Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 23 Lis, 2013 Czy warto jeszcze kupować Canona 20D?
Witam,
Miałem kiedyś lustrzankę 550D i 50D, przeszedłem na kompakt Nikon P7100. Obecnie zastanawiam się, żeby jednak wrócić do lustrzanki. Problem w tym, że teraz nie dysponuję praktycznie żadnym budżetem, ale za rok czy dwa na pewno będę mógł sobie pozwolić na jakąś nowość typu 70D z obiektywem do 3000zł (czyli całość ok. 6500zł).
Naszła mnie taka myśl, żeby zakupić sobie Canona 20D (ok. 500zl) nawet z kitem (ok. 250zł) i pykać sobie już jakieś zdjęcia. Wydatek minimalny, bo wyjdzie pewnie jakieś 800-900zł taki zestaw, a frajdę już bym miał.
I teraz pytanie, czy to krok wart zachodu? Mam możliwość zakupu 20D z kitem za 550zł, polskie pudełko, komplet. 18-55 z tego zestawu jest starego typu, więc pewnie dokupiłbym 18-55 IS w jego miejsce i przez rok czy dwa bym się na tym przemęczył.
Pytanie jest jednak o jakość zdjęć. Widziałem, że 20D ma dwie bolączki w jakości obrazowania - jedynie 8mpix, a więc mniej detali niż np. w 550D, oraz nieco słabsze ISO, ale na DXOMark ISO jest tylko minimalnie gorsze niż 550D, a więc zakładam, że zdjęcia przy ISO 800 będą całkowicie do zaakceptowania.
Czy 20D jeszcze czymś się różni mocno od obecnych luster? Wiem, że ekran jest słabszej jakości (108 000 pikseli :]), może trochę mniej przycisków, mniejszy FPS. Czy na tym różnice się kończą? Jak jest z AF w 20D?
Czy sądzicie, że warto zrobić coś takiego, czy może lepiej jeszcze z rok - dwóch popstrykac kompaktem (z ktorego jestem generalnie zadowolony) i dopiero kupić coś faktycznie porządnego i nowoczesnego?
Ja w takiej sytuacji zostalbym przy kompakcie i zbieral na lustro. Tym bardziej że jak piszesz, jesteś z niego zadowolony. Poza tym te 900zl to juz kawalek budżetu a na pewno nie odsprzedaz takiego zestawu za cene zakupu.
jeżeli z jakichś powodów zamieniłeś lustro na kompakt i jesteś z niego zadowolony to powinieneś mocno przemyśleć zakup 20D. imo będą to półśrodki mimo wszystko. używam jeszcze tego dziadka ale najlepiej spytaj Arka, optyczne do niedawna pracowało na tej właśnie puszce.
kufel dobrze Ci radzi, każdy grosz przybliża Cię do lepszego zestawu.
optyczne do niedawna pracowało na tej właśnie puszce.
No, tak gdzieś 4-5 lat temu...
adf1985 [Usunięty]
Wysłany: Sob 23 Lis, 2013
Dzięki za odpowiedzi.
W sumie nie mam ciśnienia na zakup tej puszki. Po prostu tak sobie dziś aukcje oglądałem i zauważyłem, że ceny niskie. Ale w sumie racja, lepiej te parę stówek już mieć na sprzęt w przyszłości. A kompakta chyba sobie zostawię nawet, bo pewnie za 2 lata będzie warty ok. 600zł, to szkoda się pozbywać takiego cacka .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10