Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
link2jack, co do stałki, ja bym wybrał 35mm. Ta ogniskowa w połączeniu z matrycą DX da Ci bardziej uniwersalny kat widzenia. Odpowiada ona ogniskowej 52.5mm na pełnej klatce i jest bardziej zbliżona do standardu, za który uważa się ogniskową 43mm (na FF).
50mm to odpowiednik 75mm na FF, a więc takie szkło może być lepsze na przykład do portretów, gdzie często potrzebujemy mniejszego kątą widzenia.
Chodzi o to że nie wybrałem jeszcze podstawowego obiektywu. Prawdopodobnie będzie to nowy NIKON 5100 + 18-105 ewentualnie używany NIKON 5200 + 18-55.
Aparat bedzie używany głównie do robieniu zdjęć nowonarodzonemu dziecku (z racji pogody - przez najbliższe miesiące w domu (słabe naświetlenie).
Chyba że zamiast stałki kupić lampe...
Trafiła sie okazja i mogę kupić NIKON'a 5200 ale z obiektywem 18-55 (2100zł z wysyłką, jeszcze 21mc gw)
Teraz zastanawiam się czy ten obiektyw sprzedać (ale z tego co widze na allegro to wyciągne za niego okolo 200zł). Czy odpuścić i kupić ze sklepu 5100 + 18-105 za tą samą kase? Powyższe pytanie stawiam pod kątem "rozbudowy" sprzętu - co będzie bardziej przyszłościowe.
Z racji tego iż przed chwila udało się "upolować" na allegro Nikon'a 5200 z obiektywem 18-55 sprawa jest już jasna. Aparat bedzie wykorzystywany do fotografowania dziecka (z racji pogody - głównie w domu - wiec słabe światło) a także imprezy rodzinne. Zastanawiam się teraz czy ważniejszy jest zakup drugiego obiektywu czy lampa? I drugie pytanie: Jaki obiektyw dokupić? Stałkę (35/50) czy może 18-105 ? Czy 18-105 bedzie mi potrzebny? Niestety pierwsze kroki z lustrzanką wiec pytana na miare "pierwszaka"...
jaad75, Podpowiedz co byś teraz zrobił na moim miejscu? Sprzedać 18-55 - wyrwę pewnie okolo 200zł.
Stałka - juz pewne. Jeszcze gdyby ktoś mi wytłumaczył która bedzie lepsza...
I ostatnie pytanie - Pozbywając sie 18-55 - jaki obiektyw zmiennoogniskowy kupić?
Podpowiedz co byś teraz zrobił na moim miejscu? Sprzedać 18-55 - wyrwę pewnie okolo 200zł.
To zależy, czy to 200zł jest dla Ciebie warte zachodu...
link2jack napisał/a:
Stałka - juz pewne. Jeszcze gdyby ktoś mi wytłumaczył która bedzie lepsza...
Ale co tu tłumaczyć? 35mm widzi szerzej, 50mm węziej. Do typowych portretów lepsze jest 50mm - do fotografowania noworodka, też, bo łatwiej będzie Ci wypełnić kadr bez wjeżdżania mu w nos. Im dziecko starsze, tym lepiej się je fotografuje szerszym szkłem - 35-tka, będzie przydatna zwłaszcza gdy już zacznie raczkować i będziesz chciał fotografować w trakcie zabawy z bliskiej perspektywy, co da lepszy efekt "zanurzenia się" w jego świecie. Na początku dziecko jest na tyle mało ruchliwe, że od biedy da się porobić zdjęcia jasnym szkłem w świetle zastanym, później ta 1/125s, to naprawdę długi czas naświetlania i możesz nie wyrobić bez lampy, ale skoro mówimy o noworodku, to masz jeszcze dobre kilka miesięcy. Na pewno dobrze użyta lampa pozwoliła by Ci lepiej panować nad światłem i mrożniem ruchu, ale jeśli jesteś totalnie początkującym, to zacznij od zastanego - większa szansa, że nie spieprzysz ujęć oświetleniowo.
Na DX nawet 35-ka to niezbyt szeroko. Przy noworodku sporo ujęć może być z góry nad leżącym dzieckiem. 50-ka może okazać się za wąska. Robiłem sporo takich udjęć 50-ką na FF i na pewno nie było za szeroko.
Przy noworodku sporo ujęć może być z góry nad leżącym dzieckiem. 50-ka może okazać się za wąska. Robiłem sporo takich udjęć 50-ką na FF i na pewno nie było za szeroko.
To wszystko zależy od kadru i perspektywy, jaką chcesz uzyskać. Ja robiłem takie ujęcia 77mm stojąc na łóżku, przy którym stała kołyska:
Trzy miesiące później robiłem już pochylając się bezpośrednio nad kołyską z 31mm :
Trzaskając z bliskiej odległości lustrem, na pewno nie będzie łatwo robić zdjęcia np. śpiącemu noworodkowi - odejście jakie daje 50-tka na APS-C jest IMHO w sam raz. Pomijając już, że im szerzej, tym więcej bałaganu w tle łapiemy przy podobnej skali odwzorowania, a czasem naprawdę ciężko jest uporządkować przestrzeń tak, żeby żadne niepotrzebne "śmieci" nie łapały się w kadr. No i nie zapominajmy o kwestii blokowania sobą światła przy krótkim dystansie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11