Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Szukam lornetki do obserwacji ptaków.
Autor Wiadomość
Tomek82 
Nowy

Wysłany: Sro 20 Lis, 2013   Szukam lornetki do obserwacji ptaków.

Witam.
Mam pytanie jak w temacie. Dodam że mam na oku 5 lornetek które mnie bardzo interesują, oto one:

VIKING NAVILUX 8X32
VIKING NAVILUX 8X42
PUFFIN 8X42
PUFFIN 8X32
AVOCET 8X42

Czy ktoś miał okazję testować jedną z powyższych ? ewentualnie którą wybrać ?
Proszę o pomoc.

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sro 20 Lis, 2013   

Nołnejmy z Chin. W Polsce nieznane. W ciemno bym żadnej nie kupił. Jak możesz zobaczyć którąś i masz z czym porównać to można zaryzykować. Bardzo zaryzykować.

Jak obserwujesz? Z lunetą, w lesie czy nad wodą. Ma być mała czy wolisz większą. Jesteś aktywny przy słabym świetle czy raczej w dzień? To pomoże przynajmniej wytypować parametry.

Arek 
Redaktor

Tomek82, w Polsce będziesz miał problemy ze znalezieniem użytkowników dokładnie tych lornetek, które wymieniłeś. Choć pewnie są one dostępne na naszym rynku, ale pod innymi nazwami. Generalnie w ciemno czegoś takiego bym nie kupował. Rzuć okiem na nasze testy klasy 8x32, 8x42 i 10x42 i może wybierz sobie coś z tej grupy.
Dla lornetek z naszych testów są przynajmniej jakieś konkretne dane.

kimek27 
Optyczny

RSPB Puffin to lornetka raczej dla dzieci, zeby je zachecic do obserwacji. W jej cene zawsze wliczona jest dotacja na rspb. Z taka kwota szukaj bym lornetki uzywanej ktora posluzy ci powiedzmy 2 lata zanim nie zmienisz na lepsza badz nie. Musisz okreslic w jakich warunkach bedziesz obserwowal. Mi wczoraj trafila sie okazja na ebay i kupilem stare ale jare 7x42.

Atrix 
Bywalec

Do ptaszków lepsza by była 10 x lub 12 x 50.
I myślę że Delta Optical Siver była by nie złą propozycją

goornik 
Optyczny

kimek27 napisał/a:
RSPB Puffin to lornetka raczej dla dzieci, zeby je zachecic do obserwacji. 7x42.

Chyba ZNIECHĘCIĆ.....

Tomek, odpowiedz sobie na pytanie ile maksymalnie możesz przeznaczyć na lornetkę. Pamiętaj, że jeśli nie masz doświadczenia w optyce, granica między wydaniem pieniędzy a wyrzuceniem pieniędzy jest bardzo płynna....
Kup raz a dobrze, o "cudach" z pierwszego posta lepiej będzie zapomnieć.....

kimek27 
Optyczny

Tak, tak zachecic, ostatnio mialem sposobnosc widziec taka lornetke w rozu u dziewczynki. Obserwowala stadko ostrygojadow wraz z babcia ktora miala pelnoletniego zeissa.

kivirovi 
Optyczny

Nie przesadzajmy. To zapewne sa dobre tanie lornetki. My po prostu ich nie znamy, bo to produkty zamowione w fabryce na rynek lokalny UK. Mozemy sie za to wypowiedziec o markach ogolnoswiatowych, czyli lornetkach jakie znamy. W tej cenie mozesz kupic bardzo fajna (mechanicznie, optycznie i wizualnie) Vixen New Foresta 8x32, bardzo solidna Steiner Wildlife Pro 8x30. Jesli chcesz 42mm to juz bedzie wiekszy koszt: Nikon Monarch 5 lub 7, Olympus EXWPI.

Tomek82 
Nowy

Wysłany: Czw 21 Lis, 2013   

kivirovi napisał/a:
Nołnejmy z Chin. W Polsce nieznane. W ciemno bym żadnej nie kupił. Jak możesz zobaczyć którąś i masz z czym porównać to można zaryzykować. Bardzo zaryzykować.
Jak obserwujesz? Z lunetą, w lesie czy nad wodą. Ma być mała czy wolisz większą. Jesteś aktywny przy słabym świetle czy raczej w dzień? To pomoże przynajmniej wytypować parametry.

Tak mam możliwość je zobaczyć bo większość z nich można wypożyczać za darmo w rezerwatach RSPB.
Pierwszą moją była chyba PUFFIN 8X32 albo 8x42 oglądałem przez nią największą kolonię Głuptaków w UK i nie miałem zastrzeżeń do niej ale to może dla tego że nigdy nie trzymałem dobrej lornetki w ręce.
Miałem okazję jeszcze wypożyczać RSPB WPG 8,5x42 oraz Viking Navilux 8x42 z obu rówież byłem zadowolony.
Mam lunetę Bresser Zoom spotting scope Spotty 20-60x60 ale jest nie poręczna a i jakość delikatnie obraz nie najlepszy, chcę ją zamienić na lornetkę.
Obserwuję i w lesie i nad wodą w dzień przy dobrym świetle.
Wolałbym mniejszą tak do 600g max. i bardziej kompaktowym rozmiarze.
Mam gdzieś jeszcze taką ruską z pomarańczowymi soczewkami wygląda na 8x50 ale bardziej nadaje się na statyw niż na szyję i spacery.
Arek napisał/a:
Tomek82, w Polsce będziesz miał problemy ze znalezieniem użytkowników dokładnie tych lornetek, które wymieniłeś. Choć pewnie są one dostępne na naszym rynku, ale pod innymi nazwami. Generalnie w ciemno czegoś takiego bym nie kupował. Rzuć okiem na nasze testy klasy 8x32, 8x42 i 10x42 i może wybierz sobie coś z tej grupy.
Dla lornetek z naszych testów są przynajmniej jakieś konkretne dane.

Wiem że NAVILUX wcześniej była produkowana pod nazwą Navigator.
goornik napisał/a:
Tomek, odpowiedz sobie na pytanie ile maksymalnie możesz przeznaczyć na lornetkę. Pamiętaj, że jeśli nie masz doświadczenia w optyce, granica między wydaniem pieniędzy a wyrzuceniem pieniędzy jest bardzo płynna....
Kup raz a dobrze, o "cudach" z pierwszego posta lepiej będzie zapomnieć.....

Taką górną granicą jest 700 - 800zł ale chciałbym za taką cenę już zobaczyć różnicę w obrazie w rzeczywistości między tymi za 300-400zł a nie tylko na wykresach w testach.
A prawda jest taka że nie widzę różnicy w obrazie między taką PUFFIN 8X42 za ok 400zł a taką RSPB WPG 8x32 za prawie 1000zł.
Moze nie jestem aż takim sprzętowym onanistą ;)
Na poczatku napaliłem się na Nikon Travelite EX 8x25 CF ale po przeczytaniu tutaj paru postów o niej skreśliłem ją z listy.
kivirovi napisał/a:
Nie przesadzajmy. To zapewne sa dobre tanie lornetki. My po prostu ich nie znamy, bo to produkty zamowione w fabryce na rynek lokalny UK. Mozemy sie za to wypowiedziec o markach ogolnoswiatowych, czyli lornetkach jakie znamy. W tej cenie mozesz kupic bardzo fajna (mechanicznie, optycznie i wizualnie) Vixen New Foresta 8x32, bardzo solidna Steiner Wildlife Pro 8x30. Jesli chcesz 42mm to juz bedzie wiekszy koszt: Nikon Monarch 5 lub 7, Olympus EXWPI.

Jedno wiem na pewno. Są lepsze od tych ruskich które można teraz kupić na bazarach :)

Może jakieś Polskie odpowiedniki doradzicie z "tanich i dobrych" i gdzie można je pomacać, powąchać i polizać bo co patrzę na jakieś "nie dla idiotów.." markety itp. to nic nie mają na stanie tylko wszystko trzeba zamawiać online.

kivirovi 
Optyczny

Wiesz, różnicę zobaczysz dopiero przy słabym świetle. Jak cie się podobały to je bierz. Bardzo trafionym wyborem w tym przedziale jest VNF 8x32, a skoro obserwujesz w dobrym świetle to i 10x32 można zaryzykować ale nie do ciemnego lasu.

Santre 
Entuzjasta

Opticron SR.GA 8x32 i będziesz spokojny. (ostra do bólu)

Absengard 
Bywalec

Wysłany: Sob 23 Lis, 2013   

Za taka kwotę nabyłem Nikona Prostaffa 7 10x42 i jestem zadowolony. Dośc jasna lornetka, dośc ostra, oczywiscie relatywnie do ceny. Mimo swoich gabarytów lekka. Zdecydowanie mniejsze ryzyko :) (aniżeli Puffin )

goornik 
Optyczny

Wysłany: Sob 23 Lis, 2013   

Absengard napisał/a:
Za taka kwotę nabyłem Nikona Prostaffa 7 10x42 i jestem zadowolony. Dośc jasna lornetka, dośc ostra, oczywiscie relatywnie do ceny. Mimo swoich gabarytów lekka. Zdecydowanie mniejsze ryzyko :) (aniżeli Puffin )

słusznie, słusznie.....

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Nie 24 Lis, 2013   

Ale Tomek widział Puffina a nie widział Prostaffa, nie przesadzajcieProstaff to ciemnica taka jak DO Forest II.

Absengard 
Bywalec

Wysłany: Nie 24 Lis, 2013   

Chciałem początkowo kupić tego foresta II i zaoszczedzic połowe jednak po wzieciu ich do reki dla mnie roznica w obrazie i jasnosci była. Nie wrzucalbym do jednego worka tych dwoch lornetek. Bliżej forestowi było do sportera ( ale ciut lepiej ) anizeli prostaffa. Ale to moje subiektywne odczucia.

Odpowiedz do tematu