Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 21 Lis, 2013 Canon 70D czy Nikon D7100 czy coś innego tych firm?
Witam,
Nie chcę się powtarzać itp. Tylko się zastanawiam nad Cano 70D i Nikon D7100. Znalazłem ofertę na allegro Nikona D7100. Prosze o opinię czy się opłaca czy jest coś lepszego.
Może lepszy jest ten Canon 70D. Generalnie mogę wydać około 5200 zł na aparat z 2 obiektywami, kartą pamięci, torbą i innymi rzeczami jak jest możliowść jak powyżej. Dodam jeszcze, że interesują mnie tylko te 2 firmy. Miałem w ręku oba aparaty i jakoś bardziej pasuje mi Nikon, tylko mam obawy co do niego jak poczytałem wasze opnie i oceny. Również wiem, że obiektywy są istotniejsze niż body i dla tego pytam czy warto pakować tyle kasy w ten zestaw i czy te body jest warte tej ceny? Czy nie lepiej kupić Canon 70D? Dodam, że dopiero chcę zacząć przygodę z lustrzankami i fotografią. Prosże o dość konkretne odpowiedzi.
Zasadnicze pytanie to: co chcesz fotografować? Jakich obiektywów potrzebujesz?
Nie będę ci proponował żadnych pentaxów K-3 czy k-5 - bo nie chcesz a i tak pewnie nie są dla ciebie. Generalnie Canon ma nadal najsłabszą matrycę . Ale ponoć najszybszy AF.
Stąd powyższe pytania. Ale jak będziesz wiedział jakie chcesz mieć obiektywy - to odpowiesz sobie sam. No i jeszcze jedno - te 5500zł to wbrew pozorom wcale nie jest dużo na dwa obiektywy, a gdzie korpus?
Zasadnicze pytanie to: co chcesz fotografować? Jakich obiektywów potrzebujesz?
Co chę fotografofać? Jest to ciężkie pytanie, bo genaralnie wszystko. Konkretniej potrzebuję tego sprzętu na wyjazdy wycieczkowe, do fotografowania przyrody. Dokładnie jest mi to ciężko określić jak na razie. Wiem, że to dziwne ale tak jest. Co do obiektywów nie mam określone. To wyjdziew jak kupię aparat i zacznę już dokładniej pracowac ze sprzętem.
AndrzejM.Makuch napisał/a:
No i jeszcze jedno - te 5500zł to wbrew pozorom wcale nie jest dużo na dwa obiektywy, a gdzie korpus?
Z powyższym pytaniem się zgadzam ale na razie chcę kupić dobrą podstawę na początek. Mogę nawet zainwestowa·c w dobry obiektyw, by później było łatwiej. Oczywiście planuję rozbudowę całości zestawy z biegiem czasu.
No ok tylko czy ten zestaw co podałem jest wart tej kasy, czy ten aparat jest wart tych pienięczy? Czy jednak lepszy Canon 70D? czy coś jeszcze innego? Bo tak troszkę odchodzimy od teamtu.
No ok tylko czy ten zestaw co podałem jest wart tej kasy, czy ten aparat jest wart tych pienięczy? Czy jednak lepszy Canon 70D? czy coś jeszcze innego? Bo tak troszkę odchodzimy od teamtu.
Nie no spoko, odpowiedzi na temat nie byly merytoryczne, pierwsza odowiedz byla na Twoj post (odpowiedz nie na temat), reszta na drug post...poczekaj
jaco88, no ok, tylko jestem początkujący i jeszcze aż tak dobrze się nie orientuję w tych parametrach. Przede wszystkim jeszcze się nie orientuję do jakiego rodzaju zdjęć dany obiektyw się nadaje dzięki posiadanym parametrom. Dla tego nie jest to takie proste określić jakie obiektywy są lub będą potrzebne. Ale czy ten podany przeze mnie zestaw ma sens przy tych pieniądzach? Czy ten aparat jest dobry?
Też mi się wydaje, że lepszy D7100. Tylko czy on jest wart tych pieniędzy i czy nie ma czegoś lepszego za podobne pieniądze lub taniej?
W zaawansowanych nowych modelach aps-c zbyt dużego wyboru nie masz 70D, D7100
ale jeżeli twój budżet to ~5500 na całość to może lepiej pomyśleć o 60D albo D7000 (oba można dostać teraz poniżej 2600pln) a resztę przeznaczyć na szkła. Np. Sigmę 17-50 2.8 albo na jakiegoś systemowego spacerzooma.
W C taki zestaw: 60D + 18-135 + 50 1.8 + 70-200L a jak bez tele to może 15-85
co do Nikona to niech ktoś inny się wypowie, nie znam dobrze systemu - mam canona :]
jaad75, ok, to co teraz najbardziej opłacalne do zakupienia? D7000 czy D7100? Czy może lepiej kupić ten zestaw jaki polecił jaco88, ? Tutaj przede wszystkim pytam odnośnie tego czy lepiej kupić słabszy aparat a do tego lepsze obiektywy czy odwrotnie na początek. Również pytam który obecnie najbardziej się opłaca względem aktualnej ceny. Oczywiście chciałbym by aparacik na kilka lat wystarczył, bo go tak szybko nie wymieniać.
Teraz chyba jednak najbardziej "opłaca" się D7000, ale to model sprzed trzech lat, więc siłą rzeczy za "chwilę" będzie już mocno przestarzały. Wciąż jednak nie powstała jeszcze jednoznacznie lepsza matryca APS-C, od IMX071 montowanej (między innymi) w D7000.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9