Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrzanka czy Super Zoom /Prezent dla mamy/ amator ;)
Autor Wiadomość
rafcio007 
Nowy

Wysłany: Wto 26 Lis, 2013   Lustrzanka czy Super Zoom /Prezent dla mamy/ amator ;)

Witam szukam apratu dla mamy. Mama jest totalny laikiem, ja również ;) Ale jej marzeniem jest mieć lustrzankę ale nie jestem pewny czy da sobie radę z obsługą. Dlatego może super zoom?

Na razie w grę wchodzi w wyborze tylko sam aparat, body jesli chodzi o lustrzankę. Po nowym roku ewentualnie dokupię jakiś kit? Mogę źle nazywać dlatego prosze poprawiac.

Mama chciałaby fotografować przyrodę, widoki, jakieś robaczki zwierzątka ( Szwecja).

Jestem totalnym amatorem, nie znam się na tym. Na aparat mam przeznaczone plus minus 1200zł oczywiście im taniej tym lepiej, bo to pieniądze na prawdę na styk.

Na pewno aparat musi być łatwy w obsłudze, wytrzymały jeśli chodzi o obudowę.

W grę wchodzi kupno zarówno stacjonarnie jak i przez internet, w tym przez np. amazon o ile będzie taniej niż z cenami w PL :)

Ode mnie myślę, że super zoom będzie lepszym wyborem, mama nie będzie zmieniać obiektywu/kitu?? Ani bawić się w ustawienia, po prostu włączy aparat znajdzie obiekt i wcisnie przycisk. Dlatego rozsądnym wyborem będzie super zoom co wy na to?

Reklama

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Wto 26 Lis, 2013   

Gdybym marzyl o motycyklu, a ktos kupil mi rower, to...

rafcio007 
Nowy

nastawiałem się wpierw na lustrzankę ale boję się, że sobie nie poradzi po prostu. I aparat będzie się tylko kurzył. Chodzi o kwestie ustawień, nakładania kitu Itd Mi to jest obojętne czy będzie taki czy taki aparat. Ważne aby byl dla niej w obsłudze bezproblemowy.

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

rafcio007 napisał/a:
nakładania kitu
a co to jest ? :lol:

rafcio007 
Nowy

przeczytaj mój pierwszy post i mnie popraw
Po nowym roku ewentualnie dokupię jakiś kit? Mogę źle nazywać dlatego prosze poprawiac.

I proszę o konkretne odpowiedzi. A nie nabijanie się. Jestem laikiem. nie wiem kit/ obiektyw/

kozidron
[Usunięty]

rafcio007 napisał/a:
nie wiem kit/ obiektyw/

kit to jest zestaw handlowy gotowy do użycia, tak jak np. gitara + struny czy aparat + obiektyw.

Kup matce lustrzankę z obiektywem, proponuje jakiegoś uzywanego pentaxa.
Czasy się zmieniły, obsługa dvd jest bardziej skomplikowana od lustrzanki, co innego że trudno jest zrobić ciekawe zdjęcie :wink:

rafcio007 
Nowy

dziękuje za śliczną odpowiedź, a mógłbym prosić o jakieś konkretne modele?

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sro 27 Lis, 2013   

Czy to nie jest tak, że jak widziała gdzieś u kogoś w rękach duży aparat, w którym ktoś kręcił coś przy obiektywie wspominała "ja też bym taki chciała"? Czy konkretnie była mowa o lustrzance? Zatrzymuje się na stronie z reklamą w gazecie? ...
Moim zdaniem zakup lustrzanki jako gadżetu, do którego kiedyś będzie dokręcony jeden obiektyw i to pewnie najtańszy, mocno mija się z celem. Zobacz na hybrydy np Fuji X S-1 do złudzenia przypomina lustrzankę, ma ręcznie ustawianą ogniskową (czytaj zbliżenie) oraz ostrość, a podobnych modeli jest więcej.

rafcio007 
Nowy

no własnie chodzi o to, że po prostu marzy się robienie zdjęć owadów, ptaszków przyrody, czymś innym niż zwykła cyfrówka. A skąd takie marzenie nie wiem? Z filmów? Reklam? Na prawdę nie wiem. Też myślę, że hybryda była by lepszym rozwiązaniem, zero odkręcania, dokręcania obiektywu, prostota w użytkowaniu. Tylko czy taka hybrydą do plus minus 1200zł można robić amatorsko zdjęcia tych wszystkich pszczółek kwiatków widoczków?

Wojmistrz 
Obserwator

:mrgreen: a dlaczego nie? Zerknij: http://www.optyczne.pl/17...Wst%C4%99p.html
Co do tego modelu to nie wiem po ile chodzi w Polsce, ale w UK za 230 funtów można go dostać (używany).

rafcio007 
Nowy

a coś takiego? wiem, że to klasa, dwie albo i więcej niżej od tego Fuji, ale jest nowy ;) http://allegro.pl/aparat-...3712687252.html

Opinie od zwykłych śmiertelników sa dobre. Ale jak co mówią pszczółki i kwiatki na ten temat nie wiem. Cena wiadomo dużo niższa od zakładanej. Dzięki temu reszcie bym dolozyl do prezentów, ale mama i tak jest priorytetem :)

Ewentualnie coś innego. oj mętlik w głowie ;)

Wojmistrz 
Obserwator

Proponując ci ten model miałem na uwadze to jak bardzo zbliżony jest do lustrzanki.... patrzenie przez wizjer, ostrzenie pierścieniem na obiektywie itd. Generalnie Fuji lubi takie konstrukcje i jest ich spory wybór, choć nie koniecznie tak udanych jak wspomniany X-S1. Równie dobrze, jeśli zależy ci na takim właśnie podobieństwie, za 1200zł możesz poszukać nowego fuji hs30exr albo hs35exr.
Co do BenQ... wolę się nie wypowiadać :)

Tu masz porównanie tych 4 aparatów.

rafcio007 
Nowy

Jeszcze raz dziękuje za odpowiedź w takim razie poszperam za tymi fuji :)

[ Dodano: Sro 27 Lis, 2013 09:10 ]
na polu bitwy zostały FUJI FinePix HS30EXR i FUJI FinePix HS35 EXR i z tego co widzę to jedyna różnica jest więcej funkcji w oprogramowaniu w wersji HS35. Wygląd reszta pozostaje bez zmian. Jestem zdecydowany na kupienie wersji HS35.

Dziękuje za odpowiedzi. Jeśli coś jeszcze komuś przyjdzie do głowy co mogę dorwać w tej cenie lepszego i nowego proszę pisać.

[ Dodano: Sro 27 Lis, 2013 09:13 ]
i jeszcze pytanie jak ma się ten test do realiów?

http://www.optyczne.pl/22...dsumowanie.html

Tutaj wychodzi ze lepiej brać Canona lub Nikona....

[ Dodano: Sro 27 Lis, 2013 09:24 ]
Do wyboru zostały takie aparaty, Fuji i Nikon podobne ceny do 1200zł nowe, Canon cena około 800zł. Który z tych wybrać?
http://www.optyczne.pl/po...=1528&add4=1714

[ Dodano: Sro 27 Lis, 2013 09:50 ]
Za Fuji przemawia bardziej wydajna bateria, a za Nikonem?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Jesłi kolehga proponował ci Fuji XS1 - to włąśnie ten model , wyglądający jak LUSTRZANKA i robiący całkiem przyzwoite zdjęcia. Zdjęcia z megazooma na poziomie X10 - to już coś. Jak mamusia chce lustrzankę - to daj jej coś co ją choćby przypomina.
A tak błądzisz po manowcach. Znajdujesz jakieś porównania - w których raz zdjęcie jest z omawianego modelu , raz z innego... (FujiFilm FinePix S4200) - rozdział jakość zdjęć...
Gdyby te modele były lepsze od XS1 - pewnie znalazły by się w wielu testach np tutaj.

rafcio007 
Nowy

mamusia nie chce już na teraz lustrzanki, zoomowca czy czego tam, to jej małe marzenie o którym wiem, po prostu ja chcę jej kupić dopóki mam na to pieniądze przeznaczone, następnego razu już może nie być przez długi czas ;) dziękuje za odpowiedzi wybiorę FUJI FinePix HS35 EXR bo jego cena mieści się w moich funduszach Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu