Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 26 Lis, 2013 Canon eos 650D czy Nikon D5200
Witam. Przymierzam się od dłuższego czasy, na zakup (amatorskiej oczywiście) lustrzanki. Z góry informuję, że nie chcę zostać świetnym fotografem i na większą skalę poświęcać temu czas. Chęc robienia zdjęć, dobrych zdjęć w zupełności mi wystarcza. Mimo wszystko, chcę nauczyć się trochę obsługi i fotografowania na takim sprzęcie. Skłaniam się do robienia zdjęć "dla siebie", w szczególności na wakacjach, chciałbym by aparat pomógl mi w uchwyceniu dość fajnych chwil i momentów. Zresztą, zdjęcia to ważny element w naszym życiu więc postanowiłem robić ich mnustwo - dobrym sprzętem. Powyżej zaznaczyłem dwa modele, tak po głębszych rozważaniach. Odrzuciłem Canona 700D, ponoć nie rożnił sie niczym od 650D. W kąt poszedł takze 550D... Nie wiem czy mój wybór jest trafny czy tez nie, dlatego nie zamykam "horyzontów" i jestem otwarty na propozycje. Staram sie zamknąć w 3000złotych. Wydaje mi się, że jest to realne, kupując aparat z najnormalniejszym obiektywem 18-55. Nie oczekuję cudów, ale może ktoś ma powyższe aparaty, zna ich słabe/mocne strony? Zależy mi na zdjęciach, mniej na filmowaniu i w tą stronę skłania się mój zakup. Mój wybór całkowicie oscylował przy Canonach, jednak szperając na internecie naczytałem się pozytywnych opinii zarówno dla Nikona. Mam jednak problem, nie znam nikogo kto zna się na tyle dobrze, by mnie nakierować. Mam nadzieję, że ktoś obcuje z modelami powyżej, pomogły by mi zdjęcia, porównanie, cokolwiek. Nie znalazłem niczego na forach, co pozwoliło by mi dokonać wyboru. Z góry dziękuję za odpowiedz.
Wszystko jedno co kupisz, kieruj się po prostu budżetem.
Na obecnym etapie i tak nie zauważysz większych różnic. I nie piszę tego złośliwie - po prostu tak jest, jak temat Cię wciągnie to dopiero wtedy zaczynasz zauważać pewne detale czy po co są inne szkła, itp..
Tak BTW, dlaczego w ogóle lustrzanka? Tylko nie pisz komunałów w rodzaju "bo oferuje dobrą jakość zdjęć", bo nie tylko, zwłaszcza jeśli mówimy o jotpegach prosto z puszki (bo pewnie na obróbkę się nie zapowiada, przynajmniej na razie, prawda?)
Bo być może, jeśli się w tym odnajdę, będę mógł robić foty na większy "rozmach" ;] A tak szczerze, chęć poznania i nauki, jak nie teraz to kiedy. Jesli chodzi o obróbkę to jak najbardziej jest to świetna rzecz i będę chciał nad tym posiedzieć o ile czas pozwoli.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sro 27 Lis, 2013
Może trochę ci pomoże ten link - z testami matryc, choć jeśli chodzi o jakość puszki to może warto również Pentaxy wziąć pod uwagę (k-30, k-50). Na początek wszystkie korpusy są wyposażone w obiektywy 18-55 - podobnej jakości, więc tu różnic wielkich nie będzie.
Zastanawiam się czy jesli byłby to Nikon to nie raczej D5100 - z 16Mpix matrycą - z punktu widzenia rozdzielczości to ona jest aż nadto , (zasadniczo 10Mpix wystarcza do 99% zastosowań) a obróbka mniejszych plików RAW trwa po prostu krócej. Więc "kobyłki" 24Mpix z D5200 praktycznie nic nowego nie wnoszą. No chyba że ze względu na różnice w korpusach...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9