Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
czas naświetlania z lampą
Autor Wiadomość
emalfiro
[Usunięty]

Wysłany: Pon 18 Lis, 2013   czas naświetlania z lampą

Witam

pierwszy post wiec jeśli jest zła kategoria to przepraszam,

moje pytanie dotyczy czasu naświetlania mam canona d700 z 50/1,8 robiąc zdjęcia bez lampy na ustawieniach AV czasy naświetleń oczywiście w pochmurny dzień w pomieszczeniu są ok 20 - 50 max a po włączeniu lampy 6 - 8 - 10 max jednak z lampą spada iso do 400 pytanie jest o podstawy czy użycie lampy nie powinno spowodować skrócenia czasu chodzi o fotografie dzieci wiec sami rozumiecie ze z takimi czasami praktycznie wszystko jest rozmazane.

dziękuję za odpowiedz

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 18 Lis, 2013   

emalfiro napisał/a:
robiąc zdjęcia bez lampy na ustawieniach AV czasy naświetleń oczywiście w pochmurny dzień w pomieszczeniu są ok 20 - 50 max a po włączeniu lampy 6 - 8 - 10 max
Co to za jednostki? Rozumiem, że masz na myśli czasy 1/20-1/50s i 1/6-1/10s?
Jeśli tamte czasy były przy wyższej czułości, np. 1/50s przy ISO2000 i 1/10s przy ISO400, to ekspozycja zastanego się nie zmieniła, a czułość została zrzucona, by lampa mogła nie przepalić bliskiego planu, przy minimalnej możliwej energii błysku.
emalfiro napisał/a:
pytanie jest o podstawy czy użycie lampy nie powinno spowodować skrócenia czasu chodzi o fotografie dzieci wiec sami rozumiecie ze z takimi czasami praktycznie wszystko jest rozmazane.
W tym wypadku lampa stanowi wypełnienie, a zastane jest światłem dominującym w miksie, wystarczy by lampa stała się głównym i wtedy krótki czas błysku zamrozi ruch, niezależnie od tego jak długi będzie czas naświetlania zastanego. Użyj M i niedoświetlaj zastane o 1-2.5EV, a resztę światła da lampa - to najprostszyy sposób kontroli miksu ekspozycji z lampę TTL.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Wto 19 Lis, 2013   Re: czas naświetlania z lampą

emalfiro napisał/a:
mam canona d700
... a to dobre :D
Z jaką lampą tego używasz? Czy to jest lampa z TTL? Jeśli tak to ustaw nie na AV tylko na M, ustaw czas o okolicach synchronizacji (pewnie dla 700D będzie to 1/200s) i przysłonę jaką ci potrzeba. Po to masz TTL by wyliczył ci ilość potrzebnego światła.
Generalnie Canony mają problemy z wyliczeniem czasu przy lampie w trybie AV - bynajmniej ja mam problem na wszystkich 3 puszkach jakich aktualnie używam.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 19 Lis, 2013   

Wojmistrz napisał/a:
na M, ustaw czas o okolicach synchronizacji (pewnie dla 700D będzie to 1/200s) i przysłonę jaką ci potrzeba. Po to masz TTL by wyliczył ci ilość potrzebnego światła.
To najczęściej wyeliminuje udział zastanego całkowicie, chyba, że czułość będzie bardzo wysoko. Takie zdjęcia rzadko wyglądają dobrze.

komor 
Moderator

Wojmistrz napisał/a:
Generalnie Canony mają problemy z wyliczeniem czasu przy lampie w trybie AV

To nie Canony mają problemy z wyliczeniem czasu, tylko należy przeczytać instrukcję obsługi. :) emalfiro, Wojmistrz, zajrzyjcie w instrukcji do opisu Custom Functions, Flash Speed Sync in AV Mode (Tryb AV – czas synchr. błysku). W starszych Canonach był mniejszy wybór: albo na stałe czas X, albo jakieś powolne czasy typu 1/60. Nie wiem jak w 700D, nie chce mi się ściągać instrukcji, ale dla 550D są już trzy opcje:
0 - Auto: automatycznie między 1/200 a 30 s.
1 - 1/200–1/60 auto: nie zejdzie poniżej czasu dłuższego niż 1/60.
2 - 1/200 fixed.

W 400D było mniej możliwości: Auto (od 1/200 do 30 s) oraz 1/200 fixed.

Wojmistrz napisał/a:
M, ustaw czas o okolicach synchronizacji (pewnie dla 700D będzie to 1/200s) i przysłonę jaką ci potrzeba.

Wtedy wysoce prawdopodobne będzie ciemne, niedoświetlone tło i mocno naświetlony motyw główny.

Wojmistrz 
Obserwator

Tak, zastane mało już będzie tu miało udziału, ale waląc lampą po suficie, a nie przed siebie, raczej tego problemu już nie będzie.

Usjwo 
Optyczny

Wojmistrz masz trzy puszki Canona i jeszcze nie wiesz jak dziala lampa w AV :zalamany:
Aparat w M i lampa w TTL to najlatwiejszy sposob zdjec z lampa, ale tak jak napisal Jaad75, w wiekszosci powstanie mniej wiecej "poprawne zdjecie z lampa". a chodzi o to zeby lampa byla niewidoczna na zdjeciu

jaad75 
Klub Pierdzieli

Ujswo napisał/a:
a chodzi o to zeby lampa byla niewidoczna na zdjeciu
To zależy co przez to rozumieć... Ja tam wolę, żeby była widoczna... :razz:

cygnus 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 20 Lis, 2013   

Jeżeli światło zastane jest bardzo kiepskie to użycie błysku wypełniającego nie wchodzi w grę. Błysk wypełniający ma sens wtedy, gdy oświetlenie zastane jest wystarczające ale zbyt kontrastowe, źle zlokalizowane itd.
Przy bardzo słabym oświetleniu naturalnym pozostaje użycie lampy błyskowej i rozproszenie światła w jakiś sposób. Światło odbite, przynajmniej nasadka rozpraszająca, może druga lampa błyskowa.
To jest zupełnie elementarna wiedza, w lepszych instrukcjach już o tym można poczytać i w dosyć podstawowych podręcznikach.

emalfiro
[Usunięty]

Wysłany: Pon 25 Lis, 2013   

dzieki Wszystkim za odpowiedzi mniej lub bardziej zrozumiałe jak dla mnie - rzeczywiście mam Canona 700D z KIT-em + 50 1,8f bez lamy zewnętrznej. Komor - znalazłem w instrukcji opis ten który napisałeś lecz jeśli jest to pierwsza lustrzanka to nie za bardzo rozumiesz do czego te funkcje są.

Mam jeszcze jedno pytanko dotyczące techniki robienia oglądam sobie fotki i są one ciemne tzn nie za ciemne tylko moje wszystkie są jasne z lampą i bez aparat tak cuduje że wyglądają jak bym robił w samo południe lub rozświetlał całą chałupę no i teraz czy to jest problem z ustawieniami pomiaru światła bo chce zrobić coś ala fotka przy kominku bez lampy ale nie na 30 sekund i żeby było naturalnie - czytam te poradniki np robienie zdjęć przy świecach i nic aparat robi swoje prawdopodobnie za dużo mam poustawiane na auto próbowałem z balansem bieli to mi jak nie fioletowe to pomarańczowe twarze wychodzą.

dragossani 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 26 Lis, 2013   

Zmiana trybu pomiaru np. na centralny ważony z pomiarem na czyjejś twarzy i w razie potrzeby kompensacja ekspozycji w dół.

Andrzej.M.
[Usunięty]

emalfiro napisał/a:
tzn nie za ciemne tylko moje wszystkie są jasne z lampą i bez aparat tak cuduje że wyglądają jak bym robił w samo południe lub rozświetlał całą chałupę no i teraz czy to jest problem z ustawieniami pomiaru światła bo chce zrobić coś ala fotka przy kominku bez lampy ale nie na 30 sekund i żeby było naturalnie

O rany! A gdzie jakieś znaki przestankowe??? Przecież tego co piszesz, nie można zrozumieć!
Kup książkę o fotografii jakąś , oczywiście po rzetelnym przeczytaniu instrukcji - nie wierzę że nie da się jej zrozumieć. Zapoznaj się z podstawowymi terminami fotograficznymi , porób zdjęcia z ustawieniami tam opisanymi i wtedy tutaj wróć. Fotografia to trochę więcej niż zrobienie bułki z kiełbasą . Jednak, odrobinkę wysiłku na poznanie sprzętu trzeba włożyć.
Powodzenia.

emalfiro
[Usunięty]

Faktycznie masło maślane ale i pora późna. Widzę jednak, że ktoś zrozumiał o co mi chodziło. Dziękuje za podpowiedź z trybem pomiaru - pomiar ustawić na jaśniejszy punkt czy ciemniejszy np. na twarz czy na źródło światła?

w instrukcji jest napisana jakaś funkcja, lecz nie wiem jak to będzie lub ma wyglądać w praktyce to jest problem pyzatym miks funkcji wpływa na zdjęcia.

jaad75 
Klub Pierdzieli

emalfiro, naprawdę przydałby się jakiś kurs podstaw fotografii... To są proste sprawy, które niepotrzebnie komplikujesz zaczynając od dupy strony.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Niestety - musisz sam pokombinować - nikt nie wie jakie masz warunki - jak światła mało - to mierzenie tylko wydluży czasy i będziesz miał wszystko rozmyte. najlepiej ustaw 1/60s i przysłonę jaką chcesz użyć i niech aparat da taki błysk jak trzeba. Jak da za słaby - to albo zmniejszasz wartość przysłony , albo dajesz wyższe ISO. Dlaczego 1/60? I wysokie ISO np. 800.
Bo pozwoli wykorzystać odrobinę światła zastanego a czas już powinien dać niezamazane zdjęcie. jak będą "mazy" - to go skróć.
A teraz próbuj i czytaj . Dużo!

Odpowiedz do tematu