem na porównania w DPReview i niestety nie mają tam testowego obrazka dla wszystkich interesujących mnie modeli (np. Pentax K-50 i Sony RX100 II), ale na ISO 12800 - bo dla mnie interesująca czułość zaczyna się dopiero od ISO 3200 - np. Canon 60D i Nikon D5100 robią kolorowy szum, a ilość szczegółów i szumów między Nikonem D7100 a Pentaksami K30, K-5 i K-5 II zależy wręcz od konkretnych elementów, czyli trudno wskazać jednoznacznego zwycięzcę. Nawet jeśli idzie o zdjęcie twarzy (a przecież chcę robić na koncertach ludzi) K-5 II tylko trochę się wybija ponad resztę. Jeśli zaś idzie o barwy, to K-5 II widzi mi się najbardziej (od razu widzę na tablicach, że paski reprezentują ciąg CMYKRGB!), ale mam wątpliwości, czy rzeczywiście są takie zauważalne różnice między modelami, czy może to zależy bardziej od egzemplarza? W każdym razie widzę, że Nikon D7100 słabo radzi sobie z intensywnością barw, ale ma ogólnie ciepłą pomarańczową nutę, a K-5 II nie faworyzuje wyraźnie żadnej barwy i intensywność wszystkich jest duża, jest delikatnie cieplejszy chyba w beżu niż K-5 (bardziej różowe) i mocno niż K-30 (bardziej zielony), ale też jaśniejszy, za to niestety bardziej widać (monochromatyczny na szczęście!) szum na jednorodnych szarościach i plamach barwnych.
Zapomnij o JPG-ach. Patrz tylko na RAW. Nie wiem, jakiej wielkości wydruki/odbitki Cię interesują, ale jak dla mnie, nawet w przypadku sieciowych miniaturek, granicą pełnej użyteczności dla najlepszego z Pentaksów, czyli K-5IIs jest ISO12800. Coś tam można wydłubać z dobrze naświetlonych zdjęć do ISO25600, ale to już raczej rzeźba, niż faktyczna użyteczność aparatu.
kocio napisał/a:
Jak widać nawet wybór wśród Pentaksów nie jest taki prosty
Jest prosty - do tego zadania wchodzą w grę trzy modele: K-5II, K-5IIs i K-3, z czego najlepszy będzie K-5IIs. Te trzy modele po pierwsze, ze względu na autofokus w słabym świetle, po drugie, ze względu na jakość obrazowania.
kocio napisał/a:
naturalnie nie pomijając kwestii obiektywów
W tym przypadku najsozsądniejszym wyborem będą trzy Sigmy: 18-35/1.8 (z mocowaniem Pentaksa wyjdzie z początkiem przyszłego roku), 50/1.4 i 70-200/2.8. Jeśli nigdy nie robisz ujęć z małej odleglości, w ciaśniejszych salach ze sceny, czy fosy, to możesz ewentualnie odpuścić 18-35/1.8. 70-200 jest trochę za ciemne do małych klubów, więc możesz pomyśleć też o 85/1.4, ewentualnie do ciut szerszych ujęć 35/1.4 (jeśli nie kupowałbyś 18-35/1.8).
kocio napisał/a:
Szczególnie interesują mnie przykłady zdjęć robionych w warunkach scenicznych
muzyk, na miniaturce sieciowej od biedy ujdzie, ale nie nazwałbym tej czułości użyteczną. Zwłaszcza, gdy warunki oświetleniowe są trudniejsze - tu było f/2.8 i 1/320s, więc teoretycznie przy tradycyjnym f/2 i 1/125s mógłbym spokojnie zejść do ISO5000. Trudności zaczynają się, gdy przy f/2 i 1/125s ISO12800 nie wystarcza, czyli w okolicach EV2, zwłaszcza gdy oświetlenie jest LED-owe i dojdzie np. dymiarka...
porównując np z k-5IIs to szumu kolorowego mniej u pentaxa ale chyba kosztem odszumiania , gdyż i degradacja obrazu jednak większa. co nie zmienia faktu, ze akurat różnice nie wydają się znaczące, jak można by przypuszczać po wynikach w dxo, gdzie d5mk3 ma ok 2,2 a k5IIs ok 1,2 pkt...
[ Dodano: Pon 18 Lis, 2013 02:15 ]
muzyk napisał/a:
Niczego. Po prostu jest piasek.
no to skoro niczego to odpowiem- wysokie iso to i "piasek" musi byc.
Ostatnio zmieniony przez kufel Pon 18 Lis, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9